FOTO O profesoară din Comrat dezvoltă afacere cu plante decorative

10 Mart. 2023, 10:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2023, 10:25 // Oameni şi Idei //  MD Bani

De dimineață este profesoară la gimnaziul din sat, iar după amiază – antreprenoarea care gestionează o afacere cu flori. Este vorba despre Ana Koroli-Pavlova din satul Dezghingea, raionul Comrat.

Datorită unui grant din partea Suediei și PNUD antreprenoarea a reușit să construiască o seră modernă de peste 125 de metri pătrați, cu folie și sistem de irigare pentru creșterea plantelor decorative.

Grantul în valoare de aproximativ 4.200 de dolari SUA, obținut din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, a fost de mare ajutor pentru Ana, care demult visa să transforme pasiunea sa într-o afacere de perspectivă.

„Acum, având această seră, nu ne mai temem de înghețuri, grindină, ploi acide sau alte calamități care sunt tot mai frecvente și care de multe ori ne-au compromis roada. Pot crește plante anul împrejur”, susține tânăra antreprenoare.

Femeia colectează și folosește apă de la ploaie pentru irigare, prepară sigură compostul pentru seră, folosește remedii naturale împotriva dăunătorilor, iar plantele o răsplătesc pentru asta cu o înflorire abundentă. Toate astea le-a deprins datorită seminarelor practice și mentoratului de care beneficiază în cadrul proiectului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Pasiunea pentru flori a început acum șapte ani, când soțul îi dăruise o plantă cu flori galbene. Ana nu știa atunci nici ce fel de plantă este și nici cum se îngrijește, însă i-a plăcut atât de mult, încât și-a propus să mai crească câteva. Așa a început să învețe din mers meserie. Drumul a fost anevoios. Mai întâi, a crescut flori doar în grădină, sub cerul liber. Apoi a construit o seră mică, din materialele strânse din jurul casei. Încet, dar sigur, a câștigat încrederea cumpărătorilor, prin calitatea plantelor și prețul avantajos, iar astăzi are deja o bază de clienți fideli.

Ana Koroli-Pavlova este una dintre cele 120 de femei care au obținut granturi în valoare de până la 4.400 dolari din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” pentru a iniția în gospodăriile lor activități economice reziliente la schimbările climatice.

Pe lângă granturi, femeile mai beneficiază timp de un an de mentorat în afaceri și instruire pentru aplicarea practicilor agricole durabile și prietenoase mediului, folosirea energiei verzi și a tehnologiilor eficiente energetic etc. Beneficiarele sunt din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Găgăuzia și din regiunea transnistreană.

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță un concurs pentru ocuparea funcției de director general adjunct. Scopul principal al acestei poziții este implementarea politicii statului în domeniul privatizării și activităților post-privatizare, precum și gestionarea parteneriatelor public-private, concesiunilor și proiectelor investiționale.

Candidații interesați sunt invitați să aplice până la data de 18 martie 2024, ora 17:00. Principalele responsabilități ale directorului general adjunct includ dezvoltarea și implementarea strategiilor de privatizare și de gestionare a proprietății publice, monitorizarea și evaluarea performanței operaționale, precum și coordonarea activităților interne și externe ale agenției.

Condițiile de participare la concurs și formularul de aplicare pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției Proprietății Publice. Candidații sunt încurajați să se familiarizeze cu acestea și să aplice conform instrucțiunilor indicate.

Agenția Proprietății Publice încurajează distribuirea acestui anunț către toate persoanele care ar putea fi interesate și potrivite pentru această poziție. Oportunitatea de a contribui la procesul vital de privatizare și gestionare a proprietății publice este deschisă tuturor celor calificați și dornici să aducă o contribuție semnificativă în acest domeniu.

În prezent, APP administrează 877 de întreprinderi cu capital public, dintre care: 618 – municipale, 178 – de stat și 81 – societăți pe acțiuni. Companiile de stat au datorii de peste 15 miliarde de lei. Astăzi valoarea tuturor activelor acestor întreprinderi este la nivel de 34,9 de miliarde de lei. Întreprinderile, proprietate a statului – 27,2 miliarde de lei, iar cele municipale – 7,7 miliarde de lei. În ultimii zece ani valoarea acestor întreprinderi practic nu s-a schimbat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău