Industria europeană a berii este lovită de un tsunami de costuri mari

14 Nov. 2022, 16:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
14 Nov. 2022, 16:47 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În Franţa, asociaţia berarilor tra­ge de luni întregi semnalul cu privire la creşterea uriaşă a costurilor de pro­ducţie (materii prime, ambalaje, energie, transporturi) căreia produ­că­torii sunt nevoiţi să-i facă faţă, o situaţie cu atât mai îngrijorătoare după doi ani de criză sanitară care au fragilizat industria, scrie Euractiv.

În plus, industria locală a malţu­lui întâmpină dificultăţi în a-şi con­tinua livrările către producătorii de bere din cauza costurilor de produc­ţie alimentate de criza actuală a energiei.

Cu perspective din ce în ce mai sumbre, industria franceză a malţului se teme că avantajul său competitiv pe piaţa internaţională se va diminua treptat. Pentru a-şi menţine produc­ţia, asociaţia din industrie face apel pen­tru susţinere la autorităţile franceze.

În Marea Britanie, liderii indus­triei berii cer guvernului să vină cu susţinere specifică pentru a asigura viitorul producătorilor de bere în condiţiile în care costurile în creştere dramatică provoacă o „furtună per­fectă“.

Consumatorii fie se vor con­frun­ta cu preţuri în creştere, fie îşi vor vedea localurile preferate închizân­du-se.

Producătorii britanici spun că preţul mediu al unei halbe ar putea depăşi 7 lire sterline (8 euro) în con­di­ţiile în care facturile la energie afectează atât producătorii, cât şi puburile.

Nici în Germania situaţia nu este mai bună.

„Deja în criza pandemică, blocajele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi creşterile de costuri au lovit puternic în industrie. Dar ceea ce se întâmplă acum este fără precedent. Creşterile de costuri pen­tru producătorii de bere au atins un nivel care le ameninţă existenţa. Asis­­tăm la scumpiri fără precedent ale materiilor prime, ambalajelor, energiei şi logisticii,“ a declarat recent Nina Gollinger, purtătoare de cuvânt a Asociaţiei Berarilor Ger­mani, pentru FoodIngredientsFirst.

Potrivit acesteia, preţurile malţu­lui au crescut cu până la 100% în acest an, iar cel al paleţilor cu 100%. Producătorii de bere sunt de ase­menea afectaţi de deficitul de CO2.

Cu consumatorii deja nevoiţi să plătească mai mult pentru bere în contextul inflaţiei, unele guverne vor să împingă costurile şi mai sus. Por­tugalia intenţionează să majoreze taxele speciale pentru bere cu 4%.

„O astfel de măsură ar avea un impact serios asupra competitivităţii şi supravieţuirii industriei berii, com­paniilor şi consumatorilor“, sublinia­ză Francisco Girio, secretar general al APCV Cervejeiros.

Şi în Praga berea se scumpeşte. Preţurile energiei au crescut de a­proa­pe patru ori pentru producă­torul ceh Ceske Budejovice şi de aceea acesta a decis să majoreze preţurile cu 10% din noiembrie.

Şi cel mai mare producător ceh de bere, Plzensky Prazdroj, a majorat preţurile.

O altă problemă pentru producătorii de bere din întreaga Europă: recoltele de hamei din acest an vor fi semnificativ sub medie în Germania şi Cehia.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ