Începe marea restructurare: Cea mai mare bancă europeană anunţă tăieri masive de joburi în rândul bancherilor de top

10 Oct. 2024, 15:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Oct. 2024, 15:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Directorul general al HSBC, Georges Elhedery, are în vedere reducerea numărului de bancheri seniori din cadrul băncii, ca parte a unui plan de restructurare care urmăreşte economisirea a 300 de milioane de dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei, scrie Financial Times.

Elhedery plănuieşte să fuzioneze divizia de servicii bancare comerciale a HSBC cu divizia de servicii bancare şi pieţe globale, în cadrul primelor măsuri importante de reducere a costurilor de când a preluat funcţia, luna trecută.

Deocamdată, personalul nu a primit detalii despre aceste planuri, dar se pare că pregătirile sunt într-o fază avansată, iar anunţul oficial este aşteptat până la sfârşitul lunii octombrie. Economiile vizate ar putea fi ajustate pe măsură ce banca finalizează analiza cifrelor.

„Fuziunea va reduce nivelurile de top management”, a spus una dintre surse. „Va afecta poziţiile de conducere şi unele dintre funcţiile mai importante. Acesta este nivelul cel mai costisitor, unde se concentrează majoritatea cheltuielilor.”

HSBC a beneficiat semnificativ de pe urma creşterii ratelor dobânzilor în ultimii ani, însă acum se confruntă cu o posibilă scădere a profiturilor, pe măsură ce ratele dobânzilor încep să scadă. Restructurarea are ca scop eliminarea redundanţelor din cadrul conducerii băncii, care are 214.000 de angajaţi.

O variantă analizată este ca Surendra Rosha, co-director executiv al diviziei Asia-Pacific a HSBC, să preia conducerea ambelor divizii – cea comercială şi cea globală – în timp ce Patrick George, şeful global al pieţelor şi serviciilor de valori mobiliare, să continue să gestioneze divizia de pieţe. Rosha s-a alăturat HSBC în 1991 ca stagiar, ocupând anterior funcţia de director executiv al operaţiunilor din India.

Barry O’Byrne, care a condus divizia de servicii bancare comerciale, a fost mutat la conducerea diviziei de servicii bancare personale şi de patrimoniu a HSBC, fără ca un înlocuitor permanent să fi fost încă desemnat. Greg Guyett a fost responsabil pentru divizia de pieţe şi servicii globale din octombrie 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!