Începând cu 1 martie, Moldtelecom, cel mai mare operator din țară, majorează tarifele la serviciile pentru internet și televiziune prin cablu. Prețul va crește cu 10 lei pentru unele abonamente.
Prețurile la abonamentele sociale de telefonie fixă și abonamentele de telefonie mobilă rămân neschimbate. Unul dintre motivele invocate este creșterea prețurilor la bunuri și servicii.
„Această ajustare a fost necesară în contextul crizei mondiale și a creșterii prețurilor la bunuri și servicii.”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
De asemenea, compania controlată de stat spune că aceste scumpiri vor contribui la menținerea calității și dezvoltarea de noi proiecte.
„Pentru a menține calitatea serviciilor prestate și îmbunătățirea experienței clientului, dezvoltarea proiectelor inovaționale care vor avea la bază digitalizarea și soluțiile business intelligence, începând cu luna martie costul unor abonamente de internet fix care nu mai sunt fezabile, vor fi ajustate cu 10 lei, însă modificările nu vor cuprinde toată grila de abonamente de internet fix și TV.”
De-a lungul existenței sale Moldtelecom a fost controlat de partidele care s-au perindat la guvernare fără a beneficia de o independență managerială. Din anul 2009 și până în vara anului 2019 întreprinderea a fost condusă de șefi afiliați Partidului Democrat care gestiona fluxurile financiare de le Moldtelecom. În anul 2019 s-a constat că operatorul de telefonie a achitat unei companii elvețiene aproximativ 5,7 mil. de euro pentru servicii existente doar pe hârtie.
În era tehnologiilor, Moldtelecom a încercat să fie în pas cu timpul. În anul 2001 în premieră a oferit internet prin cablu, iar în anul 2007 a devenit al treilea operator de telefonie mobilă din țară .
Cu o cotă de 9% din piață este cu mult în urma celorlalți doi operatori, Orange și Moldcell, în schimb îi revine 60% din accesul internetului în bandă largă și practic monopolist în livrarea serviciilor de telefonie fixă.
Experții susțin că privatizarea companiei a fost ratată în perioada de glorie a telefoniei fixe, la începutul anilor 2000. Acum când telefonia fixă și-a pierdut din actualitate, Moldtelecom se devalorizează de la o zi la alta. Soluția ar fi accentul pe noile tehnologii și servicii și o autonomie economică.