Inflația anuală a fost de 25,9% în februarie 2023 față de perioadă similară a anului precedent și a fost generată de scumpirea produselor alimentare cu 26,5%, mărfuri nealimentare cu 16,3% și servicii prestate populației cu 40,0%, arată datele Birului Național de Statistică.
La produsele alimentare, cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu 54% urmat de legumele și carnea cu câte 40% și 18,2%. Ouăle s-au scumpit cu 32,2% și pâinea cu 25,2%.
La mărfurile nealimentare cel mai mult au crescut prețurile la materiale de construcții – 22,3% și carburanți – 21,2%.
La serviciile prestate populației, cel mai mult s-a scumpit energia electrică – 106,5%, serviciile comunale – 88,3%, gazele naturale – 62% și transportul de pasageri – 58,5%.
Banca Națională a Moldovei spune că rata anuală a inflației va avea în continuare o tendință descendentă rapidă pe parcursul anului curent și relativ stabilă ulterior, până la sfârșitul perioadei de prognoză . Inflația va reveni în intervalul de variație al țintei în trimestrul II 2024 și se va menține până la sfârșitul orizontului de prognoză. Din punct de vedere a inflației lunare există o probabilitate înaltă că aceasta se va plasa în limita intervalului de incertitudine la finele lunii decembrie 2023. Ritmul anual al inflației de bază se va diminua rapid pe parcursul anului curent, după care va spori ușor până la finele orizontului de prognoză . Rata anuală a prețurilor produselor alimentare va urma o tendință descendentă până în trimestrul II 2024, ulterior va crește ușor până la sfârșitul orizontului de prognoză. Ritmul anual al prețurilor reglementate se va diminua semnificativ pentru întreaga perioadă de prognoză. Rata anuală a prețurilor la combustibili va continua să se diminueze semnificativ în primele trei trimestre consecutive de prognoză, după care va spori ușor până la finele orizontului de prognoză.
Pentru anul 2023 BNM prognozează o inflație de 13,7%, iar în anul 2024 – 5,5%. La sfârșitul anului trecut inflația a fost de 30,2%.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!