Instaurarea stării de urgență pentru o lună: Planul Guvernului Grosu, dacă va fi învestit

24 Mart. 2021, 12:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Mart. 2021, 12:21 // Actual //  MD Bani

Republica Moldova ar putea intra în stare de urgență, dacă Guvernul Grosu va fi învestit. O asemenea prevedere se regăsește în Programul de guvernare a prim-ministrului desemnat, Igor Grosu, dacă Guvernul va primi vot de încredere din partea deputaților.

În plan imediat, Guvernul va solicita Parlamentului declararea stării de urgență pe o perioadă de cel puțin 30 de zile, conform deciziei și recomandării Consiliului Suprem de Securitate din 13 martie 2021, se precizează în Programul de guvernare, ca acțiune imediată de reducere a numărului mare de noi cazuri zilnice de coronavirus și decese.

Această solicitare va prevede împuternicirea Comisiei pentru Situații Excepționale cu competențele necesare pentru implementarea unui pachet anti-criză pentru gestionarea crizei sanitare, creșterea veniturilor populației și susținerea întreprinderilor, în special în sectoarele afectate, se mai spune în Program.

Aceste competențe vor include, adițional la măsurile aplicabile deja stabilite prin lege, și următoarele competențe:

  • coordonarea activității mijloacelor de informare în masă pentru o amplă campanie de comunicare referitor la situația pandemică, campania de vaccinare, modul de accesare a tratamentului, și programele de ajutor din partea statului disponibile pentru oamenii și agenții economici aflați în dificultate;
  • modificarea bugetului în scopul finanțării programelor de susținere socială și a mediului de afaceri;
  • contractarea împrumuturilor pentru finanțarea bugetului prevăzute în bugetul pentru anul 2021.

Amintim că, astăzi, Igor Grosu și-a făcut public Programul de guvernare, în cazul în care va primi votul de încredere din partea Parlamentului

Programul de guvernare a Guvernului Grosu poate fi consultat aici.

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 14:23 // Actual //  Ursu Victor

NuScott Bessent, miliardarul care conduce un fond speculativ și fost nominalizat de Donald Trump pentru funcția de secretar al Trezoreriei SUA, a prezentat în fața senatorilor americani un plan economic agresiv care vizează consolidarea puterii economice a Statelor Unite și contracararea rivalilor geopolitici. Într-o audiență de confirmare desfășurată joi, Bessent a susținut politica tarifară a fostului președinte și a pledat pentru menținerea reducerilor fiscale și relaxarea reglementărilor interne, în încercarea de a transforma economia americană, cea mai mare din lume.

„Trebuie să protejăm lanțurile de aprovizionare vulnerabile și să folosim sancțiunile într-un mod coordonat pentru a proteja securitatea națională a Statelor Unite”, a declarat Bessent, subliniind că dolarul american trebuie să rămână principala monedă de rezervă globală. În același timp, Bessent a subliniat importanța reînnoirii reducerilor fiscale pentru persoane fizice și companii, adoptate în 2017, avertizând că renunțarea la aceste măsuri ar putea declanșa o „criză economică majoră” în Statele Unite, cu impact negativ asupra clasei de mijloc și a celor cu venituri mici.

Politica externă și sancțiuni economice: presiune asupra Rusiei și altor adversari
Bessent a abordat și politica economică internațională, anunțând un sprijin ferm pentru sancțiuni mai dure împotriva sectorului petrolier din Rusia. „Dacă președintele Trump solicită acest lucru, voi sprijini impunerea unor sancțiuni mai severe asupra marilor companii petroliere rusești, pentru a forța Rusia să negocieze”, a spus Bessent, referindu-se la situația din Ucraina. Aceasta declarație a influențat imediat piața petrolului, prețul țițeiului Brent crescând cu peste 1 dolar, ajungând la 81 de dolari pe baril.

Pe lângă presiunea asupra Rusiei, se estimează că noua administrație va intensifica sancțiunile și împotriva petrolului iranian și venezuelean, continuând politica de izolare economică a rivalilor geopolitici ai SUA.

O eră a suprematiei dolarului și a economiei interne mai puternice. Bessent a subliniat că politica economică a administrației Trump va promova nu doar stabilitatea economică în interiorul Statelor Unite, dar și va reafirma poziția dolarului ca monedă globală de rezervă. Cu sancțiuni economice mai dure și reduceri fiscale extinse, administrația viitoare vizează o eră în care Statele Unite să își consolideze atât influența economică, cât și puterea strategică pe plan internațional.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală