Agricultura cea de toate zilele. GȚ putrede de datoare la bugetul de stat

28 Nov. 2021, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Nov. 2021, 17:46 // Actual //  bani.md

Fondatorii (membrii) gospodăriei țărănești care realizează un venit anual total din activitatea gospodăriei țărănești de peste 2 salarii medii lunare pe economie, prognozate pentru anul respectiv, cu excepţia pensionarilor, persoanelor cu dizabilități, precum și a persoanelor ar urma să fie incluși în categoria plătitorilor la Bugetul asigurărilor sociale, potrivit unei inițiative legislative.

Totodată, contribuțiile de asigurări sociale de stat în taxă fixă, majorările de întârziere și amenzile calculate și neachitate la bugetul asigurărilor sociale de stat până la 1 ianuarie 2022 de către gospodăriile țărănești (de fermier), ar putea fi anulate din sistemul de evidență al Casei Naționale de Asigurări Sociale doar în cazul în care fondatorii GȚ nu au realizat venitul anual în mărime de peste 2 salarii medii lunare pe economie, prognozate pentru anul respectiv. Astfel, fondatorii (membrii) GȚ, care realizează un venit total de peste 2 salarii medii lunare, vor achita în continuare taxa fixă, lunar câte 1/12 din suma anuală, până la data de 25 a lunii următoare celei de gestiune.

Astfel, se propune ca, prin derogare de la legile BASS pentru anii 2018 și anii anteriori, precum și de la prevederile anexei nr.1 din Legea 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, GȚ care nu au declarat și achitat contribuțiile de asigurări sociale pentru perioadele de până la 1 ianuarie 2022, să fie scutite de plata acestor contribuții, precum și de achitarea penalităților și amenzilor neachitate până la data menționată.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, în prezent, din numărul total de GȚ, 10 043 au restanță la bugetul public național, suma restanțelor constituind 20,7 mil. de lei, dintre care 2,9 mil. de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat. La fisc sunt înregistrate 116496 GȚ, iar în urma analizei dărilor de seamă prezentate pentru perioada 2018-2020 s-a determinat că pentru anul 2018 dările de seamă au fost prezentate de 6835 de agenți economici sau 5,9%, pentru perioada fiscală 2019 – au prezentat dările de seamă 12,3% din GȚ, iar ponderea gospodăriilor țărănești care au prezentat dările de seamă în anul 2020 constituie 16,5%.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 10:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 10:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lanțul de magazine Linella, operat de Moldretail Group (Dragan Group), controlat de milioanrul Vasile Dragan, își menține poziția de lider al pieței de retail alimentar din Republica Moldova, potrivit datelor prezentate la conferința Retail & FMCG Market. În 2024, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 11,63 miliarde de lei, cea mai mare din sector.

Potrivit hărții retailului prezentate în cadrul evenimentului, în Moldova activează 940 de magazine sub 32 de branduri comerciale diferite, dintre care 55% (521) sunt situate în Chișinău.

Linella deține 122 de magazine, dar cota reală de piață a grupului este semnificativ mai mare datorită operării mai multor branduri:

Super Linella – 36 magazine
Fidesco – 31 magazine
Cip Market – 29 magazine
Express Linella – 22 magazine

Cea mai rapidă creștere în ultimul an a fost înregistrată de Local Discounter, rețeaua operată de compania Imensitate, care a ajuns la 90 de magazine în 2025, devenind astfel a doua rețea ca mărime din țară.

Printre cele mai mari rețele, după numărul de unități, se mai află: Metro, Nr1, Kaufland și Rogob.

Cifra de afaceri cumulată a celor mai mari 10 rețele de retail din Moldova a atins 1,55 miliarde euro în 2024, în creștere cu 23,4% față de 2023.

În ceeace privește cifra de afaceri, în anul 2024 Dragan Group (Linella)  a contabilizat 11,63 miliarde lei, Imensitate (Local Discounter) – 4,78 miliarde lei, Nr. 1 – 3,91 miliarde lei, Metro – 3,24 miliarde lei, Kaufland – 3,04 miliarde lei și Rogob – 1,38 miliarde lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ