Lupta dintre „Gările Auto Moderne” și autorități se mută pe terenul CNA! A fost depusă o plângere penală

11 Sept. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2024, 13:05 // Actual //  bani.md

Lupta dintre „Gările Auto Moderne” și autoritățile statului se mută pe terenul Centrului Național Anticorupție, Reprezentanții companiei au depus o plângere penală, după ce, conform lor, au fost alungați abuziv din sediul instituției.

Reprezentanții companiei au depus miercuri, 11 septembrie, o plângere penală la Centrul Național Anticorupție. Aceştia denunță acțiunile pretins ilegale ale Î. S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” și cele ale reprezentanților organelor afacerilor interne, care ar fi pătruns ilegal și au ocupat birourile administrației companiei.

Potrivit avocatului investitorului privat, această măsură este vădit ilegală, în absența unei hotărâri judecătorești, și încalcă grav drepturile contractuale și patrimoniale ale partenerului privat.

„Astăzi, am depus o plângere în care am denunțat acțiunile ilegale ale Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” și a reprezentanților organelor afacerilor interne, care au fost întreprinse în data de 10 septembrie, în legătură cu pătrunderea în sediile birourilor administrației „Gările Auto Moderne”. Au înlăturată paza privată și au pătruns forțat în sediile birourilor administrației „Gările Auto Moderne”, acolo unde se află lucrurile personale și documentația întreprinderii. A fost depusă o plângere penală și solicităm organelor statului sa examineze echidistant și transparent acest denunț și să tragă la răspundere persoanele culpabile de aceste încălcări”, a declarat avocatul companiei, Andrei Iosip.

Potrivit avocatului, APP, prin intermediul Î. S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” nu avea dreptul legal să întreprindă nicio acțiune în lipsa unei decizii definitive și irevocabile a instanței de judecată.

„Pe data 17 mai 2022, APP a comunicat rezoluțiunea unilaterală a contractului de parteneriat public-privat cu „Gările Auto Moderne” în baza căruia societatea noastră a investit suma de 117 milioane de lei în modernizarea și eficientizarea gărilor. Drept motiv, APP a invocat că investitorul nu a prezentat o garanție de bună execuție, valabilă retroactiv, fapt care este imposibil din punct de vedere juridic și tehnic, ci și contravine legislației în vigoare.

Deși această notificare a fost contestată în instanța de judecată, și prin încheierea Judecătoriei Chișinău sediul Rîșcani din 23 octombrie 2023 s-a confirmat că notificarea APP nu poate fi pusă în executare până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, la 19 august, APP a dispus, în lipsa unui ordin lipsa inițierii unei proceduri administrative corespunzătoare, preluarea unilaterală a activelor „Gărilor și Stațiilor Auto” de la SRL „Gările Auto Moderne” și transferarea acestora către ÎS „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”. Această măsură este vădit ilegală, în absența unei hotărâri judecătorești, și încalcă grav drepturile contractuale și patrimoniale ale partenerului privat. Și acest ordin a fost contestat în instanță și s-a cerut suspendare executării acestuia. Deși până în prezent această cerere nu este soluționată, toate acțiunile ar trebuie să fie suspendate, membrii Comisiei continuă acțiunile de executare forțată a acestei preluari ilegale”, consideră Andrei Iosip.

În același timp, administratorul companiei, Iurie Moroz, acuză Agenția Proprietății Publice de faptul că încearcă, prin toate mijloacele, să pună în aplicare atacul raider asupra companiei „Gările Auto Moderne” și să o înlăture ilegal de la administrarea gărilor și stațiilor auto din țară.

Totuși, spune Moroz, chiar și în aceste condiții, funcționalitatea la zi a procesului tehnologic și logistic de deservire a călătorilor și a operatorilor de transport în deservirea curselor se desfășoară fără perturbări.

„Acest lucru se datorează inclusiv operatorilor de transport, care, deși sunt supuși și ei presiunilor, sunt intimidați și șantajați de reprezentanții APP, continuă să-și desfășoare onest activitatea. Vreau să le mulțumesc pe această cale și să-i asigur că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a-i proteja. Vreau să le aduc mulțumiri și celor peste 250 de angajați ai companiei, care lucrează zilnic în interesul oamenilor. Astăzi, APP acționează în cel mai brutal mod cu putință, scopul autorităților fiind să perturbeze activitatea gărilor, în detrimentul călătorilor. Noi ne vom onora și în continuare obligațiunile contractuale și vom face tot posibilul să dezvoltăm serviciile noastre și să le facem și mai calitative. Acesta este angajamentul pe care ni l-am asumat și vom rămâne și de acum înainte fermi pe poziții”, a declarat Iurie Moroz.

 

Realitatea Live

08 Oct. 2024, 13:39
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
08 Oct. 2024, 13:39 // Interviu //  MD Bani

Interviu cu Dmitri Torner, om de afaceri, expert şi filantrop

Î: Dmitri, Dvs. sunteţi implicat în mai multe activităţi cu caracter investiţional. Spuneţi-mi, vă rog, Republica Moldova este atractivă, din punct de vedere al investitorilor?

D.T.: Şi, da, şi nu. Şi imediat vă explic de ce. Ca şi poziţionare geografică, Republica Moldova, incontestabil, prezintă interes pentru investitori. Mai ales dacă luăm în calcul faptul că ţara poate fi o veritabilă punte de legătură între Est şi Vest. În ultimii ani, Republica Moldova a obţinut mai multe preferinţe, dat fiind calea integrării europene, pe care este angajată ferm. În acelaşi timp, indiferent de unele evenimente ce au avut loc în ultimii ani, ţara are relaţii comerciale tradiţionale cu Estul. Toate aceste momente sunt destul de importante din punct de vedere al investitorilor.

Un anumit interes pentru potenţiali investitori Republica Moldova reprezintă şi din punct de vedere al faptului că unele segmente de piaţă abia încep să se dezvolte în conformitate cu regulile economiei de piaţă. Spre exemplu, piaţa gazelor, care face abia primii paşi spre liberalizare. Iar astfel de segmente de piaţă tot timpul sunt interesante pentru potenţialii investitori.

Iar când spuneam că Moldova nu este atractivă pentru investitori, aveam în vedere faptul că la moment nu sunt întrunite un set de minime condiţii, ceea i-ar determina să vină aici şi să implementeze proiecte cu adevărat de amploare.

Î: La ce condiţii vă referiţi?

 

D.T.: Pentru orice investitor contează ca pe piaţa pe care vine să fie stabilitate, reguli de joc clare. Sunt lucruri extrem de importante din punct de vedere al siguranţei investiţiei. Însă, despre stabilitate şi siguranţă nu poţi vorbi atunci când ai un război în imediata apropiere a frontierelor tale. Investiţiile în astfel de condiţii sunt extrem de riscante. Eu nu zic că nu se fac investiţii, dar cei ce merg pe această cale îşi asumă conştient şi anumite riscuri. Apoi, nici situaţia internă din Republica Moldova nu poate fi numită una stabilă din toate punctele de vedere. La fel e şi cu regulile de joc, în cazul cărora nu există nici o siguranţă că nu se vor schimba mâine sau săptămâna viitoare. Investiţiile se fac în baza unor planuri stricte şi ele sunt însoţite inclusiv de analize exacte în cât timp se vor recupera şi vor începe să aducă profit. Căci până la urmă scopul investitorilor este să obţină anumite beneficii ca urmare a activităţii pe care o desfăşoară. La moment, Republica Moldova are unele probleme ce ţin de stabilitate, securitate şi reguli de joc clare. Însă eu cred că e ceva de moment şi în scurt timp lucrurile se vor schimba în bine. Atunci, se vor activiza şi procesele investiţionale.

Î: Reprezintă forţa de muncă din Republica Moldova un punct de atracţie pentru potenţialii investitori?

D.T.: Până mai ieri, acesta era un punct forte al Republicii Moldova. Aici investitorii găseau forţă de muncă relativ ieftină şi, cel mai important, forţă de muncă calificată într-o proporţie destul de mare. Însă, situaţia s-a schimbat şi acum Republica Moldova se transformă treptat dintr-un exportator de forţă de muncă într-un importator. Insuficienţa forţei de muncă (şi a celei calificate şi a celei necalificate) se resimte practic în toate domeniile importante ale economiei naţionale – de la agricultură până la industria de procesare sau industria automotive. Şi, ce este şi mai important, e faptul că forţa de muncă din Moldova s-a scumpit semnificativ în ultimii ani. Managerii, antreprenorii, pentru a-şi asigura necesarul de forţă de muncă, sunt nevoiţi să aloce mult mai mulţi bani pentru remunerarea angajaţilor decât anterior. Ştiu că în Moldova unele întreprinderi cu capital străin nu doar că le oferă angajaţilor condiţii de muncă şi protecţie socială ca în Europa, dar şi salarii care, încet-încet, se apropie de nivelul celor din unele state europene. Pentru angajaţi – asta e bine, după cum e bine şi pentru ţară, în general. Doar că aceasta face mai puţin atractivă Republica Moldova pentru potenţialii investitori şi ei pot fi înţeleşi. Dacă nu ai suficientă forţă de muncă şi dacă eşti nevoit să achiţi salarii comparabile cu cele din Europa, ai cu un motiv mai puţin să vii pe această piaţă şi atunci cauţi alternative.

Î: Cum poate fi soluţionată această problemă?

D.T.: Oamenilor nu poţi să le interzici să circule liber în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit sau a unor condiţii de lucru mai bune. Migraţia în scop de muncă e un fenomen absolut firesc şi acest lucru trebuie să fie conştientizat de toţi acei ce resimt efectele fenomenului dat. Iar dacă în rezultat apare insuficienţa forţei de muncă, atunci problema poate fi soluţionată (măcar parţial) prin liberalizarea continuă a pieţei muncii. Republica Moldova deja a făcut primii paşi în această direcţie, dar ei sunt insuficienţi pentru a soluţiona problema în totalitate. Liberalizarea pieţei muncii trebuie accelerată, însă procesul trebuie să aibă la bază analize profesioniste. Pentru că o liberalizare care nu e gândită bine din toate punctele de vedere implică şi anumite riscuri.

De rând cu liberalizarea pieţei muncii, se impun programe de stat cu un puternic caracter motivaţional, care să determine o parte din cetăţenii aflaţi peste hotare să revină acasă. Experienţa altor state arată că acest lucru este cât se poate de real.

În concluzie aş menţiona că, acţionând pe ambele căi, Republica Moldova poate relativ repede soluţiona problema legată de insuficienţa forţei de muncă, iar un rezultat ar putea fi inclusiv şi impulsionarea proceselor investiţionale.

Î: Ce alte probleme credeţi că ar trebui soluţionate pentru impulsionarea activităţilor cu caracter investiţional?

D.T.: În acest context, eu aş scoate în evidenţă câteva direcţii în care, în opinia mea, ar trebui să se acţioneze. În primul rând, cred că se impune o amplă evaluare a cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător. Scopul acestei evaluări trebuie să fie eliminarea ulterioară a tuturor barierelor ce împiedică buna desfăşurare a activităţilor economice şi comerciale. Acesta ar fi un puternic semnal pentru potenţiali investitori.

În al doilea rând, e necesar de accelerat reforma justiţiei. Orice investitor, atunci când vine pe o piaţă, se interesează de starea justiţiei, pentru că vrea să aibă o minimă garanţie că, în caz că lucrurile nu vor merge cum trebuie, îşi va putea apăra drepturile.

În al treilea rând, cred că se impune un dialog mult mai consistent cu investitorii deja prezenţi pe piaţă, cu scopul de a afla şi opinia lor ce nu merge bine şi ar putea fi înlăturat. Un astfel de dialog iarăşi ar fi un semnal puternic pentru potenţialii investitori privind atenţia şi deschiderea de care dau dovadă factorii decizionali din Republica Moldova.

În al patrulea rând, aş recurge şi la aşa-numita diplomaţie economică. Dacă misiunile diplomatice ale Republicii Moldova ar fi mai active din punct de vedere al promovării oportunităţilor de business, atunci, cu siguranţă, ar creşte şi interesul potenţialilor investitori de a veni pe această piaţă.

Ar mai fi multe de spus, dar eu cred că şi cele menţionate sunt suficiente pentru a răspunde la întrebarea dvs.

Î: Aţi putea numi un termen orientativ când investiţiile îşi vor face simţită prezenţa în economia Republicii Moldova la un nivel semnificativ?

D.T.: Totul depinde de un şir de factori externi şi interni. Vorbind de factori externi, am în vedere în primul rând războiul din Ucraina. Cu cât mai repede se va încheia, cu atât mai bine va fi inclusiv şi din punct de vedere al activităţilor investiţionale.

Vorbind de factori interni, am în vedere măsurile menţionate mai devreme. Dacă în direcţiile respective se va acţiona rapid şi consecvent, se va simţi efect şi din punct de vedere al atragerii investiţiilor.

Î: Vă mulţumim pentru această discuţie interesantă.

D.T.: Şi eu vă mulţumesc pentru oportunitatea de a expune aceste gânduri.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău