Încasările la vamă s-au prăbușit! Venituri mai mici decât au fost planificate

21 Aug. 2023, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Aug. 2023, 10:33 // Actual //  bani.md

În ciuda înregistrării veniturilor mai mari în primele șase luni ale anului 2023 în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, Serviciul Vamal al Republicii Moldova nu a reușit să îndeplinească planul de contribuții la buget. Datele publicate arată că, în intervalul ianuarie-iunie 2023, veniturile administrate de Serviciul Vamal au totalizat 16,3 miliarde de lei, reprezentând 42,9% din planul stabilit.

Cu toate acestea, suma contribuțiilor Serviciului Vamal la bugetul public național a depășit cu 4,9% cifrele înregistrate în aceeași perioadă a anului 2022. Una dintre cele mai semnificative surse de venit pentru Serviciul Vamal a fost achitarea TVA de către entitățile economice, aducând un total de 11,26 miliarde de lei, reprezentând 69,1% din totalul contribuțiilor agenției la buget. Comparativ cu perioada similară din 2022, suma TVA achitată a crescut cu 0,5%.

Accizele la import au generat aproximativ 23% din venituri, totalizând 3,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 19,1% față de anul anterior. Printre categoriile care au adus cele mai mari venituri din accize se numără produsele petroliere importate (44,9%), produsele din tutun (29,7%) și autovehiculele (18,6%). Valoarea totală a accizelor la produsele petroliere în această perioadă a fost de 1,67 miliarde de lei (+14,2% față de anul anterior), la produsele din tutun – 1,1 miliarde de lei (+23,3%), iar la autovehicule – 0,7 miliarde de lei (+28,5%).

Pe lângă TVA și accize, taxele vamale (5,8%) și taxele pentru procedurile vamale (2,2%) au contribuit la veniturile bugetare administrate de Serviciul Vamal. Taxele vamale au totalizat 942,9 milioane de lei, în creștere cu 13,5% față de prima jumătate a anului trecut, iar taxele pentru proceduri vamale au adus 356,8 milioane de lei (+1%).

Chiar dacă veniturile au înregistrat o creștere semnificativă, faptul că planul de contribuții la buget nu a fost atins ar putea fi cauzat de factori variabili, precum fluctuațiile economice și comportamentul de contribuție al entităților economice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 16:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 16:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Gazprom se pregătește să concedieze aproape 1.500 de angajați din sediul său central din Rusia, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din personalul administrativ al companiei, relatează Reuters, citând surse din interiorul companiei.

Înainte de a lua decizia finală, conducerea Gazprom le-a cerut angajaților să pregătească prezentări individuale, în care să explice de ce munca lor este esențială și de ce ar trebui să rămână în companie. Această metodă amintește de practica implementată de Elon Musk în SUA, când a cerut funcționarilor guvernamentali americani să își justifice activitatea, sub amenințarea concedierii.

Oficial, Gazprom nu a anunțat încă valul de concedieri, dar sursele citate de Reuters afirmă că procesul de optimizare va fi finalizat în câteva săptămâni. Scopul este eliminarea funcțiilor redundante și reducerea costurilor.

Unul dintre oficialii companiei a recunoscut că Gazprom a subestimat determinarea Europei de a renunța la gazul rusesc. Potrivit sursei citate, compania credea că, după o scurtă perioadă de sancțiuni, UE va reveni și va cere reluarea livrărilor. Însă, în ciuda scumpirilor din sectorul energetic și dificultăților economice, Europa nu a revenit la gazul rusesc.

„Ne-am înșelat”, a recunoscut un oficial Gazprom pentru Reuters.

Între timp, Statele Unite au profitat de retragerea Gazprom, triplând livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa din 2021 până în prezent. SUA au devenit cel mai mare furnizor de GNL pentru UE, consolidându-și poziția pe piața energetică europeană.

Modelul de restructurare de la Gazprom amintește de o inițiativă recentă a lui Elon Musk în administrația publică a SUA. La sfârșitul lunii februarie, în calitate de șef al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), Musk a cerut tuturor funcționarilor federali să trimită rapoarte săptămânale despre activitatea lor.

„Conform indicațiilor președintelui Donald Trump, toți angajații federali vor primi în curând un e-mail prin care li se va cere să își raporteze activitatea din ultima săptămână. Lipsa unui răspuns va fi considerată demisie voluntară”, a scris Musk pe X (fostul Twitter).

Această măsură a fost susținută de Biroul pentru Resurse Umane al SUA, care a trimis notificări către toate agențiile federale, inclusiv Casa Albă, CIA și ambasadele americane din întreaga lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI