Imperiul imobiliar din Franța al oligarhului Plahotniuc. Cum arată

18 Ian. 2024, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Ian. 2024, 12:12 // Actual //  bani.md

Procurorii anticorupție din Republica Moldova, în colaborare cu ofițerii din cadrul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție, au efectuat percheziții în mai multe proprietăți imobiliare deținute în Franța de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, aflat în prezent în urmărire internațională în legătură cu dosarul „Frauda Bancară”.

Acțiunile desfășurate în perioada 9-11 ianuarie 2024 au vizat trei bunuri imobile din departamentul Haute-Savoie, în orașul Sciez și localitățile Combloux, Chamonix Mont-Blanc, Sallanches și Douvaine. Aceste acțiuni au fost parte a eforturilor de investigație referitoare la presupusa implicare a lui Plahotniuc în sustragerea echivalentului a aproximativ un miliard de dolari din băncile moldovenești în perioada 2012-2014, conform dosarului „Frauda Bancară”.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a obținut autorizație de la judecătorii de instrucție francezi pentru a efectua percheziții, audierea martorilor și aplicarea sechestrului asupra bunurilor în Franța. Acțiunile au vizat trei proprietăți, identificate prin schimbul de informații și coordonarea cu autoritățile franceze.

În comunicatul emis de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, se menționează că au fost depistate mai multe bunuri care ar aparține lui Plahotniuc, inclusiv un apartament și o vilă pe malul lacului Lèman. Aceste bunuri au fost puse sub sechestru în vederea investigației.

Acțiunile au inclus și ridicarea a 92.000 de euro și 3.000 de franci elvețieni, alături de suporturi tehnice, telefoane și documente care vor fi cercetate în cadrul cauzei penale. Mai mult, procurorii au confiscat documente care ar putea conține informații despre alte bunuri imobile și mobile ce ar aparține familiei Plahotniuc, inclusiv o vilă din Elveția.

Oamenii legii au identificat, printre altele, o vilă în curs de reconstrucție și o cabană tradițională în apropierea munților Alpi, toate presupuse a fi deținute de familia lui Plahotniuc. Acțiunile de percheziție au fost urmate și de audierea martorilor care au indicat că beneficiarul efectiv al acestor bunuri este fostul lider al Partidului Democrat din Moldova.

Vladimir Plahotniuc este pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite și Canada, iar mandatul de arestare pe numele său a fost emis în contextul dosarului „Frauda Bancară”. Procurorii și ofițerii din Republica Moldova au călătorit în Franța pentru a participa la procedurile desfășurate, iar investigația continuă pentru adunarea de probe în acest caz complex.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ