Imperiul imobiliar din Franța al oligarhului Plahotniuc. Cum arată

18 Ian. 2024, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Ian. 2024, 12:12 // Actual //  bani.md

Procurorii anticorupție din Republica Moldova, în colaborare cu ofițerii din cadrul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție, au efectuat percheziții în mai multe proprietăți imobiliare deținute în Franța de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, aflat în prezent în urmărire internațională în legătură cu dosarul „Frauda Bancară”.

Acțiunile desfășurate în perioada 9-11 ianuarie 2024 au vizat trei bunuri imobile din departamentul Haute-Savoie, în orașul Sciez și localitățile Combloux, Chamonix Mont-Blanc, Sallanches și Douvaine. Aceste acțiuni au fost parte a eforturilor de investigație referitoare la presupusa implicare a lui Plahotniuc în sustragerea echivalentului a aproximativ un miliard de dolari din băncile moldovenești în perioada 2012-2014, conform dosarului „Frauda Bancară”.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a obținut autorizație de la judecătorii de instrucție francezi pentru a efectua percheziții, audierea martorilor și aplicarea sechestrului asupra bunurilor în Franța. Acțiunile au vizat trei proprietăți, identificate prin schimbul de informații și coordonarea cu autoritățile franceze.

În comunicatul emis de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, se menționează că au fost depistate mai multe bunuri care ar aparține lui Plahotniuc, inclusiv un apartament și o vilă pe malul lacului Lèman. Aceste bunuri au fost puse sub sechestru în vederea investigației.

Acțiunile au inclus și ridicarea a 92.000 de euro și 3.000 de franci elvețieni, alături de suporturi tehnice, telefoane și documente care vor fi cercetate în cadrul cauzei penale. Mai mult, procurorii au confiscat documente care ar putea conține informații despre alte bunuri imobile și mobile ce ar aparține familiei Plahotniuc, inclusiv o vilă din Elveția.

Oamenii legii au identificat, printre altele, o vilă în curs de reconstrucție și o cabană tradițională în apropierea munților Alpi, toate presupuse a fi deținute de familia lui Plahotniuc. Acțiunile de percheziție au fost urmate și de audierea martorilor care au indicat că beneficiarul efectiv al acestor bunuri este fostul lider al Partidului Democrat din Moldova.

Vladimir Plahotniuc este pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite și Canada, iar mandatul de arestare pe numele său a fost emis în contextul dosarului „Frauda Bancară”. Procurorii și ofițerii din Republica Moldova au călătorit în Franța pentru a participa la procedurile desfășurate, iar investigația continuă pentru adunarea de probe în acest caz complex.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dobânzile pentru creditele de consum în băncile rusești au crescut semnificativ în ultima perioadă, atingând un nivel maxim de 44% pe an, comparativ cu 25-38% la începutul lunii noiembrie, conform declarațiilor directorului de creditare al platformei „Sravni”, Magomed Gamzaev, pentru agenția „Gazeta.Ru”.

Această creștere a dobânzilor este atribuită majorării ratei de bază a Băncii Centrale a Rusiei (BCR) și se așteaptă să continue pe măsură ce BCR intenționează să o crească și mai mult până la sfârșitul anului. „Aceasta influențează direct intervalul dobânzilor la creditele de consum”, a explicat Gamzaev.

În contrast, dobânzile maxime la depozite nu au crescut semnificativ, rămânând la 27% pentru depozitele pe termen fix și 23% pentru conturile de economii. Dobânda medie maximă pentru depozite a crescut doar cu puțin peste 1 punct procentual, atingând 15,95% la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază la 21% pe 25 octombrie, iar analistul principal al „Sovcombank”, Mihail Vasiliev, estimează că în decembrie aceasta ar putea ajunge la 23%. Vasiliev preconizează o inflație de 8,4% până la sfârșitul anului, motiv pentru care Banca Centrală ar putea fi nevoită să aplice o politică monetară mai strictă.

De asemenea, în ultimele luni, Banca Centrală a introdus cerințe mai stricte pentru bănci, crescând coeficientul de risc pentru creditele fără garanție și limitând accesul la împrumuturi pentru persoanele cu datorii mari, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite aprobate și la creșterea dobânzilor.

În octombrie 2023, băncile rusești au acordat 1,94 milioane de credite de consum, în scădere cu 28% față de luna septembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, nivelul neplății împrumuturilor a atins valori record, cu 800.000 de ruși intrând în întârziere la plăți, iar numărul total al debitorilor ajungând la 6,2 milioane.

Un sondaj realizat de „Levada Center” arată că aproape jumătate dintre debitori întâmpină dificultăți la plata împrumuturilor, 35% dintre aceștia având dificultăți minore și 12% confruntându-se cu probleme grave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău