Lansarea Proiectului EU4Youth „Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social”

26 Sept. 2023, 18:01
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
26 Sept. 2023, 18:01 // Comercial //  MD Bani

Uniunea Europeană, în colaborare cu Junior Achievement și alte părți interesate, prezintă proiectul „Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social”, o inițiativă ambițioasă adresată tinerilor din Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Împuternicirea tinerilor, mai ales în domeniul posibilităților de angajare și dezvoltării abilităților, a fost esențială pentru colaborarea UE cu partenerii săi estici. Continuând angajamentul UE de a crește capacitatea de conducere, posibilitatea de angajare și spiritul antreprenorial al tinerilor prin programul EU4Youth, suntem încântați să anunțăm lansarea unui proiect cu denumirea „Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social în Georgia, Republica Moldova și Ucraina.”

Această inițiativă, prezentată în colaborare cu Junior Achievement, un actor major în efortul UE de împuternicire a tinerilor, are ca scop dotarea a 2.100 de tineri cu instrumentele de care au nevoie pentru a genera schimbări economice și sociale semnificative în țările date.

Desfășurându-se în perioada august 2023 și iulie 2025 în cele trei țări menționate anterior, misiunea proiectului este de a promova o înțelegere mai profundă a antreprenoriatului social și de a furniza tinerilor competențele necesare, totodată creând un mediu favorabil dezvoltării întreprinderilor sociale.

La evenimentul de lansare de la Chișinău din 3 octombrie în cadrul unei Conferinţe regionale, se așteaptă la o diversitate dinamică de aproximativ 150 de participanți. Printre cei prezenți se numără colegi din țările care implementează proiectul, experți internaționali, directori de școli, profesori, parteneri, donatori, autorități publice centrale și locale, reprezentanți ai Ambasadei Georgiei, Lituaniei, Ucrainei, Delegației UE în Moldova, JA Europe, USAID, LED, GIZ Moldova și reprezentanţi ai sectorului antreprenorial.”

„După pandemie, precum și după provocările și crizele economice și geopolitice, este esențial să reconstruim economiile și societățile din Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Acest lucru poate fi realizat doar prin împuternicirea tinerilor din aceste țări pentru a-și transforma economiile, cu un accent puternic pe antreprenoriatul social.”, Conform Dianei Filip, Director General Adjunct și Director de Dezvoltare la JA Europe

Laurentia Filipschi, Director General al JA Moldova, declară următoarele: „Acest demers reflectă angajamentul nostru profund de a direcționa energiile tinerilor către căi productive, asigurându-ne că sunt bine pregătiți pentru a face o diferență. Junior Achievement este încântat să facă parte din acest parcurs plin de schimbări.”

Conferința care urmează, „Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social”, programată pentru 3 octombrie 2023, se anunță a fi un eveniment esențial în abilitarea tineretului și în promovarea întreprinderilor sociale în Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Mai jos puteți vedea o agendă preliminară a evenimentului:

Ceremonia de deschidere:

  • Alexandru Stratan, Rector, Academia de Studii Economice din Moldova, Preşedinte Junior Achievement Moldova
  • Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova
  • Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
  • Jānis Mažeiks, Ambasador, Delegația Uniunii Europene în Moldova
  • Diana Filip, Director adjunct şi de dezvoltare, Junior Achievement Europa
  • Ion Sturza, Președinte de onoare Junior Achievement Moldova

Paneluri de discuții:

  1. Crearea de start-up-uri și sustenabilitatea lor – modele de afaceri durabile
    • Moderator: Diana Filip, JA Europe
    • Printre vorbitori se numără Dumitru Pîntea, Sergiu Gurău, Andželika Rusteikienė, Michaela Marcinova și Michal Dzoga.
  1. Rolul educației antreprenoriale în dezvoltarea antreprenoriatului social
    • Moderator: Alexandru Stratan, Președinte JA Moldova, Rector, Academia de Studii Economice din Moldova
    • Intervenți: Corina Lungu, Eka Gegeshidze, Yuriy Tokarski, elevii Doina Cimpoacă și Doina Levinte și Irina Nasalciuc.
  1. Potențialul tinerilor din regiune de a dezvolta idei de antreprenoriat social într-un mod durabil, cu impact pozitiv, prin direcționarea profiturilor către nevoile sociale.
    • Moderator: Tatiana Bucos, Coordonator, Incubator de afaceri
    • Vorbitori: Olena Bekh, Vitalie Crihana, Alexandru Gîncu, și Vladimir Ternavschi

În program sunt incluse 3 pauze de cafea și un prânz destinat interacțiunii, oferind participanților numeroase ocazii pentru colaborare și schimb de idei.

Despre Inițiativă: Susținut de Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei și alți parteneri esențiali, proiectul EU4Youth „Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social” are ca obiectiv pregătirea a peste 2.100 de tineri cu resursele necesare pentru a genera schimbări semnificative atât la nivel societal, cât și economic în țările lor. În cadrul acestei inițiative, care se va desfășura din august 2023 până în iulie 2025, se va pune un accent deosebit pe antreprenoriatul social și pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării sale.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău