Igor Munteanu, despre licitația de la aeroport: Directorul APP trebuia de mult schimbat, suntem ca o stână fără câini

11 Sept. 2024, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2024, 14:09 // Actual //  bani.md

Noua amânare a licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău demonstrează că Republica Moldova este „ca o stână fără câini”, iar interesele din spatele acestei tranzacții „reproduc modelul de guvernare de pe timpul lui Plahotniuc”, consideră liderul CUB, Igor Munteanu. În opinia sa, directorul Agenției Proprietății Publice, principalul responsabil de organizarea acestui concurs, trebuia demis de multă vreme.

„Eu cred că directorul de la APP de mult trebuia să fie schimbat, pentru că nu se descurcă. Interesele care stau în spatele acestei tranzacții…, se văd urechile companiei care este interesată să câștige. În general, noi suntem ca o stână fără câini. Aeroportul nu are administrator, nu are manager, căile ferate n-au manager, Moldtelecomul nu are manager, Metal Feros are un manager, dar nu știu dacă compania mai contează pe piața metalelor ș.a.m.d.”, a menționat Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, moderată de Gheorghe Gonța.

În context, politicianul a sugerat că haosul din cadrul celor mai importante întreprinderi ale statului este provocat de schemele girate de Andrei Spînu.

„Deci, 10 cele mai importante întreprinderi ale statului sunt conduse prin interimate. Despre ce vorbim, despre achiziții oneste, corecte? Vedeți că toată lumea încearcă să-l acopere pe drăgălașul nostru ministru (Andrei Spînu – n.n.), care are nopți nedormite, se gândește la grijile cetățenilor. Dar noi înțelegem că interesele nefaste, nedorite asupra statului sunt foarte periculoase și reproduc modelul de guvernare care exista pe timpul lui Plahotniuc”, a mai spus liderul CUB.

Amintim că, pe 9 septembrie, s-a finalizat termenul de depunere a ofertelor de participare la licitația privind darea în locațiune a spațiilor comerciale de la aeroport, însă aceasta a fost amânată din nou, până la sfârșitul lunii septembrie. Și de această dată, la concurs s-a înscris doar compania franceză Lagardere, pe care guvernarea PAS pare să o favorizeze de la bun început.

Epopeea de la Aeroportul Internațional Chișinău durează de aproape un an de zile, iar licitația cu bucluc a fost amânată de cel puțin cinci ori până acum.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ