Jocuri de culise la licitația de la Termoelectrica. Implicată în scandalul energetic, HORUS desemnată câștigătoare

28 Iun. 2022, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2022, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Compania HORUS a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru reabilitarea blocului energetic 3, CET 2. Asta după ce anterior aceasta a fost implicată în scandalul energetic, deoarece o avea parteneră pe compania din Federația Rusă Silovîe Mașini care este implicată în finanțarea războiului din Ucraina.

Ștefan Gligor liderul Partidului Schimbării susține că pe 22 iunie 2022 a fost anunțată decizia cu privire la anularea licitației prin care urmau să fie contractate lucrări de reparație a blocului energetic 3, CET 2, beneficiar „Termoelectrica” S.A. la licitație au participat trei companii. Este vorba de:

  1. „TURBOENERGY POWER” SRL – 5 953 163 MDL;
  2. ”HORUS” SRL – 6 800 000 MDL;
  3. „ХАРЬКОВЭНЕРГОРЕМОНТ-ХОЛДИНГ” – 8 124 507 MDL

Ulterior, potrivit lui Gligor, grupul de lucru a decis anularea procedurii de achiziţie pe motiv că ofertele depuse de toţi participanţii la procedura de achiziție sunt neconforme, însă fără a indica motivele și temeiurile legale de anulare a licitației.

S-a purces la negocierile directe. Astfel, în cadrul desfăşurării ”procedurii de negociere”, au depus oferta 2 participanţi:

  1. ,,HORUS” S.R.L. – cu valoarea ofertei de 5 389 129, 02 lei fără TVA și
  2. SC „TURBOENERGY POWER” SRL – cu valoarea ofertei de 5 640 343, 40 lei fără TVA.

„Astfel, pentru a treia oară, după anularea unei licitații organizate și desfășurate legal, printr-o modalitate extrem de dubioasă și anume negocieri directe, pe 27 iunie curent, ”HORUS” SRL a fost declarată drept companie câștigătoare și urmează să efectueze lucrări de reparație la blocul nr. 3. În concluzie, este clar că în domeniul achizițiilor publice în domeniul energetic nu s-au schimbat prea multe, iar traficul de influență este o normă”, a punctat Gligor.

La începutul lunii aprilie, Guvernul a adoptat o „decizie politică”, anulând o licitație de modernizare a Termoelectrica, în valoare totală de 13,27 milioane euro, organizată împreună cu reprezentanța Băncii Mondiale. Proiectul inițial prevedea modernizarea turbinei nr. 2 prin creșterea capacităților de producere a energiei electrice și termice. De asemenea, includea reparații la blocul nr. 3, inclusiv la turbină, generator, cazan de abur, plus alte lucrări auziliare. Doar o mică poarte din lucrările inițiale de modenizare sunt incluse în licitația demarată de Termoelectrica.

Licitația a fost anulată din motiv că HORUS care o are parteneră pe Silovîe Mașinî este controlată de milardarul rus Alexei Mordașov, bun prieten al președintelui Vladimir Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău