Investitorul Tim Draper, miliardar în Bitcoin: am vândut mere pe marginea drumului

12 Iul. 2021, 11:25
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
12 Iul. 2021, 11:25 // Slider //  MD Bani

„Am ajuns să învăț lucruri la care nu m-am gândit niciodată că aș vrea să le cunosc.”, spune Tim Draper, un investiror miliardar în Bitcoin.

Draper este o legendă în lumea capitalului de risc. De la mijlocul anilor 1980, a construit o avere făcând investiții timpurii în companii precum Hotmail, Skype, Baidu, Tesla și SpaceX.

El este, de asemenea, un avocat vocal și investitor în tehnologia bitcoin și blockchain. În 2014, el a cumpărat timpuriu 30.000 de bitcoin confiscate de mareșalii americani (bitcoin în acel moment valora în jur de 600 de dolari) și spune că a investit în peste 50 de companii legate de criptomonede. A condus investiții în Coinbase, o platformă de schimb de criptomonede care a devenit public în aprilie, Ledger, un producător de portofele de criptomonede; și Tezos, o platformă open-source blockchain și altele.

Antreprenoriatul și investițiile sunt în sângele lui Draper. Bunicul lui, William Henry Draper, Jr., a cofondat prima firmă de capital de risc din Silicon Valley în 1959, în timp ce tatăl său William Henry Draper III (cunoscut sub numele de Bill) a fondat Draper & Johnson Investment Company în 1962 și Sutter Hill Ventures în 1964.

Draper și-a înființat propria firmă VC Draper Associates în stadiu incipient în 1985, care va deveni Draper Fisher Jurvetson (ulterior a fost redenumită DFJ și apoi Threshold), iar mai târziu Draper University, o școală pentru antreprenori în stadiu incipient din San Mateo, California, în 2012. În 2013, Draper a părăsit DFJ pentru a se concentra pe Draper University și pe singurul său VC Draper Associates.

„Am făcut o serie de investiții bune”, spune Draper. „Cred că asta îi ajută pe oameni să dorească să meargă cu un investitor care a făcut câteva alegeri bune.”

Copilăria mea „a fost foarte liberă”

Întotdeauna mi-am dorit să fiu antreprenor. Am vândut mere pe marginea drumului [crescând în Atherton, California, care acum este cunoscut sub numele de epicentrul banilor din Silicon Valley] și am avut o afacere de livrare de stridii. Am avut întotdeauna o grămadă de mici întreprinderi care încep să-mi câștige ocazional bani și de cele mai multe ori mă țin doar ocupat.

Copilăria mea a fost grozavă și a fost foarte liberă. Îmi fac griji când oamenii nu le permit copiilor lor să facă nimic, iar tu ești îngrijorat de asta și de asta.

Îi sunt recunoscător mamei mele. Ea mereu îmi spunea: „du-te și descoperă”. Pentru mine a fost ceva de genul: „Uau, lumea este complet deschisă”.

„Învăț multe”

Îmi plac oamenii. Îmi place ideea că toți suntem interconectați. Îmi place ideea că oamenii se pot ajuta reciproc. De asemenea, îmi place să fiu acolo.

Învăț multe când vorbesc cu presa. Mă fac să mă gândesc la lucruri în moduri diferite. Învăț multe lucruri când ies și dau multe mâini și întâlnesc noi antreprenori sau oameni care caută un loc de muncă sau oameni care mă întreabă în ce să investească.

Îmi place să văd asta și mă face să învăț. Ajung să învăț lucruri pe care nu mi le-am imaginat niciodată că aș vrea să le cunosc și devin tot mai bun.

Îmi place ce fac și cred că poate asta simt oamenii când mă văd.

Cu privire la investițiile în start-up-uri: singura întrebare „aproape întotdeauna o pun”: Uneori vom investi [chiar] chiar acolo în acest moment. Dar aproape întotdeauna îl întreb pe antreprenor: „De ce faci asta?”

Deci, este ca „La ce te gândești?”

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!