În Republica Moldova categoria tinerilor și tinerelor NEET a început să fie prioritizată. Proiectul implementat de FEE

09 Aug. 2022, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Aug. 2022, 14:50 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Pe data de 3 august 2022, la Chișinău, a fost organizată masa rotundă de prezentare a unui studiu privind calitatea serviciilor educaționale și de angajare oferite persoanelor tinere aflate în conflict cu legea. Este vorba despre proiectul „Incluziunea tinerilor și tinerelor NEET din cele mai vulnerabile categorii, și anume aflați în conflict cu legea”, inițiat de Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și Inspectoratul Național de Probațiune. La eveniment au participat atât reprezentanți ai instituțiilor menționate, cât și experții și partenerii proiectului.

„Categoria tinerilor și tinerelor care nu au acces la educație și locuri de muncă este una de interes, prioritară pentru țările Uniunii Europene, fiind elaborate și implementate politici și pachete de măsuri în acest sens. Și în Republica Moldova categoria tinerilor și tinerelor NEET a început să fie prioritizată”, a menționat în mesajul său de salut în cadrul mesei rotunde Secretara de Stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu.

Tinerii NEET sunt tinerii în vârstă de 15-29 de ani, care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază sau nu învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație.

 „Tinerii NEET aflați în conflict cu legea – acest grup de oameni invizibili – au nevoie de sprijin și de servicii propice. Am văzut rezultate palpabile în colaborarea noastră anterioară cu alte organizații care au reușit să lanseze servicii similare și vă urăm succes în activitatea de lansare și pilotare a serviciului inovator pentru persoanele NEET aflate în conflict cu legea”, a afirmat Carolina Blajin, Coordonatoare de Programe a Fundației Est-Europene.

Prezentă la eveniment, Liuba Jignea-Suveica, Directoare-adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor, a declarat că populația penitenciarelor este foarte tânără, iar cei care ajung în detenție sunt în mare parte tineri și tinere NEET.

Studiul privind calitatea serviciilor educaționale și de angajare oferite persoanelor aflate în conflict cu legea, elaborat de psihologul și consultantul Victor Strogoteanu, și studiul privind accesul la educație în penitenciare, elaborat de avocatul și expertul Andrei Lungu, au drept scop evaluarea calității serviciilor educaționale și de angajare, oferite tinerilor NEET aflați în conflict cu legea și crearea unui concept de proiect-pilot pentru unul dintre penitenciare sau oficii de probațiune, focusat pe educația și angajarea tinerilor și tinerelor NEET.

Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)” este finanțat de Uniunea Europeană și Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană (FEE) în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, al Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și al Agenției pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, ale Uniunii Europene și/sau al Suediei.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău