Instaurarea stării de urgență pentru o lună: Planul Guvernului Grosu, dacă va fi învestit

24 Mart. 2021, 12:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
24 Mart. 2021, 12:21 // Actual //  Otilia Cotruța

Republica Moldova ar putea intra în stare de urgență, dacă Guvernul Grosu va fi învestit. O asemenea prevedere se regăsește în Programul de guvernare a prim-ministrului desemnat, Igor Grosu, dacă Guvernul va primi vot de încredere din partea deputaților.

În plan imediat, Guvernul va solicita Parlamentului declararea stării de urgență pe o perioadă de cel puțin 30 de zile, conform deciziei și recomandării Consiliului Suprem de Securitate din 13 martie 2021, se precizează în Programul de guvernare, ca acțiune imediată de reducere a numărului mare de noi cazuri zilnice de coronavirus și decese.

Această solicitare va prevede împuternicirea Comisiei pentru Situații Excepționale cu competențele necesare pentru implementarea unui pachet anti-criză pentru gestionarea crizei sanitare, creșterea veniturilor populației și susținerea întreprinderilor, în special în sectoarele afectate, se mai spune în Program.

Aceste competențe vor include, adițional la măsurile aplicabile deja stabilite prin lege, și următoarele competențe:

  • coordonarea activității mijloacelor de informare în masă pentru o amplă campanie de comunicare referitor la situația pandemică, campania de vaccinare, modul de accesare a tratamentului, și programele de ajutor din partea statului disponibile pentru oamenii și agenții economici aflați în dificultate;
  • modificarea bugetului în scopul finanțării programelor de susținere socială și a mediului de afaceri;
  • contractarea împrumuturilor pentru finanțarea bugetului prevăzute în bugetul pentru anul 2021.

Amintim că, astăzi, Igor Grosu și-a făcut public Programul de guvernare, în cazul în care va primi votul de încredere din partea Parlamentului

Programul de guvernare a Guvernului Grosu poate fi consultat aici.

Realitatea Live

26 Iul. 2021, 15:26
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2021, 15:26 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Un om de afaceri care a cheltuit 30 de milioane de dolari pentru construirea zidului lui Donald Trump de la granița cu Mexic vrea acum să-l vândă și caută cumpărători. Acesta speră să obțină 20 de milioane de dolari pe milă.

Tommy Fisher, 51 de ani, este cel care a dat banii pentru construirea unui zid lung de 5 kilometri, cu 15.000 de stâlpi din oțel, cu înălțimea de 5,5 metri, care este pe linia de frontieră dintre Mexic și SUA de-a lungul râului Rio Grande, lângă Mission, Texas, scrie Digi24.

În 2019, compania omului de afaceri din Dakota de Nord, Fisher Industries, a primit 6,9 milioane de dolari pentru a construi aproape un kilometru de zid de la We Build the Wall (WBTW), organizația care era responsabilă cu fondurile pentru construcții.

Această companie a fost fondată de fostul veteran american Brian Kolfage și a fost condusă împreună cu fostul strateg de la Casa Albă, Steve Bannon. Mai târziu, în același an, Fisher a început să adauge o altă secțiune la zid și a mai primit 1,5 milioane de dolari de la Kolfage și Bannon.

Însă Fisher a fost forțat să rupă înțelegerea cu cei doi, care ulterior au fost acuzați pentru fraudă, după ce ar fi utilizat donații pentru zid în scop personal. Ambii s-au declarat nevinovați. Bannon a fost amnistiat de Trump, în ultimele sale zile de mandat, în timp ce Kolfage urmează să apară în fața instanței în noiembrie.

Pentru Fisher, costurile pentru construirea zidului au crescut până la 30 de milioane de dolari, adică de 20 de ori mai mult decât estimările inițiale.

Anul trecut, o organizație ecologistă non-profit a dat în judecată WBTW și Fisher Industries, iar simpatizanții au protestat împotriva construcției, pentru că aceasta a fost ridicată prea aproape de râu și ar putea duce la inundații mai grave.

După ce a câștigat alegerile din SUA, Joe Biden a oprit construcția zidului lui Trump, iar luna trecută a returnat 2,2 miliarde de dolari forțelor armate.

Inițial, Fisher a fost foarte entuziasmat de proiect: „Am crezut că va fi un proiect de care ne vom aminti, precum barajul Hoover”. Acum, însă, speră că cineva va dori să-l cumpere. Speră că va încasa 20 de milioane de dolari pe milă, adică 1,6 kilometri.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală