Invazia Ucrainei de către Rusia a reprezentat o greșeală fatală pentru Vladimir Putin, care a aruncat țara cu 30 de ani în urmă, așa cum au afirmat experții economici. Acum, dezastrul Moscovei s-a concretizat, iar Kremlinul a constatat că există o gaură de 51 de miliarde de dolari la excedentul de cont curent în primul trimestru din 2023 față de cel din anul precedent.
Sancțiunile occidentale ”mușcă” masiv din bugetul Rusiei, iar guvernul este lipsit de importante surse de valută care veneau din piața europeană de petrol, gaze naturale și alți combustibili, potrivit Bloomberg.
Surplusul din contul curent – aproximativ diferența dintre exporturi și importuri – a scăzut la 18,6 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, potrivit datelor preliminare ale Băncii centrale publicate marți. Este cel mai mic excedent din primul trimestru din 2016.
O redresare a importurilor se combină cu o reducere bruscă a veniturilor energetice ale Rusiei din cauza restricțiilor internaționale, în timp ce exporturile de gaze către Europa scad.
Deteriorarea finanțelor externe va menține rubla sub presiune și va spori urgența ca guvernul și companiile să exploateze noi piețe pentru produsele de bază rusești.
Banca centrală se așteaptă ca excedentul să scadă la 66 de miliarde de dolari pentru anul 2023 de la un record de 227,4 miliarde de dolari în 2022. Marți, 11 aprilie 2023, instituția financiară a anunțat într-un comunicat că un factor cheie pentru contul curent a fost „o scădere a balanței comerciale ca urmare a unei scăderi semnificative a volumelor costurilor exporturilor, în principal din cauza scăderii prețurilor”.
„Importurile și-au revenit complet la nivelurile de anul trecut, dar veniturile din mărfuri sunt reduse din cauza sancțiunilor impuse exporturilor de energie ale Rusiei. Ne așteptăm ca excedente mai restrânse de cont curent să ducă la o slăbiciune valutară în trimestrele următoare.
O rublă mai slabă va scădea încrederea consumatorilor, care a fost în creștere în ultima vreme”, a spus Alexander Isakov, un economist rus.
Deși a pus presiune asupra finanțelor externe ale Rusiei, acest lucru a contribuit și la creșterea deficitului bugetar al guvernului, pe măsură ce autoritățile intensifică cheltuielile de apărare legate de războiul din Ucraina.
Între timp, rubla este din ce în ce mai expusă riscului, în timp ce numerarul din exporturile de petrol, gaze și alte mărfuri scad masiv. Moneda rusă are printre cele mai proaste performanțe de pe piețele emergente față de dolar în acest an.