INFOGRAFIC// Cardul bancar – unul din cele mai sigure și comode instrumente de plată. Cum îl utilizăm în siguranță

02 Nov. 2021, 10:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Nov. 2021, 10:14 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Cu scopul de a informa publicul larg, Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat o serie de infografice de educație financiară. De această dată vom învăța cum putem utiliza cardul bancar în siguranță.

Unul din cele mai sigure și comode instrumente de plată este cardul bancar. Acesta poate fi obținut odată cu deschiderea unui cont bancar și utilizat în țară sau peste hotare, la bancomate, magazine sau pentru cumpărături pe internet. Utilizând cardul bancar poți reduce semnificativ plățile cu numerar, iar banii tăi vor fi în siguranță.

Avantajele unui card bancar:

  1. Poate fi utilizat în țară sau peste hotare, la bancomate sau în magazine şi alte unități de comerț care au instalate dispozitive de acceptare a plăților prin card (terminale POS);
  2. Poți face cumpărături online;
  3. Comod și sigur;

ATENȚIE!

Cu toate că are numeroase avantaje, cardul bancar poate fi și ținta infractorilor. În cazul în care nu este utilizat în siguranță puteți pierde toți banii.

Nu divulgați nimănui care este codul PIN și codul CVV din trei cifre situat pe partea din spate a cardului. Acestea trebuie știute doar de posesor, pentru a evita orice posibilitate de utilizare frauduloasă.

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 17:51 // Actual //  Lupu Eduard

Obligaţiunile retailerului local Elefant Online, în valoare de circa 17,5 milioane de lei, vor intra la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti începând cu 1 februarie 2022, conform BVB.

Listarea obligaţiunilor sub simbolul bursier ELF26 se realizează în urma derulării unui plasament privat în luna noiembrie 2021, în cadrul căruia au fost emise obligaţiuni corporative, negarantate, nominative, necondiţionate, neconvertibile, denominate în lei către 122 de investitori. Plasamentul privat şi listarea obligaţiunilor au fost intermediate de TradeVille.

Este a doua emisiune de obligaţiuni a Elefant Online listată la BVB. Prima a avut loc în 2018 şi a constat în emisiunea a 76.514 obligaţiuni cu o valoare nominală de 100 lei pe obligaţiune şi o rată a dobânzii fixă de 9% pe an.

Obligaţiunile au fost rambursate integral la termen în data de 27 septembrie 2021.

Elefant a raportat afaceri de 104 milioane de lei în primul semestru din 2021 şi pierderi nete de 3,8 milioane de lei. Spre comparaţie, în prima jumătate din 2020, compania a avut afaceri de 102 milioane de lei şi un profit net de 473.000 de lei, potrivit raportului semestrial al companiei.

Magazinul online este operat de compania Elefant Online SA (fosta Universal Online Promotion SRL), controlată de compania Millennium Gold Resources Limited, înregistrată în Cipru. Firma cipriotă deţine 60,7% din business, iar în spatele ei se află, potrivit datelor ZF, omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău