În Moldova nu au ajuns doze din lotul cu probleme al vaccinului AstraZaneca

12 Mart. 2021, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Mart. 2021, 09:54 // Actual //  MD Bani

Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, nouă în total, ca măsură de prevenție, după ce au fost raportate mai multe efecte secundare severe. Primul stat care a luat această hotărâre a fost Austria, care a suspendat utilizarea lotului de vaccin COVID-19, ABV5300, în urma decesului unei persoane.

Lotul ABV5300 a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde un milion de doze de vaccin. Republica Moldova nu se regăsește în lista acestor state.

Autoritățile competente din Austria au suspendat utilizarea unui lot de vaccin COVID-19 AstraZeneca (numărul lotului ABV5300), după ce o persoană a fost diagnosticată cu tromboză multiplă, adică formarea de cheaguri în vasele de sânge, și a murit, iar alta a fost internată cu embolie pulmonară (blocaj în arterele plămânilor), scrie SafeNews.md

Statele care au primit vaccinuri din lotul “cu probleme” sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a studiat semnalările primite din mai multe state ale UE privind cazuri de tromboză diagnosticate după injecții cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca și a recomandat joi continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!