Lecția (im)perfectă a Moldovei: așa luptă un mic David cu un Goliat energetic rus. Perciun: Gazprom acționează politic

31 Ian. 2022, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Ian. 2022, 12:10 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile de la Chișinău au fost prinse în minghineaua Gazpromului, după ce gigantul rus a doua lună consecutiv insistă pe achitările anticipate ale gazului. Or, Moldovagaz, compania controlată de concernul rus cu un deficit de casă de miliarde de lei a fost ajutată de Guvern, deja a doua lună consecutiv. Deputatul PAS, Dan Perciun declară că: „Gazprom-ul acționează nu doar din considerente economice, dar și din considerente politice”.

Bine, a fost acea scrisoare înaintată de minister către Gazprom, a fost o discuție, din câte înțeleg, cu dl Miller, la începutul lunii ianuarie se părea că s-ar putea să existe o anumită deschidere, dar pentru că nu s-a zis tranșant despre aplicarea acestei prevederi, deja practic cu câteva zile înainte de momentul plății s-a confirmat printr-o scrisoare oficială din partea Gazprom-ului că se insistă să fie încasarea deplină”, a explicat Perciun.

Deputatul susține, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că situația din domeniul energetic este un globală și nu depinde de Republica Moldova.

Noi înțelegem și contextul geopolitic, și situația foarte tensionată care este în regiune și lucrurile acestea nu pot fi decuplate și-i clar că Gazprom-ul acționează nu doar din considerente economice, dar și din considerente politice. Totuși, vă spun, exista o minimă șansă ca lucrul acesta să se întâmple și atunci ar fi fost mai simplu și pentru guvern, și pentru cetățeni. În condițiile în care Gazprom nu a dat dovadă de o minimă deschidere, suntem în situația în care suntem. Și mesajul nostru a fost clar din luna octombrie că iarna aceasta va fi una foarte și foarte dificilă în condițiile majorării prețului la gaze pe piețele internaționale și că trebuie să facem cu toții un efort să economisim maximum posibil. Și 11 lei este un tarif mare, și atunci pentru luna ianuarie maximum ce putem face este să oferim aceste compensații suplimentare, totodată cu îndemnul către toată lumea să raționalizeze, în măsura posibilităților, consumul”, a mai spus Perciun.

Pentru a atenua impactul majorărilor de tarife asupra populației afirmă că au fost alocați 2,6 miliarde de lei doar pentru compensații la gaze și energia termică.

(…)Suma este una care, bineînțeles, reprezintă o povară pentru buget, dar este una necesară și dacă lucrurile se vor agrava și vor deveni mai dificile, va trebui să discutăm despre reorientarea cheltuielilor de pe alte sectoare – drumuri, infrastructură, să căutăm economii suplimentare și să alocăm banii necesari pentru a proteja populația în această perioadă dificilă. Speranța noastră este însă că la nivel internațional lucrurile se vor îmbunătăți începând cu primăvara și atunci situația și în Republica Moldova va deveni mai ușoară. Suntem, din păcate, prizonierii unor circumstanțe care nu depind de noi”, a precizat Perciun.

Vineri, 28 ianuarie, ANRE a aprobat în regim de urgență tarile la gaz pentru populație, la 15,18 lei/m3 cu 37% față de tariful precedent. Tarifele sunt aplicate retroactiv de la 1 ianuarie.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că tarifele pentru consumatori vor rămâne neschimbate urmare a majorării volumlui baniloralocați pentru compesații. Astfel, tariful compensat la gaz va rămâne de 6,80 de lei pentru 50 de metri cubi de gaz și de 7,90 de lei până la 150 de metri cubi.

Autoritățile de la Chișinău s-au arătat indignate de atitudinea Gazpromului în raport cu Chișinăul. De două ori concernul rus a trimis scrisori de înștiințare care atenționau cu sistarea livrărilor în caz de neplată a avansului pentru luna următoare. Deși această prevedere exista și în contractul precedent, nu a fost utilizată niciodată de Gazprom. Ministrul Infrastructurii și premierul au vorbit despre o schimbare de atitudine a concernului.

 

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 12:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 12:53 // Oameni şi Idei //  Lupu Eduard

Lumea se confruntă cu o „criză a pensionării” iminentă, care necesită o regândire a pensiilor şi a modelelor de lucru, pe măsură ce progresele medicale sporesc longevitatea, a avertizat marţi directorul general al BlackRock, Larry Fink, în scrisoarea sa anuală adresată directorilor executivi şi investitorilor, foarte urmărită, scrie FT.

Fink, ale cărui misive anterioare au contribuit la creşterea interesului pentru capitalismul participativ şi schimbările climatice, a citat proiecţiile ONU potrivit cărora una din şase persoane la nivel global va avea peste 65 de ani până în 2050, faţă de una din 11 în 2019, în timp ce a cerut o utilizare mai mare la nivel mondial a pieţelor de capital pentru a ajuta lucrătorii să economisească pentru bătrâneţe.

Şeful BlackRock a avertizat, de asemenea, că ascensiunea planurilor de pensii cu contribuţii definite s-a combinat cu presiunea din ce în ce mai mare asupra programului guvernamental de pensii de securitate socială pentru a lăsa SUA deosebit de nepregătite pentru o creştere uriaşă a populaţiei de pensionari.

„Ne concentrăm o cantitate enormă de energie pentru a-i ajuta pe oameni să trăiască o viaţă mai lungă. Dar nici măcar o fracţiune din acest efort nu este cheltuită pentru a-i ajuta pe oameni să-şi permită aceşti ani în plus”, a scris el. „Astăzi, în America, mesajul de pensionare pe care guvernul şi companiile îl transmit lucrătorilor lor este efectiv: „Sunteţi pe cont propriu”.”

Fink a descris decalajul dintre ceea ce economisesc americanii şi ceea ce ar avea nevoie ca fiind „o problemă atât de mare şi de urgentă încât liderii guvernamentali şi corporativi [trebuie] să se oprească din activitatea obişnuită [şi] să iasă din silozurile lor şi să se aşeze la aceeaşi masă pentru a găsi o soluţie”.

Mai mult de jumătate din activele administrate de BlackRock, în valoare de 10 miliarde de dolari, reprezintă economii pentru pensie, inclusiv fonduri de pensii instituţionale, planuri de contribuţii definite ale companiilor cunoscute sub numele de 401(k) şi conturi individuale.

Noua concentrare a lui Fink asupra pensiilor a venit în paralel cu un efort de a găsi o cale de mijloc în războaiele politice privind investiţiile durabile, o abordare pe care a numit-o „pragmatism energetic”.

Scrisorile sale anterioare au făcut din BlackRock o ţintă în dezbaterile privind schimbările climatice şi responsabilităţile companiilor de a reacţiona la acestea. BlackRock a pierdut mandate de investiţii din partea unor state americane conduse de republicani pentru că ar fi fost „ostilă” combustibililor fosili şi a fost criticată de activiştii democraţi pentru că nu a făcut mai mult pentru a renunţa la aceştia.

Citând călătoriile sale în 17 ţări anul trecut, Fink a scris că politicienii şi oamenii de afaceri la nivel mondial plănuiesc din ce în ce mai mult să investească atât în petrol şi gaze pentru securitatea energetică, cât şi în energie verde pentru tranziţia energetică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău