În Republica Moldova a fost lansat un apel de propuneri din cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021, ca parte a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” finanțat de USAID și Polish Aid. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Despre acest fapt anunță Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova
Misiunea Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE este de a contribui, în colaborare cu Grupurile de Acțiune Locală, la dezvoltarea rurală în Republica Moldova, să stimuleze competitivitatea și să îmbunătățească calitatea vieții în comunitățile rurale. Finanțarea oferită prin intermediul fondului va genera oportunități pentru Grupurile de Acțiune Locală pentru a-și continua activitățile axate pe dezvoltarea rurală:
- asigurarea GAL-urilor cu fonduri pentru cofinanțarea proiectelor și a inițiativelor locale care să contribuie la implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL-urilor;
- pilotarea implementării instrumentelor inovative pentru creșterea economică locală prin intermediul GAL-urilor;
- contribuție la dezvoltarea instituțională și operațională a GAL-ului;
- consolidarea experienței de implementare LEADER în Republica Moldova.
Bugetul total al Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021 este de 20.000.000,00 MDL.
Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021 oferă o nouă modalitate de cofinanțare a Grupurilor de Acțiune Locală, cu două măsuri financiare: Măsura de Activizare LEADER și Măsura de Dezvoltare LEADER.
- Măsura de Activizare LEADER oferă GAL-urilor oportunitatea de a mobiliza actorii comunității locale și de a-i încuraja să contribuie la procesele de dezvoltare locală prin finanțarea proiectelor de scară mică în valoare de 20.000,00 – 80.000,00 MDL pentru fiecare proiect implementat;
- Măsura de Dezvoltare LEADER oferă GAL-urilor posibilitatea să co-implementeze proiecte de dezvoltare la scară mica în valoare de: 100.000,00 – 200.000,00 MDL pentru fiecare proiect implementat sub formă de Inițiative Pilot ale GAL. Rolul lor principal este să stimuleze dezvoltarea teritoriului GAL.
Apelul de propuneri este deschis pentru Grupurile de Acțiune Locală din Republica Moldova care activează în baza principiilor abordării LEADER și dețin Strategia de Dezvoltare Locală aprobată de Consiliul GAL/Adunarea Generală.
Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor online este 26 aprilie 2021, ora 12:00.
Mai multe informații privind conceptul, criteriile de eligibilitate, procedura de depunere a aplicațiilor, precum și cea de evaluare a acestora (inclusiv criteriile de evaluare de conținut) pot fi găsite în Regulile de participare ale apelului de propuneri. Vă rugăm să citiți detaliat Regulile de participare înainte de a depune dosarul de înregistrare.
Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Xenia Marcov: xenia.marcov@solidarityfund.md. Întrebările trebuie să fie expediate până pe 15 aprilie 2021. Toate răspunsurile și explicațiile la întrebările și solicitările înregistrate până pe 15 aprilie 2021, vor fi publicate pe 16 aprilie 2021 pe pagina web: www.solidarityfund.md.
LEADER în Republica Moldova
Abordarea LEADER este implementată în Republica Moldova din anul 2016, cu sprijinul oferit de diferiți parteneri de dezvoltare și în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
În prezent, există 32 de GAL-uri, care reunesc aproximativ 300 de unități administrativ-teritoriale, acest lucru însemnând acoperirea a aproximativ 35% din zonele rurale și implicarea a peste 1 500 de actori locali. Aria de acoperire LEADER în Moldova este în continuă creștere, iar până la finele anului 2021, se preconizează creșterea proporției de acoperire a teritoriului rural al țării cu GAL-uri de până la 70%.
Rezultatele generate de GAL-uri în scopul dezvoltării comunităților rurale (aproximativ 700 de micro-proiecte locale implementate până acum) și colaborarea eficientă între MADRM, RNL și partenerii de dezvoltare, au determinat inițierea unui cadru legal care să asigure implementarea Programului Național LEADER și care ar urma să fie cofinanțat de către Fondul Național pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Se așteaptă că faza „pilot” a Programului Național LEADER să fie lansată la sfârșitul anului 2021.