Antreprenorii mici și mijlocii vor putea accesa mai simplu creditele oferite de băncile comerciale, partenere ale Organizației pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). În acest sens, Guvernul a aprobat unele modificări la legea cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, scrie Realitatea.md.
„Garanțiile de portofoliu vor garanta un portofoliu de credite acordate IMM-lor de către creditor (bănci), în conformitate cu criteriile prestabilite, fiind eliminată necesitatea coordonării individuale a garanției între bancă și ODIMM” este precizat în comunicatul emis de Guvern.
Implementarea acestui mecanism de garantare oferă o serie de avantaje față de garanțiile individuale:
- Timp de procesare redus;
- Proces simplificat de solicitare a creditelor garantate;
- Resurse reduse din partea garantului și a creditorului pentru administrarea procesului de garantare;
- Impact sporit în economie, prin facilitarea accesului la resurse financiare de către mediul de afaceri și majorarea volumului investițiilor generate în economie.
Inițiativa a venit odată cu creșterea sporită a cererilor de garanții parvenite din partea întreprinderilor mici și mijlocii pe parcursul anului trecut.
Numărul garanțiilor noi acordate în 2021 a depășit de 5 ori numărul garanțiilor emise în anul 2020. În prezent, Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) dispune de un plafon de circa 600 milioane lei.
De asemenea, Ministerul Economiei și ODIMM anunță și eliminarea comisionului de garantare (0,5%) pentru toate produsele de garantare oferite de ODIMM pentru anul 2022. Totodată, se planifică extinderea cotei de credit garantat până la 80% pe toate produsele.
Fondul de Garantare a Creditelor este un instrument de suport antreprenorial, creat și gestionat de ODIMM, care are misiunea de a emite garanții financiare ce garantează creditele solicitate de ÎMM de la instituțiile financiare partenere (Băncile comerciale). Produsele de garantare active acoperă până la 80% din suma creditului solicitat, iar valoarea garanțiilor variază de la 500 mii lei pentru companii debutante până la 7 milioane lei pentru companii exportatoare. Un leu acordat sub formă de garanție financiară facilitează accesul la 2,6 lei sub formă de credit și generează investiții în economie de 3,3 lei.