Lira turcească atinge un nou minim istoric. Inflaţia, de trei ori peste ținta băncii centrale

02 Iun. 2021, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Iun. 2021, 17:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să reducă din nou ratele dobânzilor din Turcia, împingând astfel lira către un nou minim istoric în raport cu dolarul american.

„Am vorbit astăzi cu guvernatorul băncii centrale. Este obligatoriu să reducem ratele dobânzilor, urmând să realizăm acest lucru în iulie şi august”, a spus Erdogan.

Lira turcească a scăzut cu aproximativ 3% în prima jumătatea a zilei de miercuri, 2 iunie şi a ajuns la 8,8 per dolar din cauza comentariilor lansate de preşedinte de la Ankara, care susţine o teorie neortodoxă conform căreia reducerea costurilor de împrumutare ar susţine scăderea inflaţiei, spre deosebire de părerile celor mai multe bănci centrale din lume.

De altfel, lira turcească a înregistrat cea mai slabă performanţă din rândurile monedelor pieţelor emergente de anul acesta, pierzând peste 16% de când Erdogan l-a concediat pe ultimul guvernator al băncii centrale, scrie Aleph News.

Reducerea ratelor dobânzilor va elimina din costurile suportate de producători şi, într-un final, va rezulta în creşteri mai slabe ale preţurilor de consum, susţine Erdogan:

„Dacă renunţăm la povara pe care o implică ratele de creditare, vom intra într-un mediu mai liniştit deoarece inflaţia este cauzată în primul rând de ratele dobânzilor.”

Însă în vreme ce inflaţia este de peste trei ori peste targetul oficial de 5%, Sahap Kavcioglu – al treilea şef al băncii centrale din ultimii doi ani – va avea o misiune extrem de grea în ceea ce priveşte lansarea unui ciclu de relaxare.

În trecut, reducerea prematură a ratelor dobânzilor a rezultat într-o liră turcească mai slabă, care a generat, la rândul ei, o creştere considerabilă a preţurilor de consum.

În mai, inflaţia a ajuns la 17,3%, peste nivelul înregistrat în luna precedentă de 17,1%, potrivit datelor agregate de Bloomberg. Sub comanda noului guvernator, banca centrală a Turciei a menţinut neschimbate ratele dobânzilor pentru două luni consecutive, în condiţiile în care autorităţile estimaseră că inflaţia ar fi atins un punct maxim în aprilie.

Unii analişti, incluzându-l aici pe economistul Ercan Erguzel din cadrul băncii britanice Barclays, au contestat decizia lui Kavcioglu, spunând că rezultatele din aprilie „probabil nu reprezintă un vârf”.

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 10:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 10:16 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Piața artei nu înseamnă doar a vizita câteva expoziții, de a vedea câteva tablouri sau sculpturi, ci este și un sector economic plin de oportunități de business.

WallStreet.ro a vorbit cu Ioana Ciocan, directoarea și inițiatoarea Art Safari, care organizează unele dintre cele mai importante expoziții și evenimente de artă de la noi. Astfel, s-a aflat că această industrie poate genera bani frumoși, dacă ești atent la unele aspecte, mai ales că în ultimii ani au apărut unele schimbări.

Potrivit directoarei Art Safari, în prezent, oamenii sunt mai conectați decât oricând la lumea artei, grație expansiunii social media și a mijloacelor de comunicare online.

Cumpărarea de artă online, din oricare colț al lumii, a devenit posibilă. Motivațiile cumpărării de artă pe timp de pandemie sunt de la pasiune până la investiții pe termen lung. Arta poate reprezenta o afacere de succes. O afacere foarte bine structurată, care depinde de experiența, preferințele, gusturile celor implicați. Piața de artă e la fel ca oricare alta, dar are o particularitate – mizează pe opere, pe lucrări de artă. Finalitatea este aceeași: profitul”, a explicat Ioana Ciocan pentru WallStreet.ro.

Directoarea Art Safari a mai spus că arta poate fi profitabilă chiar și într-o țară precum România, dar trebuie să fii atent.

Arta poate fi un business foarte bun, dacă îți alegi un consilier bun, spune Ioana Ciocan.

„Arta se cumpără în primul rând cu inima. Colecționarii creează legături imediate cu o operă. Investiția în artă poate fi extrem de profitabilă în România, mai ales dacă știi ce și cum să alegi de aceea este bine să fii informat, să apelezi la un consultat de artă. Să vizitezi cât mai multe expoziții, muzee.

Așadar, dacă ai bani să investești în artă trebuie să:

  • cunoști preferințele, gusturile celor implicați într-o tranzacție;
  • să fii informat în legătură cu operele de artă, cu numele artiștilor vandabili și populari;
  • să vizitezi cât mai multe expoziții și muzee;
  • nu în ultimul rând, să-ți găsești și un consultat de artă.

Orice este de vânzare, iar cumpărătorii se găsesc în toate categoriile

Ioana Ciocan spune că în artă orice este de vânzare, operele de artă putând lua multe forme, iar prețurile variază în funcție de renumele artistului.

E vandabil orice își dorește clientul. Poate fi grafică, sculptură, tablouri. Cel mai scump tablou vândut vreodată în România la o licitație este tabloul «Țărăncuță cu basma albă» al lui Nicolae Grigorescu. Suma? 340.000 de euro.

Opera a fost expusă și la Aeroportul Internațional Henri Coandă în cadrul Art Safari Aeroport Museum. O lucrare record ca aceasta reprezintă o investiție sigură, ea se vinde oricând la licitație în România sau în străinătate”, ne-a mai spus Ioana Ciocan.

Potrivit Ioanei Ciocan, clienții sunt din diferite domenii.

„Clienții de artă și investitorii provin din toate categoriile: de la studenți care sunt îndrăgostiți de artă până la bănci, iar sumele investite variază de la 100 euro până la 1 milion de euro sau recordul mondial Salvator Mundi DaVinci 450 milioane de euro”, a mai spus inițiatoarea Art Safari.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală