Investigație RISE: Un moldovean a fost sancționat în SUA pentru legături cu oligarhi ruși. Are afaceri la Chișinău

19 Mai 2022, 15:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Mai 2022, 15:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Alexandr Okulov este primul om de afaceri moldovean care a fost sancționat în SUA după ce a început războiul din Ucraina. Restricțiile care i se impun au survenit din cauza legăturilor pe care le are cu oligarhi ruși, iar o investigație RISE Moldova arată că acesta deține companii în țara noastră, în Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Federația Rusă, dar și o rețea globală care distribuie echipamente militare.

Businessmanul este originar din satul Răuţel, raionul Făleşti. Okulov a studiat la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău și l-a absolvit în 2000, apoi a intrat la Universitatea Liberă Internațională și a plecat în Franța, devenind campion la lupte libere al acestei țări. După patru ani, acesta a revenit în Moldova și a încercat să își creeze afaceri, dar a eșuat și a plecat la muncă la Moscova.

Potrivit investigației realizate de RISE, Trezoreria SUA susține că moldoveanul este „membru al consiliului de supraveghere al International Agency of Sovereign Development (ISAD)” și a călătorit în Africa împreună că o delegație a oligarhului rus Konstantin Malofeev, fiind apropiat de acesta. Potrivit lui Malofeev, ISAD oferă consiliere privind reformele economice și restructurarea activelor guvernelor țărilor în curs de dezvoltare din Africa. Conform RISE, sancțiunile impuse de americani lui Okulov vizează şi patru companii din Chișinău.

Jurnaliștii au stabilit că după ce i s-au aplicat măsurile, omul de afaceri și-a închis conturile de pe Facebook și Linkedin. Anterior, presa din Africa și Franța îl numea pe Okulov asistent sau partener al oligarhului Malofeev, însă acesta a infirmat declarațiile, precizând că l-a ajutat doar în cadrul unor întrevederi pe care le-a avut pe continentul african.

În 2011 Okulov a fost observat la o întrevedere a fostului premier Vlad Filat cu Robert Franchitti, şeful şi patronul corporației franceze MagForce, un mare producător şi furnizor de echipamente militare, se arată în investigație, jurnaliștii menționând că firma subsidiară din Moldova a încercat fără succes să câștige contracte de livrare a uniformelor pentru polițiștii, pompierii și militarii moldoveni.

În Republica Moldova Okulov deţine patru companii contra cărora SUA a aplicat sancțiuni: Lider Asig SRL – companie de asigurări care și-a desfășurat activitatea în 2013-2018, Lider Leasing SRL – organizație de microcreditare care și-a suspendat activitatea până în septembrie 2022, OKAF Trading SRL – întreprindere care se numea Proglobal Work și a câștigat în 2017-2019 câteva contracte de livrare a echipamentelor şi mijloacelor speciale pentru Poliţie, carabinieri și penitenciare, dar și Project Invest SRL – companie imobiliară.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 15:16 // Actual //  Ursu Victor

O nouă licitație pentru construcția de parcuri regenerabile de mari dimensiuni, însoțite de baterii de stocare a energiei, va fi lansată în toamna acestui an. Anunțul a fost făcut de secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, în cadrul Forumului de afaceri desfășurat luni la Chișinău, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Potrivit oficialei, înainte de lansarea licitației vor fi efectuate analize și modelări detaliate ale sistemului energetic național, pentru a determina capacitățile optime ale noilor parcuri. Estimările arată că echilibrarea sistemului va necesita baterii de stocare cu o capacitate totală de 246 MW: 72 MW pentru rezerva automată de restabilire a frecvenței (aFRR) și 174 MW pentru rezerva manuală (mFRR).

Evaluările efectuate de ÎS „Moldelectrica” indică faptul că aproximativ 80 MW pot fi acoperiți de unitățile de generare locale, însă rămân necesari încă 94 MW, care vor trebui să provină din grupuri de echilibrare nou construite.

În context, Carolina Novac a explicat rolul esențial al serviciilor de echilibrare pentru menținerea frecvenței de rețea la nivelul de 50 Hz. În cazul apariției unor abateri – cum ar fi oprirea bruscă a unei centrale – intervine automat Rezerva de Reținere a Frecvenței (FCR), cunoscută și ca rezervă de control primar, care stabilizează rețeaua în câteva secunde. Dacă dezechilibrul persistă, aFRR preia sarcina în cel mult 5 minute, conform normelor europene armonizate.

 

 
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI