Licitația cu scandal! Cojuhari anunță „marea bătălie” pentru magazinele lui Șor de la aeroport

04 Mart. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 17:08 // Actual //  Lupu Eduard

În urma anunțului anterior, Î.S. ,,Aeroportul Internațional Chișinău” a inițiat procesul de desfășurare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate pe o perioadă de 3 ani, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Informația a fost confirmată de către directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.

Potrivit declarațiilor lui Cojuhari, perioada de depunere a ofertelor este programată pentru intervalul 11-25 martie. Ulterior, se va desfășura procesul de examinare a cererilor și a actelor confirmative depuse, pentru determinarea și confirmarea eligibilității participanților, în perioada 26-28 martie. Licitația propriu-zisă este planificată să aibă loc pe data de 29 martie 2024.

Potrivit noului caiet de sarcini, care a rămas în mare parte același, câștigătorul licitației trebuie să dezvolte pentru partea de food and Beverages (zona comuna) o locație (restaurant) cu specific tradițional autohton, mâncare și băutură, să dezvolte în zona cu acces restricționat (sterila), zona restaurantului, un teren de joacă destinat pentru copii, cu o suprafață nu mai mică de 30 m.p., pentru a crea condiții și facilități pasagerilor în zona dată și poziționarea acestora la nivelul unui aeroport de talie internațională, să pună la dispoziție spațiu amenajat (pentru conceptul cantină) și să asigure cu servirea mesei pentru angajații întreprinderii, la prețuri accesibile, să comercializeze produse <<fabricat în Moldova>> (de la 10 sau mai mulți, producători naționali) în vederea promovării și valorificării patrimoniului cultural și comercializare produselor << fabricat in Moldova>> în rețelele agentului economic, din alte locații pe care le dezvoltă, în alte țări, aeroporturi – constituie un avantaj.

Câștigător al licitației va fi desemnat participantul care va oferi cel mai ridicat preț al chiriei pentru toate spațiile care fac obiectul prezentei licitații cu strigare. Costul total al chiriei este de 154,6 mii de eruo/lunar. În caietul de sarcini precedent suma indicată pentru chirie era de 157 de mii de euro.

Spațiile din aeroport urmează să fie închiriate pentru trei ani, în vederea desfășurării activităților de comercializare de produse, de alimentație publică și de vânzări cu amănuntul a „serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional”.

Totodată, în actualul document nu este indicat prețul chiriei metrului pătrat. în caietul de sarcini precedent suma era de la 15 euro și ajunge la 80 de euro/lună, în funcție de spațiu și amplasare.

În același timp, Consiliului de administrație nu poartă răspundere față de nici o persoană, inclusiv față de orice ofertant, în conformitate cu orice lege, statut, reguli, reglementări

Precedenta licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat în data de 19 februarie.  La teneder au participat doar două companii: LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă. La cea vreme ministru Infrastructurii, Andrei Spînu declara că procesul a fost sabotat inclusiv din interior. Spînu fusese acuzat că ar favoriza doar o singură companie Lagardere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău