Leul moldovenesc a „prins la puteri” datorită prăbușirii lirei turcești

28 Nov. 2021, 10:38
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2021, 10:38 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În săptămâna care s-a încheiat leul și-a continuat trendul de apreciere. Astfel, pentru zilele de weekend Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 19,88 de lei pentru un euro și de 17,72 de lei pentru un dolar.

Săptămâna curentă leul moldovenesc s-a întărit cu 1% față de coșul valutar IVM-10. De la începutul anului aprecierea este de 3,8%, cel mai înalt nivel înregistrat în acest an. Factorul de bază care a stat la întărirea leului din această săptămână este prăbușirea lirei turcești și deprecierea valutelor față de dolarul american”, constată economistul Veaceslav Ioniță.

Lira turcească s-a depreciat față de leul moldovenesc cu 11,5% într-o singură săptămână, nivel record pentru liră. De la începutul anului lira turcească s-a depreciat cu 35,8% față de leul moldovenesc.

De fapt Lira turcească trece printr-o criză mai lungă, care durează deja ceva timp, însă în ultimele zile, criza a luat proporții necontrolate. Pe fundalul deprecierii lirei în Turcia sunt înregistrate proteste de stradă, legate de deprecierea valutei și înrăutățirii nivelului de trai. Se observă că procesul de depreciere a lirei turcești a început în 2017, s-a accelerat în 2020-2021, iar în această săptămână a fost bătut recordul absolut al deprecierii”,a mai spus economistul.

Pentru lui, 29 noiembrie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 20 de lei pentru un euro cu 12 bani mai mult față de cotația din zilele de weekend și de 17,73 pentru un dolar america cu un ban mai mult.

Realitatea Live

22 Ian. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Ian. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Tensiunile de la granița de este a Ucrainei cresc de la o zi la alta, în condițiile în care dialogul diplomatic dintre Rusia și NATO a eșuat. Or, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu anunță că va merge, în perioada 24 – 25 ianuarie, la Bruxelles.

În cadrul vizitei voi discuta prioritățile de cooperare cu NATO, precum și chestiuni care vizează fortificarea dialogului politic cu Uniunea Europeană. În cadrul programului, mă voi întâlni cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă și alți reprezentanți ai instituțiilor europene”, anunță Popescu.

Popescu susține că va avea întrevederi cu David McAllister, președintele comisiei pentru afaceri externe al Parlamentului European, europarlamentarii români Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, vicepreședintele grupului Renew Europe și Siegried Mureșan, președinte al comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova, vicepreședintele grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat) și alți europarlamentari – reprezentanți ai diferitor grupuri parlamentare.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău