Imperiul ascuns al lui Sam Altman, fondatorului ChatGPT. Puterea din umbră care l-a făcut miliardar

03 Iun. 2024, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iun. 2024, 14:10 // Actual //  bani.md

Sam Altman, în vârstă de 39 de ani, care servește ca director executiv și co-fondator al OpenAI, supraveghează un startup de inteligență artificială evaluat la 86 de miliarde de dolari, conform informațiilor Wall Street Journal. Acesta marchează un nou vârf de lance în revoluția tehnologică în desfășurare.

Cu toate acestea, Altman a atras atenția prin decizia sa de a nu deține nicio participație la dezvoltatorul ChatGPT, citând preocupările sale cu privire la posibilitatea ca bogăția să influențeze dezvoltarea etică a inteligenței artificiale. Potrivit WSJ, Altman își primește un salariu anual modest de doar 65.000 de dolari, subliniind devotamentul său față de misiunea OpenAI.

În spatele scenei publice, Altman este recunoscut ca unul dintre cei mai agresivi și prolifici investitori individuali din Silicon Valley. Cu un imperiu de investiții tentacular, valorat la cel puțin 2,8 miliarde de dolari la începutul acestui an, gestionat în principal de biroul său de familie, Altman a investit în peste 400 de companii, inclusiv nume mari precum Stripe, Airbnb și Reddit.

Strategia sa de investiții include chiar și utilizarea unei linii de credit de la JPMorgan Chase, permițându-i să investească sute de milioane de dolari în companii private. O mișcare îndrăzneață, dat fiind caracterul volatil al investițiilor în startup-uri.

Cu toate acestea, o parte din portofoliul său de investiții este subiectul unor speculații și este cunoscută doar în cercuri restrânse, subliniind complexitatea și profunzimea rețelei sale de afaceri.

Recent, startup-urile în care Altman a investit au început să facă afaceri cu OpenAI, generând potențiale conflicte de interese. De exemplu, un acord discutat între OpenAI și Helion, un startup prezidat de Altman, pentru furnizarea de energie electrică pentru centrele de date, a generat întrebări privind transparența și etica afacerilor.

În ciuda acestor preocupări, Bret Taylor, președintele consiliului de administrație al OpenAI, a asigurat că Altman respectă politicile și este transparent în legătură cu investițiile sale. Cu toate acestea, în noiembrie 2023, Altman a fost înlăturat temporar de consiliul de administrație din cauza unor preocupări legate de comunicarea sa și de potențiale conflicte de interese.

Cu toate acestea, Altman a fost repus în funcție mai târziu în aceeași lună, după o bătălie de conducere cu consiliul de administrație.

OpenAI este o companie de cercetare în inteligență artificială care se străduiește să promoveze și să dezvolte AI prietenoase și benefice pentru umanitate. Fondată în 2015, compania este condusă de o echipă de experți în IA și este recunoscută pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul învățării automate și al tehnologiilor AI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Acțiunile și obligațiunile rusești continuă să se ieftinească într-un context de tensiuni geopolitice și de război comercial cu Statele Unite. La ora 13:30 (ora Moscovei), indicele principal al Bursei de la Moscova (MOEX) a scăzut cu 3,9%, ajungând la 2.675 puncte – un nivel nevăzut din decembrie 2024.

Potrivit lui Kirill Komarov, șeful analizei la „T-Investiții”, citat de Moskowtimes piața financiară rusă se confruntă cu o combinație toxică. Este vorba de tensiunile geopolitice în contextul războiului comercial cu SUA, politica monetară dură a Băncii Centrale a Rusiei, rubla puternică, care reduce profiturile companiilor exportatoare, prețul petrolului în scădere, cu varianta rusească Urals coborând până la 50 de dolari pe baril și investitorii și-au pierdut încrederea în scăderea ratei cheie, în revenirea capitalului străin și în profitabilitatea companiilor rusești.

Topul companiilor lovite de criză: Norilsk Nickel: -4%, Novatek: -4,5%, Gazprom și Gazprom Neft: -3,3% și -3,8%, Surgutneftegaz: -4,6%, VTB Bank: -4,9%, Lukoil: -2%, Indicele obligațiunilor de stat (RGBI): -1,7%, 14 zile consecutive de scăderi
Indicele MOEX a înregistrat cea mai lungă serie de scăderi din istoria recentă (deși nu cea mai abruptă), pierzând 17% de la mijlocul lunii martie. Mulți investitori care au cumpărat acțiuni cu efect de levier sunt acum forțați să-și închidă pozițiile, uneori prin margin calls.

Kirill Komarov consideră că situația nu poate continua la infinit: dacă rubla rămâne puternică, Banca Centrală ar putea reduce rata cheie, dacă petrolul continuă să scadă, deprecierea rublei ar putea stimula exporturile. Între timp, Alexei Klimiuk de la Alfa Capital atribuie scăderile panicii și emoțiilor, în timp ce Alexei Antonov de la Alor Broker nu exclude ca indicele MOEX să scadă sub 2.500 de puncte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!