Istoria unor apicultori de la Bălți. Cum au beneficiat de subvenții în avans de 650.000 lei, pentru extindere

10 Iun. 2021, 11:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
10 Iun. 2021, 11:59 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) susține tinerii antreprenori prin intermediul programului de subvenționare pentru proiecte start-up, sprijinind sectorul micului business în Republica Moldova, transmite CURENTUL.

SRL „Honey-Time” este una dintre multitudinea de întreprinderi care au fost create prin intermediul suportului financiar oferit de către AIPA prin prisma Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR).

Fondatorii acestei afaceri sunt tânăra familie Victoria și Maxim Chirca, străbunicii cărora au îmbrățișat meseria de apicultori.

„Din cea mai fragedă vârstă am crescut în familia de apicultori. Fiind copil mic admiram cu plăcere cum străbunicul meu lucra la prisaca de albini”, menționează Chirca Maxim.

Dragostea pentru apicultură a fost perpetuată de-a lungul generațiilor familiei Chirca. Din spusele lui Maxim Chirca, anume străbunicii și bunicii acestuia, iar ulterior părinții au fost apicultori. Ultimii zece ani, părinții lui Maxim dețineau în jur de 10 familii de albine, fiind doar o activitate din plăcere, ca ulterior acesta să devină idee de business. Muncind cot la cot cu părinții, protagonistul a îndrăgit albinele, descriindu-le ca fiind ființe harnice și bine organizate.

Ideea unei afaceri

Așadar, ideea unei afaceri în domeniul apiculturii nu s-a lăsat mult așteptată și în anul 2010, soții Victoria și Maxim Chirca înființează propria afacere în satul natal Elizaveta, raionul Bălți. Drept urmare, apicultura a devenit nu doar o activitate pentru amatori, dar și o afacere de familie.

Norocul le-a surâs o dată cu cercetarea pieței, de unde au aflat despre posibilitatea de a beneficia de subvenții în avans pentru proiecte start-up. După ce s-au familiarizat cu criteriile de eligibilitate și actele necesare, soții Chirca au trecut prompt la acțiuni. Și-au completat cunoștințele cu studii profesionale în domeniul apiculturii, au pregătit planul de afaceri și l-au consolidat după efectuarea studiului de fezabilitate, ca ulterior să pregătească dosarul cu actele necesare. Corectitudinea și perseverența de care au dat dovadă tinerii antreprenori au stat la baza aprobării proiectului acestora, beneficiind de 650 mii MDL pentru achiziționarea utilajului și a familiilor de albine.

Despre Extindere

Datorită subvenționării, SRL „Honey-Time” s-a extins prin procurarea a 300 de familii de albine, stupilor și utilajului pentru modernizarea fermei. Chiar dacă primul pas spre succes a fost făcut, familia Chirca muncește asiduu pentru a atinge performanțe în domeniul apiculturii. În speranța realizării produselor proprii, tinerii antreprenori lucrează la imaginea și calitatea produsului lor ca să fie cât mai atractiv pentru consumatorii europeni.

Din propria experiență, familia Chirca a avut de învățat cum se gestionează o afacere reușită și care sunt pașii corecți întru garantarea succesului. În această ordine de idei, protagoniștii sfătuiesc doritorii de a se lansa în domeniul apiculturii sau alte ramuri ale agriculturii să fie pro-activi și echipați cu cunoștințe necesare pentru accesarea subvențiilor cât și dezvoltarea unei afaceri.

„Cei care iubesc cu adevărat apicultura le-aș sfătui să ia inițiativă, deoarece în Republica Moldova sunt multe proiecte care ajută atât în lansarea unei afaceri cât și în dezvoltarea ei, e asemenea aș dori să menționez importanța unui plan de afaceri bine calculat în care să fie luate în considerare și riscurile posibile”, menționează familia Chirca.

Realitatea Live

27 Sept. 2021, 17:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Sept. 2021, 17:24 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, investește 50 de milioane de dolari într-un un start-up care dezvoltă roboți care cultivă plante într-un mod sustenabil. De asemenea, omul de afaceri deține o suprafață considerabilă de terenuri agricole, ceea ce demonstrează încă o dată interesul lui pentru acest domeniu.

Astfel, Start-up-ul Iron Ox din Silicon Valley a atras o finanțare de 50 milioane dolari de la fondul de investiții Breakthrough Energy, deținut de Bill Gates.

Compania construiește roboți care pot cultiva plante cu ajutorul unui sistem hidroponic. Acest sistem presupune ca rădăcinile plantelor să fie scufundate într-o soluție nutritivă pe bază de apă și nutrienți sau plante într-un mediu poros, care reține soluția nutritivă, permite oxigenarea rădăcinilor și oferă suport de creștere plantelor, scrie WallStreet.

Roboții au senzori care permit măsurarea nitrogenului și aciditatea solului pentru a cultiva plante sănătoase. Prin această tehnologie dezvoltată de start-up se vor pute crește plante precum căpșune, busuioc thailandez, roșii, coriandru și pătrunjel.

Iron Ox are în grijă o fermă în nordul Californiei, iar începând cu acest an start-up-ul a început construcția unei noi ferme în Lockhart, Texas.

Recent, Bill Gates a reușit să strângă un miliard dolari pentru a dezvolta energie verde și regenerabilă pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a poluării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală