Italia se bazează pe gazul african pentru a evita dependența de Rusia

20 Apr. 2022, 20:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Apr. 2022, 20:56 // Actual //  bani.md

Algeria și Egipt înainte de Paște, Congo și Angola săptămâna aceasta, Mozambic în mai: Italia a lansat o ofensivă diplomatică în Africa pentru a scăpa de dependența sa de gazul rusesc, scrie AFP.

În timp ce Rusia furnizează peninsulei 45% din gazul său, premierul italian Mario Draghi dorește să schimbe această situație prin diversificarea cât mai rapidă a portofoliului de furnizori.

„Nu mai vrem să depindem de gazul rusesc, pentru că dependența economică nu trebuie să se transforme în supunere politică”, a declarat el duminică într-un interviu acordat cotidianului Il Corriere della Sera.”
„Diversificarea este posibilă și poate fi implementată relativ repede, mai repede decât am crezut în urmă cu doar o lună”, a spus el.

În acest scop, Mario Draghi trebuia să se deplaseze miercuri la Luanda și joi la Brazzaville pentru a încheia noi contracte de furnizare, dar, din cauza infectării cu Covid, a fost înlocuit de ministrul său de externe, Luigi Di Maio.

Acesta din urmă este așteptat la Luanda la sfârșitul zilei de miercuri, împreună cu colegul său pentru tranziția ecologică, Roberto Cingolani.

Draghi a discutat miercuri la telefon cu președintele angolez João Manuel Gonçalves Lourenço, iar cei doi au convenit să „consolideze parteneriatul bilateral (…) în special în sectorul energetic”, potrivit Romei.
Această călătorie ar trebui să permită semnarea unor acorduri-cadru pentru a facilita cooperarea în domeniul energiei.
Roma se folosește de „relațiile excelente” pe care gigantul energetic italian Eni le-a construit în 69 de ani de prezență în Africa, unde este lider atât în ceea ce privește producția, cât și rezervele, a declarat pentru AFP Davide Tabarelli, șeful think tank-ului Nomisma Energia.

Șeful Eni, Claudio Descalzi, îi va însoți, de asemenea, pe cei doi miniștri în călătoria lor.
În ultimele săptămâni, Roma a încheiat deja acorduri cu Algeria și Egipt. Alger, în prezent al doilea furnizor ca mărime, contribuie deja cu aproximativ 30% din consumul său.
Potrivit Eni, acordul semnat cu compania națională algeriană Sonatrach va crește livrările de gaze prin conducta submarină Transmed „cu până la 9 miliarde de metri cubi pe an în plus” până în 2023-2024.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 14:42 // Actual //  Ursu Victor

Importurile de hidrocarburi rusești de către China au înregistrat în aprilie 2025 un declin semnificativ, potrivit datelor oficiale ale administrației vamale chineze. Comparativ cu aceeași lună din anul trecut, importurile de cărbune și petrol din Rusia au scăzut cu aproximativ 13%, reflectând o tendință îngrijorătoare pentru economia rusă, deja afectată de pierderea piețelor europene.

Importurile de cărbune din Rusia au scăzut cu 13%, ajungând la 7,397 milioane de tone. În perioada ianuarie–aprilie 2025, volumul total importat a crescut marginal, cu doar 2% față de aceeași perioadă din 2024. Sectorul minier rusesc resimte presiunea acută a pierderii accesului la piețele occidentale și a dependenței crescute de piața chineză, care a impus taxe vamale pe cărbunele rusesc începând cu 2024, notează Reuters.

Potrivit Ministerului rus al Energiei, anul trecut, jumătate dintre companiile miniere de cărbune au înregistrat pierderi, iar firmele responsabile de circa 9% din producția totală se află în prag de faliment. Guvernul rus încearcă să salveze sectorul prin reduceri la transportul feroviar și garanții pentru export, dar eficiența acestor măsuri este pusă sub semnul întrebării, mai ales în contextul scăderii generale a cererii chineze de cărbune, care a fost în aprilie cu 16% mai mică față de anul precedent.

În paralel, importurile chineze de petrol din Rusia au scăzut cu 12,9% în aprilie, atingând 8,07 milioane de tone (circa 1,96 milioane de barili pe zi). Față de martie, scăderea a fost de 5,8%. Spre deosebire de cărbune, Beijingul a compensat această reducere prin majorarea importurilor din alte țări, totalul achizițiilor ajungând la 48,06 milioane de tone, cu 7,5% mai mult decât în aprilie 2024.

Scăderea achizițiilor s-a produs în ciuda reducerii prețului petrolului rusesc, care a atins în aprilie o medie de 55,64 dolari/baril, conform Agenției Internaționale pentru Energie. Motivele pentru care China a limitat cumpărăturile nu sunt clare, dar tensiunile geopolitice joacă un rol tot mai mare.

Primăvara aceasta, congresmeni americani din ambele partide au propus un proiect de lege care prevede introducerea unor tarife de 500% pentru toate statele care cumpără petrol rusesc, ca formă de presiune asupra Moscovei în contextul războiului din Ucraina. Senatorul Lindsey Graham și liderul republican din Senat, John Thune, au anunțat că proiectul este pregătit pentru implementare dacă administrația americană decide să adopte sancțiuni mai dure.

Totuși, Donald Trump, în urma unei recente convorbiri telefonice cu Vladimir Putin, a dat de înțeles că nu intenționează să înăsprească presiunea economică asupra Rusiei, ceea ce lasă deschisă o fereastră de incertitudine pentru evoluția relațiilor comerciale dintre Moscova și partenerii săi strategici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO