Industria construcțiilor – paralizată! Numărul locuințelor date în exploatare la nivelul ultimelor 20 de ani

27 Feb. 2023, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2023, 10:49 // Actual //  Lupu Eduard

Anul 2022 a fost unul extrem de dificil pentru industria construcțiilor din Republica Moldova. Prețurile la materialele de construcții și costurile cu forța de muncă au crescut semnificativ cu peste 40%, în timp ce prețul de vânzare la apartamentele noi a înregistrat o creștere de 14%. În rezultat încasările reale ale agenților economici în 2022 au fost cu 20% mai mici decât un an înainte. Pe lângă scăderea reală a veniturilor, companiile de construcție s-au confruntat și cu scăderea semnificativă de circa 30-40% a vânzărilor de apartamente noi, constată economistul Veaceslav Ioniță într-o postare pe blogul său.

Datele noi ale Biroului de Statistică denotă o scădere puternică de 2,7 ori a numărului de locuințe date în exploatare în 2022. Dacă în 2021 a fost stabilit un record de la independență încoace și au fost date în exploatare 900 mii m2 spații de locuit, atunci în 2022 acest indicator a căzut până la 338 mii m2, cea ce reprezintă minimul pentru ultimii 20 ani.

Economistul susține că, cel mai puternic a fost afectata industria construcțiilor de apartamente din mun. Chișinău, care deține o cotă de 2/3 din totalul locuințelor construite în Moldova. Dacă în 2021 în Chișinău au fost date în exploatare apartamente cu o suprafață totală de 589 mii m2, atunci în 2022 acest indicator s-a redus de 5 ori, până la 119 mii m2.

„Darea în exploatare a caselor individuale tot a înregistrat o scădere de circa 50%, de la 289 mii m2 în 2021 până la 188 mii m2 în 2022. Din totalul caselor individuale 1/3 sunt construite în mun. Chișinău, celelalte pe restul teritoriului țării. Unica excepție pozitivă a fost înregistrată la darea în exploatare a apartamentelor noi înafara municipiului Chișinău. Pe restul teritoriului țării acest indicator a crescut cu 45%, de la 21,6 mii m2 în 2021 la 31,2 mii m2 în 2022. Însă după cum observați, piața apartamentelor din afara mun. Chișinău este una minusculă și reprezintă doar 2-3% din totalul locuințelor construite”, a punctat Ioniță.

Din datele de până la criza din 2022 putem deduce că 75% din toată piața de locuințe noi este concentrată în mun. Chișinău, dintre care 2/3 sunt apartamente și 10% case individuale. Apoi urmează casele individuale construite în restul țării cu o cotă de 22%, iar construcția de apartamente din afara mun. Chișinău constituie doar 2-3% din întreaga piață de locuințe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău