Încă un gigant tehnologic apelează la energia nucleară. Amazon va paria pe reactoarele nucleare mici

17 Oct. 2024, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Oct. 2024, 07:38 // Actual //  Ursu Victor

La doar două zile după ce Google a încheiat un acord, „primul din lume“, pentru achiziționarea de energie electrică de la reactoare nucleare avansate, Amazon a anunțat astăzi trei noi acorduri proprii.

Fiecare acord sprijină dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR), care pot avea o zecime până la un sfert din dimensiunea unei centrale nucleare tradiționale.

Dacă aceste proiecte ajung la linia de sosire, SMR-urile ar fi o sursă de energie fără poluare cu carbon pentru marile companii de tehnologie care încearcă să își salveze obiectivele climatice prin recurgerea la energia nucleară.

Amazon a semnat un acord cu Energy Northwest, un consorțiu de utilități publice din statul Washington, pentru a “permite dezvoltarea” a patru SMR până la începutul anilor 2030.

Energy Northwest spune că Amazon a fost de acord să “finanțeze faza inițială de fezabilitate” lângă o instalație de energie nucleară existentă în Richland, Washington.

Gigantul comerțului electronic ar putea apoi să achiziționeze energie electrică de la primele patru module construite, cu o capacitate combinată de 320 megawați.

Tranzacția include “opțiunea de a construi în continuare site-ul” la 12 unități care generează până la 960 MW, ceea ce, potrivit Amazon, ar fi suficientă energie electrică pentru a alimenta 770.000 de locuințe din SUA. Electricitatea suplimentară de la situl extins ar fi disponibilă pentru Amazon, precum și pentru alte întreprinderi și locuințe din zonă.

Amazon investește, de asemenea, în startup-ul X-energy, care dezvoltă un reactor nuclear avansat care ar urma să fie utilizat în proiectul Energy Northwest. Energy Northwest ar urma să construiască, să dețină și să exploateze reactoarele. Încă din 2020, X-energy analizează planurile pentru o instalație nucleară care să utilizeze reactorul Xe-100, răcit cu gaz la temperatură ridicată.

X-energy a anunțat astăzi o rundă de finanțare Seria C-1 în valoare de 500 de milioane de dolari “ancorată de” Amazon. Dincolo de proiectul din Washington, banii ar trebui să sprijine “finalizarea proiectării și licențierii reactorului X-energy” și dezvoltarea unei instalații de fabricare a combustibilului în Oak Ridge, Tennessee. X-energy afirmă că “colaborează” cu Amazon pentru a pune în funcțiune peste 5.000 MW de noi proiecte SMR în SUA până în 2039, ceea ce, potrivit acesteia, ar fi cel mai mare obiectiv de implementare comercială a SMR de până acum. Pentru ca totul să se întâmple, cele două companii “intenționează să stabilească și să standardizeze un model de implementare și finanțare pentru a dezvolta proiecte în parteneriat cu parteneri de infrastructură și utilități.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 11:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 11:16 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 3 %, până la 10,52 miliarde USD, în primul trimestru al anului 2025, pe fondul avansului îndatorării sectorului privat (+270,8 milioane USD) și al unei creșteri moderate a datoriei publice (+33 milioane USD). Raportul datorie externă/PIB s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale față de sfârșitul lui 2024, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Datoria pe termen lung rămâne dominantă (74,9 % din total), urcând cu 1,1 % față de finele anului trecut. Împrumuturile scadente în următoarele 12 luni indică o scadență medie implicită de 7,1 ani, semn al creșterii plăților de serviciu ale datoriei și al temperării accesului la noi împrumuturi. Datoria pe termen scurt (25,1 % din total) a urcat cu 8,9 %, reflectând presiuni suplimentare de refinanțare.

Datoria publică externă s-a cifrat la 4,34 miliarde USD (41,3 % din total), aproape integral pe termen lung. În structura pe scadență reziduală, 391 milioane USD din împrumuturile pe termen lung ajung la maturitate în următoarele 12 luni, administrația publică concentrând 97 % din aceste obligații.

Fondul Monetar Internațional este principalul creditor al statului, cu 31,7 % din portofoliu (1,38 miliarde USD), urmat de Grupul Băncii Mondiale (25,7 %) și de Banca Europeană pentru Investiții (10,7 %). Împrumuturile, alocările de DST și titlurile de datorie însumează 7,35 miliarde USD (69,9 % din datoria externă), în ușoară creștere față de sfârșitul lui 2024, ponderea covârșitoare aparținând datoriilor de stat directe față de organisme financiare internaționale și guverne străine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO