Investiţii europene de peste un milion de euro în dezvoltarea antreprenoriatului social din Republica Moldova

19 Nov. 2024, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Nov. 2024, 09:52 // Actual //  bani.md

Fundaţia Est-Europeană, prin intermediul căreia 10 organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova, inlcusiv din stânga Nistrului, au primit granturi nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Suedia, a publicat o broşură electronică, în care sunt incluşi beneficiarii proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”.

Astfel, pe paginile acesteia se regăsesc grantiştii care au obţinut sprijin financiar în valoare de 37 500 de euro. Este vorba de antreprenori sociali care au dezvoltat sau lansat afaceri diverse, destinate educaţiei şi distracţiei copiilor; instruirii adulţilor, pentru a căpăta abilităţi de muncă la calculator; reabilitarării stării de sănătate a maturilor; incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în grupurile cu risc sporit sau oferirea de servicii copiilor cu necesităţi educaţionale speciale.

Toate aceste afaceri sociale vin să contribuie la dezvoltarea oamenilor şi a comunităţilor din Republica Moldova şi sunt un exemplu de antreprenoriat în ţara noastră, care nu urmăreşte doar profitul, dar şi bunăstarea societăţii.

Proiectul „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova” a început în data de 1 ianuarie 2022 şi se încheie pe 31 decembrie 2024. În total, în cadrul acestuia, pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în ţara noastră au fost investiţi 1.123.000 de euro.

Realitatea Live

19 Nov. 2024, 11:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Nov. 2024, 11:16 // Actual //  Ursu Victor

În perioada ianuarie-octombrie 2024, Serviciul Vamal a înregistrat venituri de 31,31 miliarde de lei la bugetul de stat, ceea ce reprezintă 83,2% din sarcina bugetară anuală. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, veniturile au crescut cu 2,81 miliarde de lei, respectiv 9,9%.

Cel mai semnificativ aport la aceste încasări provine din TVA, care constituie 66,4% din total, iar accizele reprezintă 26,9% din veniturile strânse de vameși. TVA la import a generat 20,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,8% față de perioada similară a anului trecut, când s-au colectat 19,1 miliarde de lei. De asemenea, accizele la import au înregistrat o creștere semnificativă de 18,8%, ajungând la 8,43 miliarde de lei.

În ceea ce privește structura accizelor, cele mai mari sume au fost colectate din accizele la produsele petroliere importate (3,31 miliarde de lei), urmate de accizele la produsele din tutun (3,05 miliarde de lei), cu o creștere de 34,9% față de 2023. Accizele la produsele din tutun au avut o creștere semnificativă, de aproape 790 de milioane de lei, în timp ce accizele pe berea importată și băuturile alcoolice au înregistrat, de asemenea, o creștere de 10,4% și respectiv 20,6%.

Taxa vamală a adus 2,003 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 23,2% față de anul precedent, iar taxele pentru efectuarea procedurilor vamale au scăzut considerabil, cu 575 milioane de lei, atingând doar 49,72 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău