OpenAI, perla Inteligenţei artificiale, creatorul ChatGPT, vrea să adopte un model de business netestat

10 Oct. 2024, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Oct. 2024, 15:32 // Actual //  Ursu Victor

OpenAI explorează o structură corporativă relativ nouă pentru a se proteja de preluări ostile şi pentru a-l apăra pe directorul său executiv, Sam Altman, de influenţele externe, scrie FT.

Start-up-ul de inteligenţă artificială, care a obţinut săptămâna trecută o finanţare de 6,6 miliarde de dolari, plănuieşte să se reorganizeze ca o corporaţie de utilitate publică (PBC). Acest model de societate este nou şi rar folosit, fiind adoptat şi de alţi jucători din domeniul AI, cum ar fi Anthropic şi xAI, fondat de Elon Musk.

Un avantaj major al structurii PBC este că poate preveni o achiziţie nedorită sau presiunile venite din partea unui investitor activist, spun surse apropiate companiei. Aceasta ar însemna că un investitor actual, cum ar fi Microsoft, ar putea avea dificultăţi în a prelua controlul asupra OpenAI.

Ca PBC, OpenAI ar trebui să echilibreze interesele acţionarilor cu un beneficiu public şi cu alte părţi interesate, cum ar fi angajaţii şi societatea. Această „abordare multidimensională a obligaţiilor fiduciare” ar proteja compania de eventualele presiuni pentru a prioritiza profitul în detrimentul altor valori, oferindu-i astfel mai multă libertate de a ignora cerinţele activiştilor financiari.

Noua structură este propusă într-un moment de schimbare pentru OpenAI, care a devenit una dintre cele mai valoroase companii din Silicon Valley, fiind evaluată recent la 150 de miliarde de dolari. Acest model îi va permite să atragă noi investitori şi să obţină capitalul necesar pentru a concura cu giganţi bine finanţaţi, precum Google, şi pentru a susţine costurile dezvoltării modelelor avansate de inteligenţă artificială.

Totuşi, compania se confruntă şi cu provocări interne. În urmă cu un an, Sam Altman a fost temporar demis în urma unui litigiu la nivelul consiliului de administraţie. Recent, mai mulţi membri ai echipei de conducere, inclusiv Mira Murati, influentul director tehnologic, şi-au anunţat plecarea. În acelaşi timp, Elon Musk, cofondatorul OpenAI, a dat în judecată compania, acuzând-o că a abandonat misiunea sa originală de a aduce beneficii umanităţii prin parteneriatul de miliarde de dolari încheiat cu Microsoft.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Nov. 2024, 19:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Nov. 2024, 19:34 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a actualizat datele privind prezența la vot în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale. Până la ora 19:00, 52,3% dintre alegători, reprezentând peste 1.606.000 de persoane, și-au exercitat dreptul de vot. Această rată de participare depășește prezența înregistrată în primul tur de scrutin, când, la aceeași oră, 48,7% dintre alegători votaseră.

În țară, circumscripția cu cea mai mare participare la vot este Dondușeni, cu o prezență de peste 50%, în timp ce Cantemir înregistrează cea mai scăzută prezență, cu puțin peste 37%. În Chișinău au votat peste 53% dintre alegători, în Bălți aproape 50%, iar în UTA Găgăuzia, peste 49%.

Secțiile de votare dedicate alegătorilor din stânga Nistrului au atras până acum peste 24.200 de alegători, cu cele mai mari prezențe înregistrate la cele trei secții din Varnița, Anenii Noi. În secțiile din diaspora, s-au înregistrat peste 275.000 de votanți, stabilind un nou record de participare.

CEC a primit două sesizări legate de nereguli: una privind agitația electorală pe rețelele sociale și alta referitoare la transportarea organizată a alegătorilor. Centrul de Apel al Comisiei a primit peste 800 de apeluri, majoritatea legate de procedurile de vot și adresele secțiilor.

Inspectoratul General al Poliției a raportat 191 de incidente până la ora 19:00, dintre care:
– 61 cazuri de fotografiere a buletinului de vot, pentru care au fost întocmite 27 de procese-verbale;
– 29 cazuri de agitație electorală interzisă, cu un proces-verbal întocmit;
– 25 suspiciuni de corupere a alegătorilor, cu două procese-verbale;
– 20 cazuri de transportare organizată a alegătorilor;
– 7 cazuri de afișaj electoral neautorizat;
– 6 cazuri de deteriorare a buletinului de vot, cu două procese-verbale;
– 7 cazuri de încălcare a dreptului la vot;
– 1 caz de prezență neautorizată în cabina de vot;
– alte 30 de cazuri diverse de încălcări electorale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău