Hotelul Național: locuitorii din Chișinău aleg modernitatea

22 Apr. 2021, 12:27
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
22 Apr. 2021, 12:27 // Au Bani //  Otilia Cotruța

Locuitorii capitalei au votat pentru proiectul unui nou complex multifuncțional pe terenul Hotelului Național.

Audieri publice în acest sens au fost desfășurate simultan în trei sectoare ale Chișinăului. Audierile au fost dedicate soartei fostului hotel Inturist, aflat de mulți ani în ruine și care este amplasat chiar în centrul orașului. Audierile au generat un interes sporit atât din partea specialiștilor-arhitecți, al urbanistilor, cât și al cetățenilor obișnuiți. Sălile de Adunaree ale preturilor din sectoarele Centru, Buiucani și Ciocana erau pline (ajustate conform restricțiilor determinate de pandemia Covid-19).

Discuțiile au fost fierbinți, dar primitoare. Opinia generală este că ruinele trebuie demolate și ceva nou, modern, corespunzător secolului 21, ar trebui construit în locul lor.

Arhitecții au vorbit în detaliu despre cele trei proiecte principale, gata de a fi implementate pe terenul Hotelului Național. De fapt, ei nu doar au vorbit, dar au și arătat: grafica computerizată a făcut posibilă evaluarea nu numai a aspectului clădirilor planificate pentru construcție, ci și a modalității de încadrare a complexului în peisajul orașului și, în general, – în stilul arhitectural al Chișinăului.

De asemenea, autorii proiectelor au răspuns la mai multe întrebări. Specialiștii erau interesați de caracteristicile tehnice ale proiectului, iar orășenii erau interesați de scopul lor, de organizarea circulației rutiere și de amenajarea zonei din împrejurime.

S-a subliniat că acest tip de complexe multifuncționale, care combină un centru de afaceri, apart-hotel, o zonă extinsă de divertisment și una educațională, există astăzi în toate metropolele lumii. Acestea nu doar împodobesc mediul urban, ci sunt și un factor important în atragerea investițiilor serioase.

Marile companii multinaționale, care au cerințe sporite pentru organizarea muncii birourilor și a vieții angajaților lor, nu se vor extinde niciodată în țări care nu sunt în măsură să le ofere astfel de premise. Deci, cea mai implementarea cât mai rapidă a proiectului devine fundamental importantă atât pentru economia Chișinăului, cât și pentru cea a întregii Republici Moldova.

La finalul audierilor publice, toți participanții au fost rugați să aleagă proiectul care le-a plăcut mai mult, din cele trei opțiuni prezentate. Majoritatea au ales proiectul numărul trei.

Îl vedeți în continuare:

Acest proiect este remarcabil prin faptul că contururile sale generale seamănă cu o clădire veche, accentuează continuitatea și, în același timp, înfățișează o clădire modernă, în corespundere cu spiritul timpului nou. Desigur, alegerea locuitorilor din Chișinău a fost influențată și de schema de culori a proiectului – alb.

Această alegere nu doar că ne amintește că Chișinăul este istoric un oraș alb, o floare din piatră, dar și reabilitează, într-o oarecare măsură, acest statut al capitalei Moldovei.

Deci, locuitorii Chișinăului și-au făcut alegerea, acum depinde de autoritățile orașului.

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău