Proiectul de lege care limitează tranzacțiile cash a fost retras de președintele Comisiei buget și finanțe Radu Marian.
Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat că proiectul de lege va lovi asupra creșterii economice și a nivelului de trai al populației.
„Cea mai sursă de venituri ale populației sunt salariile neoficiale – 13 miliarde de e lei, remitențele de peste hotare – 42 miliarde de lei. Achitările în numerar sunt de peste 70%, iar cale cu cardul doar 30%. Este un proiect de lege a care face lobby sistemul bancar. Profiturile înregistrate de instituțiile financiare sunt de 3,5 miliarde de lei. Asemenea proiecte au dus la crize economice profunde în Italia și România”, a spus Țîrdea.
La rândul său, Radu Marian a spus:
„Am vrut să propun scoatere proiectului de pe ordinea de zi pentru discuți suplimentare. Nu știu ce criză profundă este în România, în condițiile în care are cel mai mare ritm de creștere economică din UE. Limita de efectuarea a numerarului este de 60 de mii de euro. Plafonarea este de 0,1%. O să-l retragem de pe ordinea de zi. Ideea e să nu venim cu scenarii apocaliptice care nu sunt conectate cu realitatea”, a punctat deputatul.
Potrivit proiectului, persoanelor fizice persoanele fizice sunt în drept să efectueze achitarea în numerar pentru bunul imobil/mijlocul de transport procurat doar dacă valoarea bunului procurat nu depășește 100 salarii medii lunare pe economie (1,17 milioane de lei n.a) prognozate în cazul bunului imobil și 50 salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul mijlocului de transport, pentru fiecare bun în parte, inclusiv în situația în care achitarea are loc în rate.
Totodată, notarii, în procesul autentificării contractelor de vânzare-cumpărare pentru bunurile imobile ce depășesc valoarea a 100 salarii medii lunare pe economie prognozate, au obligația de a se asigura că plata a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor autentifica contractul, cu excepția cazului când se autentifică contracte de vânzare-cumpărare cu rezerva proprietății și dreptul de proprietate urmează a fi înregistrat provizoriu.
În același timp, agenția Servicii Publice, în procesul înscrierii transferului dreptului de proprietate asupra mijloacelor de transport ce depășesc suma echivalentă a 50 salarii medii lunare pe economie prognozate, au obligația de a se asigura că plata a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor înregistra în Registrul de stat dreptul de proprietate, cu excepția cazului când dreptul de proprietate se înregistrează provizoriu.