Bănuitul de la Administrația de Stat a Drumurilor nu poate explica neutilizarea parcării pentru 100 de camioane

16 Sept. 2024, 10:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Sept. 2024, 10:14 // Actual //  bani.md

Sergiu Bejan, directorul interimar al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), care este implicat în dosarul privind construcția drumului Leova-Bumbăta, nu a putut oferi explicații clare despre neutilizarea parcării destinate celor 100 de camioane, parte a acestui proiect costisitor. Într-o apariție la TV8, Bejan a declarat că este convins că ancheta procurorilor va avea o finalitate pozitivă pentru el, dar nu a reușit să justifice motivul pentru care parcarea, care trebuia să faciliteze transportul internațional, rămâne goală.

Bejan a sugerat că inflația este unul dintre motivele pentru costurile ridicate ale drumului, afirmând că dacă acesta ar fi fost construit în 2021, ar fi costat cu 36% mai puțin. Drumul Leova-Bumbăta, evaluat la 3,5 milioane de euro pe kilometru, este cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova, stârnind multiple critici și suspiciuni cu privire la utilizarea fondurilor publice.

„Parcarea pentru tiruri nu este utilizată deoarece drumul pe partea română nu este pregătit pentru aceste vehicule,” a explicat Bejan, dar liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a acuzat anterior că „costurile au fost umflate artificial pentru a spăla bani”.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a reiterat că toate cheltuielile pentru acest proiect sunt publice, afirmând că documentele cu devizele de cheltuieli au fost făcute accesibile publicului. Totuși, neclaritățile persistă, iar ancheta privind acest proiect controversat continuă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău