Guvernul a reacționat la Apelul producătorilor de energie electrică din surse regenerabile

24 Nov. 2022, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Nov. 2022, 17:01 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile au avut o întâlnire cu reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, după ce marți, în cadrul unei conferințe de presă, au lansat un apel către Prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Astfel, producătorii de energie electrică din surse regenerabile s-au întâlnit și au discutat cu Secretarul de Stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Constantin Borosan, reprezentanți ai Agenției Naționale în Energetică (ANRE) și reprezentanți ai „Moldelectrica”.

În cadrul întâlnirii, producătorii de energie din surse regenerabile au descris gravitatea problemelor cu care se confruntă sectorul respectiv, au prezentat propuneri pentru soluționarea acestora și disponibilitatea de a se implica în procesul de îmbunătățire a condițiilor, pentru a face posibilă activitatea în continuare.

Nemijlocit, producătorii autohtoni  au  vorbit despre  de identificarea unui mecanism echitabil și corespunzător la calcularea și achitarea dezechilibrelor.

În urma discuțiilor s-a decis efectuarea unei simulări a modelului de calcul prezentat de producători, în baza datelor reale pe data de 24 noiembrie. În cazul în care rezultatele ar urma să acopere costurile înregistrate de operatorul sistemului de transport și să diminueze povara financiară a dezechilibrelor înregistrate de către toți participanții la piața angro de energie electrică din Republica Moldova, modalitatea de calculare a dezechilibrelor ar putea fi propusă către Comisia pentru Situații Excepționale pentru examinare.

Un alt subiect abordat a fost acordarea posibilității achiziționării centralizate a energiei electrice produse din surse regenerabile locale de către S.A. „Energocom”, prin prisma exercitării obligațiilor de serviciu public de procurare a energiei electrice în scopul asigurării necesarului de energiei electrice pentru piața internă.

Totodată, s-a propus ca prețul cu care va fi achiziționată energia electrică produsă de către producători locali, care activează în piață liberă, de către  S.A. „Energocom”, prin prisma exercitării obligațiilor de serviciu public de procurare a energiei electrice în scopul asigurării necesarului de energiei electrice pentru piața internă, să fie un preț fix, după modelul României, să fie mai mic decât prețul cu care este procurată energia electrică din România, dar care ar permite funcționarea/activitatea pe timp de criză a centralelor electrice regenerabile. Să fie justificat și coordonat cu autoritățile responsabile de domeniul energetic sau să fie stabilit de către Comisia pentru Situații Excepționale ca preț de referință.

Adăugător s-a discutat necesitatea de ajustare cât mai urgentă a modalității de depunere a notificărilor fizice (prognozelor de producere) de către participanții la piața de energie electrică si accesul la datele deținute de Operatorii Sistemelor de Distribuție privind istoricul de generare a energiei electrice pe intervale de dispecerizare (pe fiecare oră pentru perioada de testare, care a avut loc de la 01.01.2022 pînă la 31.05.2022).

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 17:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O nouă companie aeriană va opera zboruri din Iași, începând cu luna martie 2023. Ryanair, companie irlandeză de tip low-cost, cea mai mare din Europa, va lansa patru rute directe ce vor lega Aeroportul Iași de destinații europene precum: Milano (Bergamo), Paris (Beauvais), Bruxelles (Charleroi) și Dublin (Irlanda), scrie stireadeiasi.ro.

Compania low-cost organizează frecvent promoții, astfel călătorii pot cumpăra bilete și cu 10 euro într-o direcție. Odată cu lansarea zborurilor din Iași, pentru moldoveni va fi mai accesibil să opteze pentru zborurile operate de Ryanair

Ryanair va opera aceste curse cu mai multe frecvențe săptămânale, după cum urmează:

IAȘI – BERGAMO, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică;

IAȘI – BEAUVAIS, din 26 martie 2023, în zilele de marți, joi, vineri și duminică;

IAȘI – CHARLEROI, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri și duminică;

IAȘI – DUBLIN, din 26 martie 2023, în zilele de marti, joi și duminică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Zborurile Ryanair spre Bergamo și Beauvais (și retur) vor fi efectate cu aeronave Boeing 737-8200, iar cele spre Dublin și Charleroi (și retur) cu Boeing-uri 737-800.

Biletele de avion au fost puse în vânzare pentru rezervare, începând de astăzi, în sistemul online al companiei aeriene: www.ryanair.com

Ryanair va fi a cincea companie aeriană ce va opera pe Aeroportul Internațional Iași.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău