Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Vladimir Munteanu, a prezentat recent noii colegi din Consiliul de supraveghere al băncii. Natalia Gavrilița și Vitalie Lemne fac parte acum din componența Consiliului, după ce foștilor membri ai acestuia, numiți de către parlament, le-au expirat mandatele. Alți doi membri noi urmează să fie desemnați în viitor.
Consiliul de supraveghere al BNM este format din șapte membri cu un mandat de șapte ani, cu posibilitatea de reînnoire. Membrii Consiliului au un rol crucial în organizarea unui sistem eficient de supraveghere publică independentă a activității Băncii Naționale, având atribuții precum aprobarea raportului anual și a situațiilor financiare anuale, adoptarea standardelor sistemului de control intern, verificarea și evaluarea continuă a funcționării acestuia și stabilirea normelor de etică profesională în cadrul BNM.
Natalia Gavrilița și Vitalie Lemne au fost familiarizați cu activitatea și guvernanța Băncii Naționale pentru a-și începe noile responsabilități într-un mod informațional și eficient. Aceștia vor juca un rol crucial în asigurarea bunei funcționări a BNM și în promovarea unui sistem financiar stabil și transparent în Republica Moldova.
Consiliul de supraveghere al BNM joacă un rol vital în asigurarea independenței și integrității băncii centrale și în promovarea stabilității și transparenței în sistemul financiar al țării. Prin adoptarea unor standarde stricte de control intern și verificarea continuă a funcționării acestuia, Consiliul își asumă responsabilitatea de a proteja interesele economice și financiare ale Republicii Moldova și de a asigura un mediu propice pentru dezvoltarea durabilă a sectorului financiar.
Membrii Consiliul de Supraveghere numiți de Parlament nu sunt salariați. Aceștia au indemnizație care este echivalentă cu 50% din salariul guvernatorului BNM. Respectiv, fostul premier Natalia Gavrilița și Vitalie Lemne vor ridica în medie o indemnizație de 1 milion de lei anual.
Potrivit legislației, noii membri trebuie să renunțe la orice afiliere politică. Or, Natalia Gavrilița va trebuie să renunțe la PAS, partidul din care face parte.