Rusia lovește din nou: Majorează taxele pentru vinurile din statele „neprietene”. Este vizată și Moldova?

04 Aug. 2023, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Aug. 2023, 13:40 // Actual //  Lupu Eduard

UPDATE 15:22

Ion Răuleț, Consilier al Biroului comercial-economic din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă a expediat la adresa redacției Realitatea un mail, prin care anunță că ”această măsură (taxa de 20%) se aplică doar față de țările nepreitenoase care se regăsesc în HG al FR nr. 430/2022. Atrag atenția, că Republica Moldova nu face parte din această listă și mai mult nu are nimic cu tensiunile din ultima perioadă”.

știrea inițială

Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia a anunțat că taxele de import pentru vinurile provenite din țări considerate „neprietenoase” vor fi majorate drastic, de la 12,5% la 20%. Această decizie a fost luată ca parte a măsurilor de introducere a „contrasancțiunilor” asupra statelor occidentale.

Serviciul de presă al ministerului a informat că această măsură va afecta produsele cu o valoare de cel puțin 1,5 dolari pe litru și va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2023.

De această măsură sunt afectați și exportatorii moldoveni care își livrează producția. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darie a expediat o scrisoare Oficiului Național al Viei și Vinului prin care înștiințează instituția despre majorarea taxei, care vizează și exportatorii moldoveni car îți livrează vinurile în Federația Rusă. Oficiul, la rândul său, a expediat scrisoarea către producătorii din Republica Moldova.

BANI.MD a intrat în posesia documentului și l-a făcut public.

Ministerul Finanțelor de la Moscova a justificat această măsură prin dorința de a proteja autohtoni de vin din Rusia. Aceștia s-au confruntat cu presiunea concurenței din partea vinurilor străine, ceea ce ar fi putut duce la o creștere semnificativă a prețurilor pentru consumatori.

Prin majorarea taxelor de import, autoritățile ruse speră să susțină industria vinicolă internă și să asigure o competitivitate mai mare pe piața internă.

Cu toate acestea, importatorii de alcool au avertizat că vor fi nevoiți să crească prețurile la produsele lor, după majorarea taxelor de către autoritățile ruse. Această măsură poate avea un impact asupra consumatorilor și poate genera o creștere a costurilor pentru vinurile importate, conform sursei citate.

În plus, experții au remarcat că introducerea unor taxe ridicate de import poate afecta negativ calitatea vinurilor rusești, deoarece lipsa concurenței pe piață ar putea reduce presiunea asupra producătorilor autohtoni pentru a îmbunătăți și a inova.

Această decizie a Rusiei vine în contextul tensiunilor politice și economice cu statele occidentale, iar industria vinicolă din țările afectate de măsura de majorare a taxelor de import poate avea de suferit.

Ultimele date al Băncii Naționale arată că în trimestrul unu al anului 2023 Rusia se afla abia pe locul opt în clasamentul pieţelor de desfacere a vinului, cu o cotă de 3,4%, practic la acelaşi nivel cu Serbia şi Statele Unite. Vinurile exportate în Federația Rusă au însumat 1,83 milioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău