Incident regretabil la BNM. Armașu: Investigăm

15 Feb. 2022, 17:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
15 Feb. 2022, 17:11 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Este un incident regretabil scurgerea de informații cu privire la majorarea ratei de bază, a comentat guvernatorul BNM, Octavian Armașu recentul incident cu apariția informațiilor în spațiul public cu privire la majorarea ratei de bază cu două puncte procentuale.

Este un incident regretabil scurgerile de informații cu privire la majorarea ratei de bază. În prezent sunt făcute investigații cum a putut ajunge această informație în public”, a precizat Armașu.

În ajun de ședința Comitetului executiv al BNM, din data de 8 februarie, deputatul Radu Marian a publicat informația că BNM ar urma să majoreze rata de politică monetară cu două puncte procentuale de la 8,50%.

„BNM trebuie să atace țintit creditele de consum, care supra-încălzesc economia, dar NU trebuie să îngreuneze activitatea de creditare a agenților economici, prin majorarea costurilor de împrumut. Îndemn BNM să abordeze țintit problemă creditelor de consum a populației și să urgenteze adoptarea deciziilor în acest sens, pe care le-a tărăgănat mult timp”, a comentat deputatul.

Ulterior, BNM și-a suspendat ședința Comitetului executiv unde urma să discute rata de politică monetară.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 12:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2022, 12:53 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Președintele Comitetului de conducere al Moldindconbank, Nikolay Borissov, își încheie mandatul de trei ani de activitate în conducerea instituției financiare. Nikolay Borissov a fost numit de adunarea generală a acționarilor Moldindconbank în funcția de vicepreședinte al Comitetului de conducere, la sfârșitul lunii iunie 2019, iar în februarie 2020 a fost aprobat de Banca Națională a Moldovei în calitate de președinte.

Interimatul funcției va fi exercitat de către vicepreședintele Tzvetanka Kroumova, până la aprobarea de Banca Națională a noului președinte al Comitetului de conducere. Doamna Kroumova este un specialist de înaltă valoare, cu o experiență de 30 de ani de activitate în domeniile financiar-bancar, asigurări, consultanță și justiție.

În calitate de reprezentant al Doverie United Holding din Bulgaria, domnul Borissov a participat la evaluarea mai multor bănci din Republica Moldova, inclusiv a Moldinconbank, instituție în care investitorul european a devenit acționar majoritar, în martie 2019.

Pe durata mandatului său, Moldindconbank și-a consolidat pozițiile pe piața bancară din Republica Moldova, devenind cea mai eficientă instituție financiară din țară. La adunarea Generală a acționarilor din iunie 2022, Banca a raportat realizări semnificative: o acoperire de peste 20% din piaţă la capitolul activelor (20,6%), a creditelor acordate (20,4%) şi a depozitelor atrase (21,0%). Moldindconbank este prima bancă în segmentul creditării ipotecare, cu o cotă de 27,6%, este banca lider pe piața cardurilor de plată, cu o cotă de 37,8%, precum şi în segmentul operațiunilor cu cardurile de plată. Banca menține un nivel înalt de lichiditate şi capitalizare, demonstrând în anul 2021 cea mai înaltă eficiență financiară în sistemul bancar autohton.

Datorită realizărilor Moldindconbank, acțiunile Doverie United Holding au ajuns în TOP-3 după popularitate la Bursa din Sofia.

P.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău