În Republica Moldova categoria tinerilor și tinerelor NEET a început să fie prioritizată. Proiectul implementat de FEE

09 Aug. 2022, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Aug. 2022, 14:50 // Actual //  MD Bani

Pe data de 3 august 2022, la Chișinău, a fost organizată masa rotundă de prezentare a unui studiu privind calitatea serviciilor educaționale și de angajare oferite persoanelor tinere aflate în conflict cu legea. Este vorba despre proiectul „Incluziunea tinerilor și tinerelor NEET din cele mai vulnerabile categorii, și anume aflați în conflict cu legea”, inițiat de Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și Inspectoratul Național de Probațiune. La eveniment au participat atât reprezentanți ai instituțiilor menționate, cât și experții și partenerii proiectului.

„Categoria tinerilor și tinerelor care nu au acces la educație și locuri de muncă este una de interes, prioritară pentru țările Uniunii Europene, fiind elaborate și implementate politici și pachete de măsuri în acest sens. Și în Republica Moldova categoria tinerilor și tinerelor NEET a început să fie prioritizată”, a menționat în mesajul său de salut în cadrul mesei rotunde Secretara de Stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu.

Tinerii NEET sunt tinerii în vârstă de 15-29 de ani, care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază sau nu învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație.

 „Tinerii NEET aflați în conflict cu legea – acest grup de oameni invizibili – au nevoie de sprijin și de servicii propice. Am văzut rezultate palpabile în colaborarea noastră anterioară cu alte organizații care au reușit să lanseze servicii similare și vă urăm succes în activitatea de lansare și pilotare a serviciului inovator pentru persoanele NEET aflate în conflict cu legea”, a afirmat Carolina Blajin, Coordonatoare de Programe a Fundației Est-Europene.

Prezentă la eveniment, Liuba Jignea-Suveica, Directoare-adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor, a declarat că populația penitenciarelor este foarte tânără, iar cei care ajung în detenție sunt în mare parte tineri și tinere NEET.

Studiul privind calitatea serviciilor educaționale și de angajare oferite persoanelor aflate în conflict cu legea, elaborat de psihologul și consultantul Victor Strogoteanu, și studiul privind accesul la educație în penitenciare, elaborat de avocatul și expertul Andrei Lungu, au drept scop evaluarea calității serviciilor educaționale și de angajare, oferite tinerilor NEET aflați în conflict cu legea și crearea unui concept de proiect-pilot pentru unul dintre penitenciare sau oficii de probațiune, focusat pe educația și angajarea tinerilor și tinerelor NEET.

Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)” este finanțat de Uniunea Europeană și Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană (FEE) în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, al Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și al Agenției pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, ale Uniunii Europene și/sau al Suediei.

Realitatea Live

19 Iun. 2024, 17:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iun. 2024, 17:19 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia Europeană va introduce tarife vamale pentru ouăle importate din Ucraina în următoarele două săptămâni, după ce pragul anual convenit anterior pentru aceste importuri a fost atins, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters.

Comisia Europeană a luat marţi aceeaşi decizie în privinţa importurilor de ovăz din Ucraina.

După invazia rusească din 2022, Ucraina a beneficiat de un mecanism special pentru sporirea comerţului cu UE, cea mai importantă piaţă a sa de export. UE a stabilit volume maxime de import, după ce fermierii din blocul comunitar au protestat, numind importurile ieftine ucrainene ca reprezentând concurenţă neloială.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău