Kremlinul cumpără Găgăuzia și Orheiul cu carduri MIR! BNM admite existența platformelor transferurilor transfrontaliere

13 Iun. 2024, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iun. 2024, 11:24 // Actual //  bani.md

Kremlinul și-a intensificat influența în regiunile Găgăuzia și Orhei prin intermediul cardurilor bancare rusești MIR. Primarul orașului Orhei, Tatiana Cociu, legată de oligarhul fugar Ilan Șor, a anunțat că pensionarii și lucrătorii din sectorul public din Orhei vor primi plăți suplimentare de 2.000 de lei pe aceste carduri emise de banca rusă Promsvyazbank (PSB).

Banca Națională a Moldovei (BNM) a subliniat anterior că utilizarea cardurilor MIR pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă din cauza lipsei infrastructurii compatibile. Cu toate acestea, se dezvoltă rapid platforme de intermediere financiară pentru transferuri transfrontaliere, inclusiv unele realizate de entități din Federația Rusă sancționate internațional.

„Conducerea Promsvyazbank a reușit să organizeze deschiderea de carduri pentru asistenții sociali și pensionarii din Găgăuzia, pentru care primesc indemnizații. În curând, pensionarii și lucrătorii din sectorul public din Orhei vor putea primi astfel de plăți suplimentare în valoare de 2.000 de lei pe cardurile bancare rusești. Consiliul de Administrație al Fundației Eurasia și-a confirmat disponibilitatea de a ajuta orheienii”, a declarat pe canalul său de Telegram, Tatiana Cociu primărița de la Orhei.

Președintele Promsvyazbank, Petr Fradkov, a menționat că peste 25 de mii de găgăuzi și-au deschis deja conturi la PSB. De asemenea, adevăratul sponsor al acestei inițiative este organizația non-profit Eurasia, cunoscută pentru legăturile sale cu Ilan Șor.

Într-un răspuns oferit pentru BANI.MD, Banca Națională a Moldovei susține că: „pe teritoriul Republicii Moldova operațiunile de intermediere financiară pot  fi efectuate doar de către entitățile licențiate. În acest sens, nu a fost solicitată sau emisă autorizație pentru tranzacțiile prin intermediul cardurilor MIR. Corespunzător, utilizarea directă a cardurilor MIR emise în Federația Rusă nu este posibilă pe teritoriul Republicii Moldova din cauza reglementărilor și a lipsei de infrastructură compatibilă. Totuși se ia în calcul că la nivel internațional se dezvoltă rapid platforme de intermediere financiară pentru  transferuri transfrontaliere, inclusiv unele efectuate de anumite persoane sau entități din Federația Rusă, sancționate internațional, către Republica Moldova”.

Banca Națională precizează că asemenea tranzacții cad atât sub incidența prevederilor legislației cu privire la prevenirea și combatere a spălării banilor, cât și ale celor privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale, prin urmare băncile licențiate au fost atenționate asupra necesității de menținere a unui regim vigilent de activitate și de aplicare a tuturor măsurilor de diligență pentru prevenirea riscurilor de implicare a băncilor în schemele de finanțare ilegală, inclusiv în scheme de spălare de bani și/sau finanțare a terorismului.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ