Lectorul ASEM care își donează salariul de profesor pentru bursă unui student: „Nu știu cât va fi, dar îl donez”

17 Iun. 2021, 14:35
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
17 Iun. 2021, 14:35 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Ion Faina, profesionist în domeniul marketingului și lector universitar la Academia de Studii Economice a Moldovei a anunțat public despre faptul că în noul an, salariul de profesor, îl va dona unui student.

Despre Ion Faina

Ion Faina este, de asemenea, și fondatorul agenției Fine-Digital (specializată în Marketing digital, strategii de marketing, creare de site-uri web, e-commerce) și fost director Marketing Digital la Indigo Oglivy Moldova.

De unde vine inițiativa

Inițiativa pornește de la nemulțumirea față de valoarea majorării bursei studenților:

„Înainte de campanie electorală, bursele studenților au fost majorate cu 2,3%. De râs și de plâns or ca la moldoveni.”, scrie acesta pe rețeaua de socializare Facebook. 

Valoarea bursei

Ion Faina relatează că „pentru noul an de studii 2021/2022, dacă i se vor repartiza ore la ASEM, va dona salariul obținut în perioada septembrie 2021 pana in mai 2022, în calitate de bursă.”

„Anul acesta salariul meu a fost de 1 673 de lei și ceva bănuti. Pentru noul an nu știu cât va fi, dar îl donez.”

Cum va fi selectat candidatul

Studentul/studenta trebuie să fie de la facultatea Marketing si Logistică, ASEM înmatriculat in primul an de studii.

„Pentru primul semestru il voi acorda studentului cu cea mai mare medie de intrare. Pentru semestrul II voi lua top 10 studenti de la aceeasi facultate si in baza mediei si scrisorii de motivare voi acorda la fel unui student/studente.”

Ion Faina povestește, de asemenea, că primul salariu de profesor a fost de 683 de lei pe 3 luni, bani cu care achita serviciile de întretinere pe luna noiembrie de la apartamentul în care stătea cu chirie.

Se întampla 12 ani în urma când am încercat prima dată această meserie.

 

 

Realitatea Live

05 Oct. 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Oct. 2022, 17:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, Guvernul Republicii Moldova, a votat instituirea sărbătorii „𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐏𝐫𝐮𝐧𝐞𝐢”. Festivalul va avea loc, anual, în a treia zi de duminică a lunii septembrie.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), scopul festivalului este de a promova Republica Moldova ca stat cu înalt potențial privind cultivarea, producerea și procesarea prunelor cu gust autohton.

Prin instituirea sărbătorii „Festivalul Național al Prunei”, se urmărește creșterea încrederii între actorii pieței de desfacere a prunelor, apariția noilor oportunități de colaborare și cooperare internațională. Totodată, va constitui drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii și bune practici de cultivare și procesare a prunelor și nu în ultimul rând, la dezvoltarea social-economică și culturală a țării.

În anul 2021, suprafața totală a livezilor de prun este de circa 21 mii ha și volumul înregistrat al producției acestora s-a ridicat la 136 mii tone. Potrivit datelor BNS, volumul exportului în 2021 constituie aproximativ 45 de mii de tone de prune, dintre care circa 25 de mii de tone au ajuns pe piața din UE, iar alte 19 mii de tone pe rafturile din CSI. În anul curent, până la ziua de astăzi, au fost exportate în jur de 23 mii tone.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău