Apropierea de UE, încetinită. Schema economică prin care Kremlinul își fortifică presiunea asupra Chișinăului

22 Apr. 2021, 12:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
22 Apr. 2021, 12:49 // Actual //  Otilia Cotruța

Apropierea Moldovei de Uniunea Europeană este încetinită de influența Federației Ruse, realizată prin scheme economice și crearea premiselor de șantaj. Washington Post  scria că sondajele arată modalitatea în care Uniunea Europeană și Federația Rusă își fac prezentă influența în instituții politice în țări post-sovietice.

Uniunea Europeană, de exemplu, promite asociere și susținere financiară pentru promovarea democrației. Influența Rusiei, în contrast, se observă prin susținerea instituțiilor autocratice prin asistență politică, economică și militară.

Astăzi, această influență este evidentă, în special, prin monopolul creat pe piața energetică.


Fiecare minut de energie electrică consumată crește datoria Republicii Moldova față de Gazprom. Se întâmplă din cauza existenței și susținerii monopolului la energia electrică, deținut de Centrala Electrică de la Cuciurgan.

O explicație în acest sens a fost oferită de către consilierul prezidențial Sergiu Tofilat în cadrul unui interviu pentru Bani.md.

Potrivit lui, banii pentru gazele naturale livrate în regiunea transnistreană în scopul producerii energiei electrice nu ajung la Moldovagaz, ci rămân într-un cont special al bugetului separatist.

„Noi aprindem lumina, plătim factura, banii ajung la Centrala Electrică de la Cuciurgan. Ei achită gazul la un preț minim către Tiraspol Transgaz Pridnestrovie pe aşa-numitul „cont special de gaze” și de acolo aceşti bani ajung mai departe în bugetul separatist.”

„Noi acumulăm datorii. Finanțăm sistemul separatist și acumulăm datorii. Iată asta a fost schema care a ajutat Kremlinul să mențină un regim neconstituţional la noi în țară, să ne impună pe noi să îl finanțăm și încă să acumulăm datorii.”, precizează Tofilat.

Potrivit consilierului prezidențial, situația a fost determinată de monopolul deținut la producerea de energie electrică de către Termocentrala de la Cuciurgan (MGRES), unitate importantă în producția de energie din Republica Moldova, controlată de grupul energetic rus Inter RAO.

Totodată, MGRES este acuzată că a restricționat participarea altor furnizori la licitație privind achiziția de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022, prezentându-se ca fiind singurul furnizor posibil de energie electrică din Republica Moldova.

În absența concurenței în piață, prețul energiei electrice oferit de termocentrala de la Cuciurgan a crescut cu 18%.

Ceilalți participanți la licitație, precum și organizatori ai acesteia, și-au exprimat nemulțumirea și au trimis scrisori oficiale autorităților competente reclamând absența unei piețe libere și discriminarea față de furnizorii concurenți, inclusiv cei din Ucraina.

În cadrul interviului citat anterior, Tofilat a declarat că nu putem vorbi despre o piață liberă a energiei electrice atât timp cât nu există o varietate de oferte. Consilierul prezidențial precizează că un prim pas necesar este conectarea la infrastructura europeană, prin crearea conexiunilor de rețele cu România.

Gravitatea problemei este accentuată și de faptul cădin cinci linii de interconexiune cu Ucraina, patru trec prin stația de transformare a  Centralei Electrice de la Cuciurgan, din stânga Nistrului”, decizia de a admite sau nu alți jucători pe piață, fiind practic dictată de MGRES.

Despre faptul că pentru o piață concurențială este nevoie de mai mulți participanți, vorbește și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică:

„O piață concurențială nu este condiționată de un singur factor. Mult mai importantă este existența multiplilor participanți atât ca consum cât și ca ofertă de energie electrică, aceasta fiind formula magică pentru o dezvoltare unui mediu concurențial.”

Principalul motiv invocat pentru blocarea accesului participanților în procesul de achiziție de energie electrică din licitațiile de pe data de 22 și 26 martie 2021 are la bază afirmația că acești furnizori nu vor putea furniza energie de piața de echilibrare (pentru compensarea abaterilor de la valorile programate ale producției și consumul de energie electrică). Cu toate acestea, furnizori din Ucraina resping acest punct de vedere.

Astfel de afirmații nefondate discriminează furnizorii care doresc să participe și încalcă legislația în materie de concurență și standardele UE, susțin specialiști în energie.

Nu este pentru prima dată când procesul de achiziție a energiei electrice în Republica Moldova este caracterizat de lipsa concurenței și contrazice recomandările făcute de Comunitatea Energiei. Procedura de achiziție din anul 2020 a fost monitorizată de un grup de observatori condus de Secretariatul Comunității Energetice, format din reprezentanți ANRE, ai delegației Uniunii Europene în Moldova și de înalt consilierul UE pentru energie.

În noiembrie 2020, Grupul de observatori al Secretariatului Comunității Energetice a comunicat că, în ciuda unor îmbunătățiri în procesul de achiziții, încă este necesară liberalizarea pieței. S-a cerut părților implicate să colaboreze și să asigure echitate, transparență și practici nediscriminatorii în procedura de achiziții publice 2021, solicitare care nu s-a materializat, scrie Invest Energy.

 

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a sesizat Consiliul Concurenței imediat după publicarea rezultatelor licitației privind achiziția energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022. În comunicatul remis, autoritatea menționa despre existența bănuielilor rezonabile de poziție dominantă pe piață și monopol din partea MGRES.

Totodată, jucătorii de pe piața energiei electrice din Republica Moldova sunt în continuare în așteptarea acțiunilor concrete ce ar crea mediul concurențial, caracteristic economiei de piață și standardelor europene.

Realitatea Live

28 Mai 2023, 07:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 07:02 // Actual //  Lupu Eduard

La Atlantic College, o școală dintr-un castel din secolul al XII-lea din Țara Galilor, adolescenții regali iau cursuri despre pacea mondială.

Peluzele verzi și ondulate ale unui castel din secolul al XII-lea așezat pe o porțiune din sudul coastei Țării Galilor au găzduit nu unul, ci doi regi ai Europei weekendul trecut.

Scopul vizitei la Sf. Donat a familiilor regale din Spania și Țările de Jos a fost absolvirea de către fiicele lor a UWC Atlantic College, un liceu ce se află într-un castel îndepărtat deținut cândva de magnatul presei William Randolph Hearst.

Sub un cer albastru neobișnuit de strălucitor, sâmbătă, 20 mai, prințesa Alexia a Țărilor de Jos, în vârstă de 17 ani, a zâmbit într-un costum alb de in, flancat de părinții ei, Regina Maxima și Regele Willem-Alexander (el însuși fost elev al Atlantic College) într-o fotografie postată pe Instagram.

Prințesa Leonor a Asturiei, care are și ea 17 ani și este moștenitoarea tronului Spaniei, a purtat o rochie blazer roșu stacojiu cu nasturi, cu mâneci despicate, în timp ce a pozat pentru un selfie cu părinții ei și cu sora mai mică, prințesa Sofia, care urmează să înceapă acolo cursurile în septembrie.

Atlantic College, școala preferată pentru mulți tineri regali

Scena a fost o reflectare a modului în care Atlantic College, care face parte din grupul United World Colleges, a devenit școala preferată pentru mulți tineri regali. Atrage din ce în ce mai mult elevi care arfi mers cândva în locuri mai cunoscute, cum ar fi Eton College, la umbra Castelului Windsor sau Institut Le Rosey de pe marginea lacului Geneva din Elveția, considerat cel mai scump internat din lume.

Presa britanică s-a gândit dacă familia regală britanică ar putea rupe tradiția și își poate trimite propriii tineri moștenitori la o școală care a educat recent câteva viitoare regine ale Europei.

Deși UWC poate avea o atmosferă și un curriculum mai actualizate decât omologii săi mai tradiționali, pare să subscrie cel puțin la o convenție foarte veche și foarte regală: arta de a fi cu buzele strânse. Școala evite să vorbească cu presa, scrie The New York Times.

Tori Cadogan, editorul pentru educație al revistei britanice de societate Tatler, a spus că atracția Atlantic College are în mare măsură de-a face cu o ideologie optimistă înrădăcinată în „diversitatea deliberată” și pacea mondială. La școală sunt înscriși mulți copii cu sânge albastru și al unor familii bogate, dar există și un număr semnificativ de elevi mai puțin privilegiați.

Cu toate acestea, mulți elevi au burse, inclusiv cei care sunt victime ale războiului sau refugiați. Comitetul național UWC îi repartizează pe elevi în campusurile United World College din întreaga lume: Thailanda, Costa Rica, Norvegia sau Statele Unite.

Săptămâna trecută, familia regală olandeză a anunțat că prințesa Ariane a Țărilor de Jos, a treia și cea mai mică fiică a regelui Willem-Alexander și a reginei Máxima, va urma cursurile United World College Adriatic de lângă Trieste, Italia.

Colegiul Atlantic s-a deschis în 1962 – apogeul Războiului Rece – iar ideea de a face dintr-un un corp de elevi divers o prioritate a venit de la Kurt Hahn. Misiunea școlii este „de a reuni tineri din întreaga lume pentru a contribui la crearea unei atmosfere pentru coexistența pașnică între culturi și națiuni”, potrivit unei prezentări de pe site-ul colegiului.

Dar ce face o prințesă adolescentă la Atlantic? Potrivit programului de pe site-ul școlii, cursurile se desfășoară de la ora 8:00 până la ora 13:00, după-amiezele fiind lăsate deschise pentru serviciul comunitar în spitalele și școlile locale, activități precum caiac, tir cu arcul, lucru în seră sau la ferma școlii sau chiar servind în serviciul propriu de bărci de salvare a școlii. (Conform BBC, barca de salvare gonflabilă rigidă folosită pe scară largă a fost inventată de elevii acestui colegiu la începutul anilor 1960.)

Se spune că semnalul telefonului mobil este îngrozitor (probabil spre bucuria profesorilor și părinților). Afișările excesive ale bogăție sunt interzise, ​​ceea ce înseamnă că nu există ceasuri scumpe sau haine de designer.

Louise Callaghan, o fostă elevă, care este corespondentul pentru Orientul Mijlociu pentru Sunday Times, a scris în 2018 despre perioada petrecută la școală. Ea a spus că i-a forțat pe mulți elevi să „se obișnuiască foarte mult să tăiască în comunitate și să se înțeleagă cu oameni care nu se aseamănă cu tine: „refugiați din Africa de Vest, britanici din tot spectrul social, hippii din California, malaezieni religioși”. A învăța cum să interacționezi cu un grup atât de divers, a spus ea, „este o abilitate de viață utilă – una, îmi imaginez, pe care nu o obții la o școală privată normală”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău