Închisoare cu suspendare pentru șeful Orange. Pentru ce a fost condamnat în dosarul Tapie

24 Nov. 2021, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Nov. 2021, 15:23 // Actual //  Lupu Eduard

Stephane Richard, directorul general al grupului Orange, cea mai mare companie de telecomunicații din Franța, a fost condamnat miercuri, de Curtea de Apel din Paris, la un an de închisoare cu suspendare și la plata unei amenzi de 50.000 de euro, după ce a fost găsit vinovat de complicitate la folosirea abuzivă fondurilor publice, informează agenția Reuters, citată libertatea.ro.

Condamnarea a fost pronunțată în dosarul de arbitraj în care omul de afaceri Bernard Tapie, decedat între timp, a obținut peste 400 de milioane de euro. În schimb, directorul Orange a fost achitat de acuzaţia de complicitate la fraudă.

Soarta CEO-ului Orange, decisă de Consiliul de Administrație

După anunţarea verdictului, Stephane Richard a anunțat, într-un comunicat de presă, că nu va face recurs la verdictul tribunalului, pe care l-a catalogat drept „profund incorect”. Șeful Orange a precizat că board-ul companiei va decide dacă el va mai rămâne sau nu în postul de CEO. „Îmi pun mandatul în mâinile Consiliului de Administrație”, a adăugat Stephane Richard.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat în repetate rânduri că poziţia Guvernului este aceea conform căreia directorii companiilor controlate de stat ar trebui să demisioneze dacă vor fi condamnaţi pentru o infracţiune. Astfel că decizia de condamnare a lui Stephane Richard ar putea însemna sfârşitul carierei sale la Orange, grup la care statul francez este cel mai mare acţionar.

O reuniune a Consiliului de Administraţie a fost programată miercuri, la ora 17.00 GMT, a anunțat purtătorul de cuvânt al companiei. Stephane Richard a anunţat deja că nu va rămâne CEO la Orange la terminarea actualului mandat de patru ani, în luna mai 2022, dar a precizat că ar fi interesat să rămână în funcţia de preşedinte al companiei franceze.

Stephane Richard și Christine Lagarde, inculpați în Dosarul Tapie

Dosarul în care a fost acuzat și condamnat Stephane Richard vizează despăgubirile în valoare de 400 milioane de euro plătite în 2008 de statul francez fostului magnat Bernard Tapie. La acel moment, Stephane Richard era directorul de cabinet al ministrului Finanţelor, Christine Lagarde, care în prezent deține funcția de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE). În decembrie 2016, Lagarde, care de asemenea a negat orice încălcare a legii, a fost găsită vinovată de neglijenţă în acelaşi dosar.

Judecătoarea Sophie Clément a considerat că Stephane Richard „a comis acte grave prin favorizarea intereselor lui Bernard Tapie în detrimentul celor ale statului”.

Lui Christine Lagarde, Stephane Richard şi altor angajaţi din Ministerul Economiei li se reproşează că au recurs la soluţia unui arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi banca franceză Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

În 2019, Stephane Richard a fost achitat în primă instanţă în acest dosar, dar parchetul a făcut apel, cerând trei ani de închisoare cu executare în privința directorului Orange.

 

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău