(VIDEO) Traian în inspecție la Cruzești. Descoperă proiectul de suflet al primarului comunei

05 Nov. 2022, 09:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Nov. 2022, 09:41 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ora de LIVE cu Traian continuă inspecția în suburbiile Chișinăului. De data aceasta, colegul nostru a ajuns la Cruzești, unde a discutat despre realizările, planurile și problemele localității cu Violeta Crudu, primarul comunei.

În perioada 2020-2022, Municipiul Chișinău a investit circa 4,72 milioane de lei pentru dezvoltarea comunei Cruzești.

„Proiectul meu de suflet este reparația școlii din Cruzești, pe care am transformat-o în complex educațional. Până atunci, grădinițele se aflau în două case vechi. Datorită Guvernului României am reușit să creăm acest complex educațional și să-l trecem la balanța Primăriei Chișinău. Astfel, am putut să salvăm și școala, unde aveam puțini copii, dar și grădinița. În fiecare an, municipalitatea ne oferă circa 400-500 mii de lei pentru infrastructura instituției”, a declarat Violeta Crudu, care a câștigat în 2021 al doilea mandat de primar în satul Cruzești.

Situată la 14 km de Chișinău, comuna Cruzești este formată din satele Cruzești (sat-reședință) și Cereborta. La momentul recensământului din 2014, comuna avea o populație de circa 1 815 de locuitori. Localitatea se învecinează cu Budești, Colonița și Tohatin.

„Suntem printre puține localități din Moldova, care are 100% apeduct și 95% gazoduct. Deja avem un proiect pentru încă o porțiune de gazoduct, care a fost finanțat inclusiv de Primăria Chișinău”, conchide primarul.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău