Hotelul Național: locuitorii din Chișinău aleg modernitatea

22 Apr. 2021, 12:27
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
22 Apr. 2021, 12:27 // Au Bani //  MD Bani

Locuitorii capitalei au votat pentru proiectul unui nou complex multifuncțional pe terenul Hotelului Național.

Audieri publice în acest sens au fost desfășurate simultan în trei sectoare ale Chișinăului. Audierile au fost dedicate soartei fostului hotel Inturist, aflat de mulți ani în ruine și care este amplasat chiar în centrul orașului. Audierile au generat un interes sporit atât din partea specialiștilor-arhitecți, al urbanistilor, cât și al cetățenilor obișnuiți. Sălile de Adunaree ale preturilor din sectoarele Centru, Buiucani și Ciocana erau pline (ajustate conform restricțiilor determinate de pandemia Covid-19).

Discuțiile au fost fierbinți, dar primitoare. Opinia generală este că ruinele trebuie demolate și ceva nou, modern, corespunzător secolului 21, ar trebui construit în locul lor.

Arhitecții au vorbit în detaliu despre cele trei proiecte principale, gata de a fi implementate pe terenul Hotelului Național. De fapt, ei nu doar au vorbit, dar au și arătat: grafica computerizată a făcut posibilă evaluarea nu numai a aspectului clădirilor planificate pentru construcție, ci și a modalității de încadrare a complexului în peisajul orașului și, în general, – în stilul arhitectural al Chișinăului.

De asemenea, autorii proiectelor au răspuns la mai multe întrebări. Specialiștii erau interesați de caracteristicile tehnice ale proiectului, iar orășenii erau interesați de scopul lor, de organizarea circulației rutiere și de amenajarea zonei din împrejurime.

S-a subliniat că acest tip de complexe multifuncționale, care combină un centru de afaceri, apart-hotel, o zonă extinsă de divertisment și una educațională, există astăzi în toate metropolele lumii. Acestea nu doar împodobesc mediul urban, ci sunt și un factor important în atragerea investițiilor serioase.

Marile companii multinaționale, care au cerințe sporite pentru organizarea muncii birourilor și a vieții angajaților lor, nu se vor extinde niciodată în țări care nu sunt în măsură să le ofere astfel de premise. Deci, cea mai implementarea cât mai rapidă a proiectului devine fundamental importantă atât pentru economia Chișinăului, cât și pentru cea a întregii Republici Moldova.

La finalul audierilor publice, toți participanții au fost rugați să aleagă proiectul care le-a plăcut mai mult, din cele trei opțiuni prezentate. Majoritatea au ales proiectul numărul trei.

Îl vedeți în continuare:

Acest proiect este remarcabil prin faptul că contururile sale generale seamănă cu o clădire veche, accentuează continuitatea și, în același timp, înfățișează o clădire modernă, în corespundere cu spiritul timpului nou. Desigur, alegerea locuitorilor din Chișinău a fost influențată și de schema de culori a proiectului – alb.

Această alegere nu doar că ne amintește că Chișinăul este istoric un oraș alb, o floare din piatră, dar și reabilitează, într-o oarecare măsură, acest statut al capitalei Moldovei.

Deci, locuitorii Chișinăului și-au făcut alegerea, acum depinde de autoritățile orașului.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău