India lovește Rusia unde doare! Importurile de petrol american ating un record istoric

07 Mart. 2025, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Mart. 2025, 09:43 // Actual //  Ursu Victor

India și-a intensificat achizițiile de petrol din Statele Unite, înlocuind livrările rusești afectate de noile sancțiuni impuse de administrația Joe Biden.

Potrivit The Economic Times, în februarie, importurile de petrol american în India au atins 357.000 de barili pe zi, marcând un record pentru ultimii doi ani. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fluxurile de petrol din SUA spre India au crescut cu 60% (echivalentul a 136.000 de barili pe zi).

„Rafinăriile indiene încearcă să-și diversifice sursele de aprovizionare, în special pentru petrolul ușor”, a declarat Rohit Rathod, analist senior la Vortexa. Acesta a explicat că sancțiunile recente impuse petrolierelor rusești au forțat cumpărătorii indieni să caute alternative.

Sancțiunile SUA Lovesc Flota „Din Umbră” a Kremlinului
În ianuarie, Statele Unite au sancționat peste 180 de petroliere aparținând așa-numitei „flote din umbră” a Rusiei, folosită pentru a transporta petrol în ciuda restricțiilor occidentale. În total, peste 270 de nave sunt acum incluse pe lista neagră, flota sancționată fiind responsabilă anterior de transportul a aproximativ 1 milion de barili pe zi către China și 500.000 de barili pe zi către India.

Aceste măsuri au perturbat serios comerțul petrolier dintre Rusia și India, care aducea Kremlinului aproximativ 40 de miliarde de dolari pe an. În februarie, livrările de petrol rusesc către India au scăzut la 1,4 milioane de barili pe zi, cel mai redus nivel din ultimii doi ani, marcând o scădere de 14% față de ianuarie și de peste o treime față de vârful atins vara trecută.

Surse citate de Reuters afirmă că rafinăriile indiene au refuzat să colaboreze cu petrolierele sancționate, indiferent de moneda utilizată în tranzacții, inclusiv rupia indiană. Încercările Rusiei de a negocia o soluție cu India au eșuat, inclusiv după o vizită a directorului Sovcomflot, Igor Tonkovidov. Oficialii rafinăriilor indiene au reiterat poziția exprimată de secretarul Ministerului Petrolului, Pankaj Jain: „Rafinăriile din India vor accepta doar petrol transportat cu nave care nu sunt sancționate. Este responsabilitatea furnizorului să ne livreze petrol conform cerințelor noastre.”

India se Orientează către SUA, Orientul Mijlociu și Africa
Pe lângă creșterea importurilor din SUA, India își diversifică aprovizionarea și din alte regiuni.

Importurile din Arabia Saudită au ajuns la 744.000 de barili pe zi în februarie, înregistrând o creștere de 20% în ultimele trei luni.
Achizițiile din Irak au crescut cu 33% față de noiembrie, atingând 1,2 milioane de barili pe zi.

În ceea ce privește petrolul american, India intenționează să-și majoreze importurile la 25 de miliarde de dolari pe an, potrivit declarațiilor secretarului de externe Vikram Misri după întâlnirea dintre premierul Narendra Modi și președintele Donald Trump. În 2024, rafinăriile indiene au achiziționat petrol din SUA în valoare de 15 miliarde de dolari, iar creșterea importurilor ar putea face parte dintr-un acord mai amplu cu administrația americană, menit să evite impunerea de tarife și taxe asupra Indiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Apr. 2025, 16:39 // Actual //  bani.md

Un nou raport publicat de Europol evidențiază o creștere îngrijorătoare a fabricării ilegale de produse din tutun contrafăcute în Uniunea Europeană. Potrivit raportului, statele care aplică accize și taxe ridicate sunt mai vulnerabile la comerțul ilicit, deoarece consumatorii caută alternative mai ieftine, iar rețelele infracționale profită de această cerere. Ultimul raport KPMG privind consumul ilicit de produse de tutun denotă că peste 35 de miliarde de țigări sunt vândute ilegal în Europa în fiecare an, scrie mold-street.com.

Raportul Europol scoate în evidență că aproape un sfert din populația UE fumează, iar pe fundalul creșterii rapide a prețurilor consumatorii se orientează spre alternative mai ieftine, fie acestea sunt țigări clasice sau vape-uri.

Un exemplu elocvent este Franța, țara cu cea mai mare piață ilegală de produse de tutun din Uniunea Europeană, cu 47,7% din consumul total ilicit de țigări din regiune. Acest lucru se întâmplă ca urmare a politicilor de accizare, costul unui pachet de țigări ajungând la 15 euro. În același timp, autoritățile franceze interzic alte produse de nicotină, cum ar fi pliculețe cu nicotină. Ca rezultat, fumătorii se orientează către canale ilegale de achiziție a produselor de tutun.

Pe de altă parte, ultimul raport KPMG remarcă statele care au reușit cu succes să contracareze comerțul ilicit. Printre acestea se numără și România, unde consumul ilicit de țigări a atins un nivel minim istoric. Astfel, în România, consumul ilicit de țigări a scăzut în 2023 și a atins o medie anuală de 5,8%.

Pe lângă politici fiscale echilibrate, România are și o abordare pragmatică privind reglementarea pieței de nicotină. De exemplu, anul trecut, România a introdus acciză pentru pliculețe de nicotină și un șir de reglementări pentru acest produs, cu scopul de a controla piața legală. Același lucru a făcut și Ucraina. În septembrie 2024, Ucraina a introdus acciză la pliculețele cu nicotină, estimând venituri bugetare din această măsură în sumă de 20 milioane de euro.

În Republica Moldova, după doi ani de la implementarea unui calendar fiscal echilibrat și predictibil, anul trecut s-a înregistrat o scădere a comerțului ilicit cu produse de tutun. Potrivit companiei de cercetare IPSOS, piața tenebră a fost estimată la 9,8% în perioada septembrie–octombrie 2024, ceea ce reprezintă o scădere de 1,9 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Pentru a contrara piața ilicită, în acest an experții și industria au venit cu mai multe propuneri la Politica Fiscală.

„Producătorii cer ca Guvernul să vină cu acțiuni pentru a contracara piața neagră. În prezent avem o accelerare a încasărilor la buget din TVA, ceea ce arată că a scăzut contrabanda, comerțul ilicit, lucru care trebuie amplificat. Pentru a contracara piața neagră producătorii cer amânarea implementării interdicției aromelor pentru produsele din tutun încălzit până la aderarea la UE; introducerea unei accize pentru pliculețele cu nicotină; reglementarea clară a pungilor cu nicotină pentru protejarea minorilor și a consumatorilor; stabilirea unui calendar fiscal predictibil pe trei ani pentru toate produsele din tutun și nicotină și întărirea controlului și a aplicării legii în domeniul produselor din tutun și nicotină”, a declarat expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul a amintit că anul trecut a atenționat opinia publică că în Republica Moldova, din cauza unor reglementări neinspirate, a fost înregistrată o creștere a contrabandei cu țigări, ceea ce a însemnat venituri mai mici la bugetul de stat și riscuri de sănătate pentru minori, care consumă produse din tutun de pe piața neagră, nereglementată.

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei