În prag de alegeri şi cu alegătorii exasperaţi de ratele uriaşe, banca centrală a Poloniei reduce masiv dobânzile

08 Sept. 2023, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Sept. 2023, 11:46 // Actual //  bani.md

Banca centrală a Poloniei şi-a re­dus dobânda de referinţă cu 0,75%, peste aşteptări, în încercarea de a impulsiona economia ţării şi în faţa nemulţumirii electoratului privind traiul mai scump dat de scumpirea cre­ditului.

Banca centrală a Poloniei şi-a re­dus dobânda de referinţă cu 0,75%, peste aşteptări, în încercarea de a impulsiona economia ţării şi în faţa nemulţumirii electoratului privind traiul mai scump dat de scumpirea cre­ditului. Decizia a luat prin sur­prin­dere analiştii, aceştia având pă­reri împărţite cu privire la viitoarele mişcări ale băncii. De asemenea, unii avertizează că strânsoarea inflaţiei nu va slăbi la fel de repede pe cât se aşteaptă oficialii băncii.

Banca a redus dobânda la 6% de la 6,75%, în timp ce analiştii anticipa­seră o tăiere de cel mult 0,25%. Infla­ţia poloneză este în continuare alcă­tuită din două cifre, situându-se cu mult peste media UE.

Înaintea reducerii, unii econo­mişti avertizaseră că banca, sub conducerea preşedintelui Adam Glapinski, este excesiv influenţată de politică şi de obiectivele partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), care încearcă să obţină un al treilea mandat luna viitoare.

O reducere atât de amplă a do­bân­zilor este cu atât mai surprinză­toa­re cu cât în iulie Glapinski decla­rase că orice relaxare a politicii mo­netare este condiţionată de scăderea inflaţiei sub 10% anual, iar în august această condiţie nu a fost întrunită, inflaţia situându-se la 10,1%, notează Warsaw Voice.

Potrivit Notes from Poland, con­siliul de politică monetară al băncii a declarat că reducerea vine pe fondul unor estimări optimiste privind infla­ţia datorate unei cereri limitate. Con­siliul a pus pe pauză majorările de dobânzi după ce a urcat dobânda de referinţă la 6,75% în septembrie 2022, adoptând luni la rând o abor­dare de expectativă înainte de a pune oficial capăt ciclului de scumpire a creditului în iulie.

Un expert al think tankului PIE a catalogat mişcarea băncii drept „sur­prinzătoare“, adăugând că până la finalul anului viitor dobânzile vor coborî la aproximativ 5,25%.

Jakub Rybacki se aşteaptă ca aceasta să fie ultima astfel de decizie pe acest an.

Bloomberg scrie că decizia capă­tă o dimensiune politică fiind atât de apropiată de alegerile din 15 octom­brie, iar investitorii nu sunt siguri care va fi următoarea mişcare, unii anticipând că ciclul de relaxare s-a sfârşit imediat ce a început.

Economiştii Bank Millennium arată că reducerea va îngreuna lupta cu inflaţia, în parte din cauza slăbirii zlotului. Moneda poloneză a pierdut 1,7%, atingând 4,5710 în raport cu euro în urma deciziei, cel mai slab nivel din mai.

Economiştii Bank Pekao anticipează o reducere de un sfert de punct în octombrie, dar îşi menţin ţinta pentru sfârşit de an la 5,75%. Între timp, analiştii Erste Bank şi Bank Millennium nu se aşteaptă la noi reduceri în acest an.

Rafal Benecki, economist ING, arată că banca centrală nu a menţionat în declaraţia sa tendinţele pro-inflaţioniste, incluzând expansiunea fiscală, inflaţia de bază ridicată şi încrederea slabă a consumatorilor.

„Pe termen scurt, inflaţia generală ar trebui să scadă în continuare, dar perspectivele pe termen mediu sunt mai nesigure. O scădere în continuare a inflaţiei către ţinta băncii pe termen mediu nu este sigură. Piaţa muncii rămâne sub presiune, iar politica fiscală rămâne expansionistă. În acest context, considerăm decizia băncii drept riscantă din punct de Vedere al restaurării stabilităţii preţurilor pe termen mediu“, scriu analiştii ING.

Atenţia pieţelor se va îndrepta acum către banca centrală a Cehiei, care nu a început încă să-şi reducă dobânzile, dar a declarat luna trecută că dezbaterile privind astfel de reduceri ar putea începe în toamnă cel mai devreme, conform Reuters.

Salariile din Cehia se situează sub estimările băncii centrale, temperând probabil temerile privind inflaţia determinată de creşterea acestora şi întărind argumentele pentru reduceri de dobânzi în acest an, scrie Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ