Istoria unor apicultori de la Bălți. Cum au beneficiat de subvenții în avans de 650.000 lei, pentru extindere

10 Iun. 2021, 11:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
10 Iun. 2021, 11:59 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) susține tinerii antreprenori prin intermediul programului de subvenționare pentru proiecte start-up, sprijinind sectorul micului business în Republica Moldova, transmite CURENTUL.

SRL „Honey-Time” este una dintre multitudinea de întreprinderi care au fost create prin intermediul suportului financiar oferit de către AIPA prin prisma Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR).

Fondatorii acestei afaceri sunt tânăra familie Victoria și Maxim Chirca, străbunicii cărora au îmbrățișat meseria de apicultori.

„Din cea mai fragedă vârstă am crescut în familia de apicultori. Fiind copil mic admiram cu plăcere cum străbunicul meu lucra la prisaca de albini”, menționează Chirca Maxim.

Dragostea pentru apicultură a fost perpetuată de-a lungul generațiilor familiei Chirca. Din spusele lui Maxim Chirca, anume străbunicii și bunicii acestuia, iar ulterior părinții au fost apicultori. Ultimii zece ani, părinții lui Maxim dețineau în jur de 10 familii de albine, fiind doar o activitate din plăcere, ca ulterior acesta să devină idee de business. Muncind cot la cot cu părinții, protagonistul a îndrăgit albinele, descriindu-le ca fiind ființe harnice și bine organizate.

Ideea unei afaceri

Așadar, ideea unei afaceri în domeniul apiculturii nu s-a lăsat mult așteptată și în anul 2010, soții Victoria și Maxim Chirca înființează propria afacere în satul natal Elizaveta, raionul Bălți. Drept urmare, apicultura a devenit nu doar o activitate pentru amatori, dar și o afacere de familie.

Norocul le-a surâs o dată cu cercetarea pieței, de unde au aflat despre posibilitatea de a beneficia de subvenții în avans pentru proiecte start-up. După ce s-au familiarizat cu criteriile de eligibilitate și actele necesare, soții Chirca au trecut prompt la acțiuni. Și-au completat cunoștințele cu studii profesionale în domeniul apiculturii, au pregătit planul de afaceri și l-au consolidat după efectuarea studiului de fezabilitate, ca ulterior să pregătească dosarul cu actele necesare. Corectitudinea și perseverența de care au dat dovadă tinerii antreprenori au stat la baza aprobării proiectului acestora, beneficiind de 650 mii MDL pentru achiziționarea utilajului și a familiilor de albine.

Despre Extindere

Datorită subvenționării, SRL „Honey-Time” s-a extins prin procurarea a 300 de familii de albine, stupilor și utilajului pentru modernizarea fermei. Chiar dacă primul pas spre succes a fost făcut, familia Chirca muncește asiduu pentru a atinge performanțe în domeniul apiculturii. În speranța realizării produselor proprii, tinerii antreprenori lucrează la imaginea și calitatea produsului lor ca să fie cât mai atractiv pentru consumatorii europeni.

Din propria experiență, familia Chirca a avut de învățat cum se gestionează o afacere reușită și care sunt pașii corecți întru garantarea succesului. În această ordine de idei, protagoniștii sfătuiesc doritorii de a se lansa în domeniul apiculturii sau alte ramuri ale agriculturii să fie pro-activi și echipați cu cunoștințe necesare pentru accesarea subvențiilor cât și dezvoltarea unei afaceri.

„Cei care iubesc cu adevărat apicultura le-aș sfătui să ia inițiativă, deoarece în Republica Moldova sunt multe proiecte care ajută atât în lansarea unei afaceri cât și în dezvoltarea ei, e asemenea aș dori să menționez importanța unui plan de afaceri bine calculat în care să fie luate în considerare și riscurile posibile”, menționează familia Chirca.

Realitatea LiveMembrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2021, 17:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, Donald Trump, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, scrie Reuters.

Biden se află la primul său summit UE-SUA, în calitate de președinteși  a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump, scrie Digi24.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Un nou capitol al relației dintre Statele Unite și Uniunea Europeană

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo