Liderul CUB, Munteanu, cu jalba în proțap la Gavrilița. Ceban îi răspunde: Nu am admis plăți suplimentare către Gazprom

04 Nov. 2022, 11:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Nov. 2022, 11:42 // Actual //  bani.md

În contextul scrisorii deschise adresate Prim-ministrului Republicii Moldova de către Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB) al cărui lider este fostul deputat PPDA, Igor Munteanu, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban susține că nu au fost admise plăți suplimentare către Gazprom pentru transportarea gazelor.

„Reprezentanții delegați de Guvernul Republicii Moldova în Consiliul de Administrație al SA „Moldovagaz” nu au acceptat niciodată careva plăți suplimentare față de SAP „Gazprom” pentru transportarea gazelor naturale. La momentul semnării Suplimentului nr.19 din 29.10.2021 la Contractul 1ГМ, în rezultatul negocierilor care au avut loc în perioada 27-29 octombrie 2021 între reprezentanții părții moldovenești și SAP „Gazprom”, nu puteau fi determinate cu exactitate cheltuielile de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei pentru următorii 5 ani, care urmau a fi suportate de SAP „Gazprom” și incluse în prețul de achiziție”, susține Ceban.

Astfel, în Suplimentul nr.19 din 29.10.2021 la Contractul 1ГМ a fost stabilită modalitatea de determinare a cheltuielilor de transportare a volumelor suplimentare la capacitatea anuală rezervată de 5,7 mil.m3/zi (garantată), conform licitațiilor lunare de rezervare a capacităților zilnice.

Potrivit președintelui, Moldovagaz spune că acest mecanism nu contravine normelor comerțului internațional (DAP, INCOTERMS 2010) și este conform Directivelor europene în domeniul gazelor naturale, deoarece, conform legislației Ucrainei și deciziilor regulatorului ucrainean în domeniul gazelor naturale, SAP „Gazprom” achită cheltuielile de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei la momentul rezervării capacităților zilnice solicitate de SA „Moldovagaz”. Deoarece, din motive obiective, aceste cheltuieli nu puteau fi incluse în prețul de achiziție la momentul semnării contractului, Suplimentul nr.19 din 29.10.2021 la Contractul 1ГМ prevede modalitatea de compensare a acestora de către SA „Moldovagaz”.

„În perioada noiembrie 2021 – septembrie 2022 către SAP „Gazprom” au fost achitate 12,373 mil. dolari SUA, inclusiv: 7,26 mil dolari SUA – de SA „Moldovagaz” pentru transportarea volumelor suplimentare de gaze livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, iar 5,113 mil. dolari SUA – de SRL „Tiraspoltransgaz” pentru transportarea unor volume suplimentare de gaze livrate consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului. SA „Moldovagaz” niciodată nu a achitat pentru transportarea volumelor suplimentare de gaze livrate consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului din contul plăților consumatorilor din dreapta Nistrului. Aceste sume au fost achitate de către SRL „Tiraspoltransgaz”, a mai spune Ceban.

Începând cu luna decembrie 2021, SRL „Tiraspoltransgaz” achită lunar SA „Moldovagaz”, până la data de 14 a lunii următoare celei de consum, partea cheltuielilor aferente rezervării capacităților suplimentare de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, ce revin consumatorilor din stânga Nistrului. La rândul său, SA „Moldovagaz”, până la data de 20 a lunii următoare celei de consum, direcționează către SAP „Gazprom” mijloacele financiare primite de la SRL „Tiraspoltransgaz”.

Fostul deputat PPDA și actualul lider al CUB, Igor Munteanu a acuzat Moldovagaz că achită plăți adiționale concernului rus Gazprom pentru gazul livrat regiunii din stânga Nistrului.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău