Leul moldovenesc, tot mai tare. Cine câștigă și cine pierde

13 Oct. 2021, 09:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
13 Oct. 2021, 09:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Leul moldovenesc devine tot  mai tare în raport cu monedele de referință euro și dolar. Or, aprecierea a început din luna iunie a acestui an. Astăzi, un euro poate fi cumpărat la casele de schimb valutar cu 20,02 lei și vândut cu 19,95 lei, iar un dolar american poate fi cumpărat cu 17,36 lei și vândut cu 17,27 lei.

”În primele 8 luni ale anului leul moldovenesc a înregistrat o ușoară tendință de depreciere față de coșul valutar, însă din luna august înregistrăm o tendință evidentă de apreciere. Săptămâna trecută leul s-a apreciat față de coșul valutar IVM-10 cu 1% și în prezent este cu 1,9% mai puternic decât la începutul anului. Săptămâna curentă leul a început tot cu o tendință pronunțată de apreciere”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În săptămâna analizată leul moldovenesc s-a apreciat față de toate valutele din coșul valutar IVM-10, fenomen care nu se întâmplă foarte des pe piața valutară. Cel mai mult Leul moldovenesc s-a apreciat față de EURO (+1,4%) și leul românesc (+1,4%). Această apreciere în cea mai mare parte este determinată de deprecierea acestor valute față de Dolarul american.

În 2020 piața valutară internațională a fost marcată de două evoluții diametral opuse: 1) Euro și valutele din Uniunea Europeană s-au apreciat puternic față de dolarul american, 2) valutele regionale ale țărilor în curs de dezvoltare, cum ar fi Ucraina, Turcia, Rusia, Belarus, s-au depreciat puternic față de dolarul american. În acelea condiții de furtună pe piețele internaționale, leul moldovenesc a căutat punctul de echilibru și a oscilat între aceste două procese majore.

În 2021 dolarul american recuperează din ce a pierdut în relații cu valutele din zona UE, iar valutele regionale a țârilor în curs de dezvoltare î-și revin după căderea de anul trecut. Respectiv evoluția leului moldovenesc din acest an, este mai degrabă o consecință a tendințelor de pe piața externă și mai puțin a evoluțiilor de pe piața internă.

Evident un leu puternic înseamnă prețuri mai mici pentru consumatori și o reducere a presiunii inflaționiste. Prețul mărfurilor de import recalculat în lei, este deja cu 2% mai mic decât la începutul anului.

Însă pentru producătorii autohtoni un leu puternic înseamnă încasări mai mici la exportul de bunuri și servicii. Însă ținând cont de faptul că în acest an conjunctura internațională a prețurilor este favorabilă și cel mai probabil v-om avea cel mai mare volum de export înregistrat vreo dată în Moldova, este logică poziția BNM de a proteja în primul rând populația de evoluția negativă a prețurilor.

Cursul valutar este unul din instrumentele BNM de a combate inflația, alături de instrumentele monetare, pe care BNM le aplică deja a 3 oară în acest an.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău