Jacheta purtată de astronautul Buzz Aldrin când a zburat spre Lună a fost vândută cu 2,8 milioane de dolari

27 Iul. 2022, 10:04
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
27 Iul. 2022, 10:04 // Au Bani //  MD Bani

Jacheta purtată de astronautul Buzz Aldrin în timpul zborului istoric spre Lună, în 1969, a fost vândută la licitaţie. Suma plătită de cumpărător a fost de aproape 2,8 milioane de dolari, relatează BBC.

„Apollo 11 Inflight Coverall Jacket” devine astfel cel mai scump artefact spațial vândut până acum, potrivit casei de licitații Sotheby’s.

Jacheta spațială a fost vândută unei persoane care a făcut oferta prin telefon. Oferta a venit după ce mai mulți doritori au licitat pentru ea timp de 10 minute.

Aldrin, acum în vârstă de 92 de ani, a purtat această jachetă pe parcursul zborului spre Lună. A schimbat-o doar pentru a-și pune costumul presurizat cu care a coborât pe suprafața satelitului Terrei.

Jacheta are ecusonul cu numele lui Aldrin pe piept, în partea stângă, deasupra emblemei misiunii Apollo 11, şi steagul american pe umărul stâng. În partea dreaptă, pe piept, se află sigla NASA. Este confecţionată dintr-un material rezistent la foc, cunoscut sub numele de pânză Beta. Materialul fost încorporat în costumele spaţiale în urma unui incendiu care a ucis trei astronauţi la bordul Apollo 1, în 1967.

Aldrin şi Neil Armstrong au devenit primii astronauţi care au păşit pe Lună, la 20 iulie 1969. Cel de-al treilea membru al echipajului, Michael Collins, a rămas la bordul navetei spațiale.

Se estimează că 650 de milioane de oameni din întreaga lume au urmărit acest moment la televizor.

După ce au petrecut peste 21 de ore pe Lună, Aldrin și Armstrong s-au întors apoi la navetă și s-au schimbat la loc în costumele de zbor. Cei doi le-au descris ca fiind „mult mai confortabile”.

La licitație au fost scoase de asemenea un întrerupător rupt și pixul negru pe care Aldrin l-a folosit pentru a-l repara, ajutând astfel echipajul să nu rămână blocat pe Lună.

În total, articolele din colecția personală a astronautului s-au vândut cu 8,2 milioane de dolari.

Planul de zbor al misiunii, cu care astronauții au călătorit în spațiu, a fost cumpărat cu 819.000 de dolari.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău