Kinder surprize cu sancțiunile împotriva propriilor cetățeni! Sturza: Legea Magnitsky… Pare un plagiat neinspirat

21 Dec. 2022, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Dec. 2022, 13:22 // Actual //  bani.md

Surprize, surprize – kinder surprize. Ideea de a introduce sancțiuni împotriva propriilor cetățeni pare a fi un fake news. Inventat de dușmanii guvernării, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza, într-o postare pe Facebook, recentele acțiuni ale guvernării cu privire la protecția statului împotriva fake news.

„Se pare că nu este chiar așa. Cred că acei cineva, supărati pe lipsa de rezultate și blocajul din justiție, sunt gata să ia măsuri mai radicale. Extrajudiciare. Măsuri care ar lipsi de drepturi constituționale propriii cetățeni. Evident, și mie nu-mi plac complicii lui Șor și ai lui Plaha, părtașii crimelor făcute de aceștia. Evident, am și eu o listă de oameni cu care, cel puțin, nu o să mă salut. Dar e una să-i ignor și alta să le dau cu bâta-n cap. Evident, atâta timp cât nu există o sentință de judecată, iar eu nu sunt împuternicit să o pun în aplicare”, a punctat Sturza.

Exemplul sancțiunilor introduse de alte state – SUA, UE etc. – în cazul dat nu este relevant. Acele sancțiuni sunt îndreptate împotriva cetățenilor altor state. De care pe dânșii deseori îi doare în cot. Și mai e un aspect, în țări precum SUA există un întreg mecanism birocratic, care analizează aceste sancțiuni, le motivează, și le asumă. Ministerul Finanțelor, cel al Justiției. Noi pe cine avem, cine își asumă? „Edinoe okno”?

„Și asta cu Magnitsky… Pare un plagiat neinspirat. Tot din cauza lipsei de idei? P.S. Știu că pe unii îi va mira această opinie mai altfel și vor arunca câțiva bolovani peste Fb.Da, repet, eu sunt un ferm susținător al actualei guvernări. Recunosc și mă bucur de multiplele realizări. Dar… Sunt puțin „epuizat” de numeroasele „surprize” din ultimul timp, kinder surprize”, a mai comentat Fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 17:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 17:08 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a urcat pe locul al treilea între furnizorii de orz ai Uniunii Europene în sezonul iulie 2024–iunie 2025, exportând pe piața comunitară 117 807 tone și depășind astfel Serbia, arată o analiză a economistului Iurie Rija bazată pe date Eurostat. Deși volumul este aproape identic cu cel din sezonul precedent (116 162 t), ponderea Moldovei în totalul importurilor UE s-a ridicat de la 6,4 % la 10,3 %, datorită scăderii livrărilor din Marea Britanie și Ucraina. În ansamblu, Moldova a expediat 123 925 t de orz în sezon, cu 22 % mai puțin față de 2023/2024, dar a compensat prin orientarea către piețele europene, unde prețul mediu a fost de 3,29 lei/kg, în creștere față de 3,06 lei/kg în sezonul precedent.

Valoarea totală a exporturilor de orz s-a cifrat la 407,8 mil. lei, sub nivelul din 2023/2024 (485,8 mil. lei), dar aproape dublă față de sezonul 2022/2023. În primele șase luni din 2025 au fost exportate doar 14 363 t, toate în intervalul ianuarie-martie; lipsa livrărilor din aprilie-iunie indică epuizarea stocurilor înainte de noua recoltă. În același timp, prețul mediu a urcat de la 3,85 lei/kg în ianuarie la 4,76 lei/kg în februarie, menținându-se peste patru lei în martie.

Exporturile au fost dominate de trei companii, „OROM-IMEXPO” SRL (25 % din volum), „RUSAGRO-PRIM” SRL (24,6 %) și „DEMIR AGRO” SRL (14 %). În primul semestru din 2025, concentrarea s-a accentuat: „OROM-IMEXPO” a realizat 61,7 % din total, urmată de „CRIST-VALG” SRL (15,1 %) și „RUSAGRO-PRIM” SRL (10,5 %).

Elveția a devenit principala destinație, cu 34,5 mii t (aproape o treime din exporturi) la un preț mediu de 3 lei/kg, urmată de Cipru (33,3 mii t) și Grecia (28,9 mii t). România, odinioară cel mai mare cumpărător, a coborât pe locul patru cu 11 mii t, în timp ce Turcia a preluat poziția a cincea cu 6,1 mii t.

Sezonul de recoltare 2025 a început la 4 iulie, cu randamente prognozate de 4-4,5 t/ha, peste media anului trecut. Prețurile oferite rămân modeste, între 2,60 lei/kg la câmp și 3,10 lei/kg la Giurgiulești, iar tranzacțiile sunt lente: fermierii speră la prețuri mai mari, în timp ce traderii așteaptă clarificări pe piața regională a cerealelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO